Κυριακή 6 Σεπτεμβρίου 2015

Η Κιβωτός του Κόσμου αποκτά παράρτημα στην Κόνιτσα!

Θα της παραχωρηθεί το πρώην κτίριο της Δημοτικής Αστυνομίας!

Τι κι αν έχει δελεαστικές προτάσεις για ίδρυση παραρτημάτων ακόμα και σε μεγάλες πόλεις ανά την Ελλάδα όπως η Θεσσαλονίκη. Η Κιβωτός του Κόσμου είναι αποφασισμένη να δραστηριοποιείται κυρίως σε ακριτικές περιοχές όπως η Ήπειρος, στηρίζοντας έτσι την ύπαιθρο που ερημώνει!
 Το Παράρτημα της Πωγωνιανής που ιδρύθηκε πριν από ενάμιση χρόνο, λειτουργεί με μεγάλη επιτυχία, πέρα από κάθε αισιόδοξη πρόβλεψη των υπευθύνων της Κιβωτού. Μετά λοιπόν από τη θετική έκβαση αυτού του εγχειρήματος, το Κέντρο με την μεγάλη κοινωνική προσφορά θα δραστηριοποιηθεί και στην ακριτική Κόνιτσα, όπου τις επόμενες ημέρες θα της παραχωρηθεί ένα νέο πολύ καλό «σπίτι», το πρώην κτίριο της Δημοτικής Αστυνομίας!



 Τα οφέλη από τη λειτουργία παραρτήματος της Κιβωτού του Κόσμου στην Κόνιτσα είναι ευνόητα, τόσο για το ίδιο το Κέντρο, όσο και για την περιοχή. Σ' αυτά αναφέρθηκαν, μιλώντας στον «Π.Λ.», ο πατήρ Αντώνιος Παπανικολάου, ιδρυτής και «ψυχή» της Κιβωτού, καθώς και ο Δήμαρχος Κόνιτσας Ανδρέας Παπασπύρου.
 «Επιλογή μας τα σύνορα...»
«Ήταν επιλογή μας να λειτουργήσουμε παράρτημα κοντά στα σύνορα αντί του να πάμε σε μία μεγάλη πόλη, γιατί, μπορεί να μην υπάρχει πολύς κόσμος να στηρίξει την προσπάθεια, όμως έτσι στηρίζουμε κι ενισχύουμε την ύπαιθρο. Υπάρχουν και πατριωτικοί λόγοι σ' αυτή την απόφαση», τόνισε στον «Π.Λ.» ο π. Αντώνιος κληθείς να σχολιάσει την επιλογή της Πωγωνιανής. Όπως είπε, εξάλλου, στην Πωγωνιανή έζησε κάτι σπάνιο. Την θερμή ανταπόκριση και βοήθεια που προσφέρουν πολίτες, επιχειρηματίες κ.λ.π., καθώς και το αδιαχώρητο στη δομή από γκρουπ απ? όλη τη χώρα που έρχονται να δουν τα παιδιά και να αφήσουν αναγκαία είδη!
 Αξίζει να σημειωθεί εδώ, ότι στο παράρτημα της Πωγωνιανής στεγάζονται σήμερα 54 παιδιά, με τη χωρητικότητά του να ανέρχεται στα 60 κρεβάτια, δηλαδή σε λίγο θα έχει συμπληρωθεί! Σ' αυτούς πρέπει να προστεθούν και τα 20 περίπου άτομα του προσωπικού (παιδαγωγοί, βοηθητικό προσωπικό κ.λ.π.).
 «Σπίτι» στην Κόνιτσα
Το πρώην κτίριο της Δημοτικής Αστυνομίας στην Κόνιτσα, που τα τελευταία χρόνια ήταν έρημο θα αποτελέσει λοιπόν το δεύτερο «σπίτι» της Κιβωτού στην Ήπειρο. Τις επόμενες ημέρες και ως το ξεκίνημα της νέας σχολικής χρονιάς, θα μεταφερθούν σ? αυτό τα πρώτα 25 παιδιά της Κιβωτού, κυρίως μωρά και μικρότερης ηλικίας, τα οποία έχουν ανάγκη υποδομές όπως παιδικό σταθμό, νηπιαγωγείο, δημοτικό σχολείο, αλλά και να είναι κοντά σε γιατρούς! Εκτιμάται ότι στο συγκεκριμένο κτίριο θα στεγαστούν τελικά 50 παιδιά περίπου.
Το κτίριο που με πρόσφατη απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου Κόνιτσας παραχωρείται στην Κιβωτό του Κόσμου είναι σχεδόν πλήρες. Διαθέτει καινούριο εξοπλισμό, πλυντήρια, εστιατόριο, πυρασφάλεια κ.λ.π., οπότε ελάχιστες παρεμβάσεις θα χρειαστούν για να λειτουργήσει το νέο παράρτημα.
 Πολλά τα οφέλη
«Επιλέξαμε να παραμείνουμε σε μία περιοχή που φθίνει, ειδικά τα σχολεία της, για να της δώσουμε νέα πνοή», σημείωσε ο π. Αντώνιος, ενώ η Υπεύθυνη του παραρτήματος Πωγωνιανής της Κιβωτού Άντυ Θεοδωρακοπούλου αναφερόμενη στα οφέλη που προκύπτουν από την επιλογή της Κόνιτσας, επισήμανε πως «εμείς αποκτούμε ένα δεύτερο σπίτι για τα παιδιά μας, καθώς οι ανάγκες μεγαλώνουν και πρέπει να εκτονωθεί ο πληθυσμός, ενώ από την άλλη θα δημιουργηθούν νέες θέσεις εργασίες για κατοίκους της Κόνιτσας, αφού το νέο παράρτημα θα στελεχωθεί με προσωπικό από την περιοχή».
 Ο Δήμαρχος Κόνιτσας
«Αποδεχθήκαμε το αίτημα της Κιβωτού του Κόσμου για την παραχώρηση του κτιρίου της πρ. Δημοτικής Αστυνομίας γιατί θεωρούμε ότι επιτελεί σπουδαίο ανθρωπιστικό, κοινωνικό και παιδαγωγικό έργο με πανελλήνια αναγνώριση. Έχουμε επομένως ηθική υποχρέωση να συμβάλουμε στην προσπάθειά της», επισήμανε στον «Π.Λ.» ο Δήμαρχος Κόνιτσας (φωτό).
Αναφερόμενος στα οφέλη για την περιοχή, ο Ανδρέας Παπασπύρου σημείωσε πως αναμένεται αύξηση της επισκεψιμότητας σ' αυτήν, αλλά και των μαθητών στα σχολεία της Κόνιτσας όπου παρατηρείται μείωση του μαθητικού πληθυσμού τα τελευταία χρόνια, με αποτέλεσμα κάποια να τείνουν προς συγχώνευση ή κλείσιμο.
«Στο σύνολό της η τοπική κοινωνία είναι αρωγός σ' αυτή την προσπάθεια», πρόσθεσε ο Δήμαρχος, εμφανώς ικανοποιημένος για τη λύση που βρέθηκε όσον αφορά στην αξιοποίηση του κτιρίου της Δημοτ. Αστυνομίας. Αρωγός, εξάλλου, στην λειτουργία του παραρτήματος θα είναι και η Μητρόπολη Κόνιτσας, όπως ήδη έχει δεσμευθεί ο Μητροπολίτης κ. Ανδρέας!