Τετάρτη 19 Αυγούστου 2015

Συνέντευξη του προέδρου της Ε’ Κυνηγετικής Ομοσπονδίας Ηπείρου κ. Παναγιώτη Τσιλίκη με αφορμή την έναρξη της νέας κυνηγετικής περιόδου

Με αφορμή την έναρξη της νέας κυνηγετικής περιόδου, ο πρόεδρος της Ε’ Κυνηγετικής Ομοσπονδίας Ηπείρου Παναγιώτης Τσιλίκης παραχώρησε συνέντευξη τύπου στα τοπικά μέσα ενημέρωσης, δηλώνοντας μεταξύ άλλων τα εξής:
Σε μία εξαιρετικά δύσκολη οικονομική συγκυρία για το σύνολο σχεδόν της ελληνικής κοινωνίας, χιλιάδες μέλη των κυνηγετικών συλλόγων στη χώρα, βρίσκονται και πάλι στις επάλξεις.
Η επίσημη έναρξη της νέας κυνηγετικής χρονιάς μέσα σε ένα ασταθές και επίφοβο για όλους, περιβάλλον, προσφέρει μία διέξοδο σε όλους εκείνους που εξακολουθούν να ενδιαφέρονται για τη φύση και το περιβάλλον, για τα ενδιαιτήματα της ελληνικής υπαίθρου.
Κυνήγι και περιβάλλον, κυνήγι και αειφορία, κυνήγι και προστασία των θηρεύσιμων και μη ειδών της πανίδας, είναι για εμάς έννοιες στενά συνδεδεμένες και αλληλοεξαρτώμενες.

Αυτό άλλωστε προσπαθούμε να κάνουμε και με πράξεις, τόσο σε επίπεδο Κυνηγετικής Συνομοσπονδίας, όσο και σε...

τοπικό επίπεδο μέσω της Ε’ ΚΟΗ και των Κυνηγετικών Συλλόγων.Το προηγούμενο διάστημα όπως είναι γνωστό, ενόψει της υπογραφής της Ρυθμιστικής απόφασης για τη θήρα της νέας περιόδου, η διοίκηση της Κυνηγετικής Συνομοσπονδίας είχε την ευκαιρία, να συζητήσει με την πολιτική ηγεσία του αρμόδιου υπουργείου και να εκφράσει τις θέσεις του κυνηγετικού κόσμου.

Δε θα μπούμε στον πειρασμό να υποστηρίξουμε ότι σε αυτό τον διάλογο, υπήρξαν νικητές και ηττημένοι.

Εμείς δε συμμετείχαμε στις συζητήσεις για να αναδειχθούμε νικητές, ούτε και για να επικρατήσουμε έναντι κάποιου αντιπάλου.

Εμείς προσήλθαμε στο διάλογο με ειλικρινείς θέσεις και προτάσεις και κυρίως με χειροπιαστές αποδείξεις για το έργο, τις δράσεις μας και κυρίως για την πραγματική κατάσταση, στην οποία βρίσκονται τα ενδιαιτήματα της ελληνικής υπαίθρου και όχι μόνο τα θηρεύσιμα.

Στοιχεία που αποτυπώνονται στις μελέτες των επιστημονικών μας συνεργατών, οι οποίες επικαιροποιούνται συστηματικά και δημοσιοποιούνται επισήμως και όχι ανεπίσημα.

Προσήλθαμε σε αυτόν το διάλογο με θέσεις και προτάσεις, ανοιχτοί να συζητήσουμε τα πάντα, χωρίς δογματισμούς και χωρίς διάθεση σύγκρουσης, αλλά με διάθεση να ακούσουμε τις προτάσεις του υπουργείου.

Όπως γνωρίζετε, η Ρυθμιστική που υπογράφηκε δεν περιέχει σημαντικές αλλαγές σε σχέση με την προηγούμενη.

Δεν πρόκειται για κάποια επιτυχία που μας δίνει το δικαίωμα να πανηγυρίζουμε.

Πρόκειται αντίθετα, για μία απόφαση που επιβεβαιώνει στην πράξη τις επιστημονικές καταγραφές και παρατηρήσεις μας.

Επίσης όμως πρόκειται για μία απόφαση που έλαβε υπόψιν της το ότι γύρω από το κυνήγι αναπτύσσεται και επιβιώνει σε αυτές τις δύσκολες συνθήκες, μία τεράστια οικονομική δραστηριότητα, με χιλιάδες επιχειρήσεις και εργαζόμενους σε αυτές, μία δραστηριότητα που τονώνει τις τοπικές οικονομίες σε ολόκληρη τη χώρα.Η φημολογία που αναπτύχθηκε πριν την υπογραφή της Ρυθμιστικής έδωσε την αφορμή για πολλά σχόλια και διάφορες ερμηνείες και για ζητήματα τοπικού ενδιαφέροντος, όπως ο Αμβρακικός.Μπαίνουμε στον τρίτο χρόνο που επιτρέπεται το κυνήγι σε καθορισμένες ζώνες στον Αμβρακικό και η πρακτική των δύο τελευταίων περιόδων απέδειξε, ότι μόνο με την άσκηση της θήρας και την εντονότατη και καθημερινή παρουσία της Ομοσπονδιακής Θηροφυλακής είναι εφικτή η αντιμετώπιση των κρουσμάτων λαθροθηρίας, που βρισκόταν σε έξαρση όλα τα προηγούμενα χρόνια.

Το ίδιο θα γίνει και τη νέα περίοδο και με μεγαλύτερη ένταση από τη δική μας πλευρά.

Οι κυνηγοί εξακολουθούν να ενισχύουν από την τσέπη τους, με δικά τους χρήματα τη λειτουργία και το έργο της Ομοσπονδιακής Θηροφυλακής.Δεν έχουμε κανένα δικαίωμα να τους απογοητεύσουμε, αλλά ούτε και καμία διάθεση να κάνουμε εκπτώσεις στο έργο της Θηροφυλακής, το οποίο άλλωστε αναγνωρίζεται ως σημαντικό από όλους.

Η δύσκολη οικονομική περίοδο που βιώνει η χώρα, δε θα μπορούσε να αφήσει ανεπηρέαστη και την κυνηγετική δραστηριότητα. Κατανοούμε τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν χιλιάδες κυνηγοί.

Είμαστε πεπεισμένοι ωστόσο, πως αφενός το κυνήγι θα πρέπει να τηρεί τους νόμους και τις υποχρεώσεις που απορρέουν από τη νομοθεσία και αφετέρου, ότι η έκδοση των αδειών από τους Κυνηγετικούς Συλλόγους, αποτελεί πριν απ’ όλα το πιο βασικό όπλο στα χέρια των κυνηγών.

Με αφορμή τέλος την έναρξη της νέας περιόδου άσκησης της θήρας σε αυτό το δύσκολο περιβάλλον, κρίνουμε σκόπιμο να απευθυνθούμε στο σύνολο των μελών της κυνηγετικής οικογένειας και να ζητήσουμε να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί στην άσκηση της δραστηριότητας, να σέβονται τους γραπτούς και άγραφους νόμους του κυνηγίου και να θυμούνται πάντα, ότι έχουν υποχρέωση να επιστρέψουν σώοι στα σπίτια και στις οικογένειές τους.

Την υποχρέωση αυτή, την έχουμε όλοι και απέναντι στους συναδέλφους μας στο κυνήγι και στους ανθρώπους που δραστηριοποιούνται στην ύπαιθρο, τους οποίους οφείλουμε να προστατεύσουμε με τη συμπεριφορά μας και να απομακρύνουμε κάθε περίπτωση να θέσουμε σε κίνδυνο τη σωματική τους ακεραιότητα.