Τρίτη 11 Αυγούστου 2015

Ιωάννινα: Έρευνες για πετρέλαιο από τον αέρα


Με την μέθοδο της Airborne Gravity Gradiometry γίνεται μέτρηση της πυκνότητας του εδάφους με βάση τον ρυθμό της μεταβολής των ιδιοτήτων των πετρωμάτων.

Έρευνες από τον αέρα με την μέθοδο της αεροβαρυτικής-«βαρυτική κλισίμετρα»-για να εντοπιστούν πιθανές δομές εναπόθεσης πετρελαίου και φυσικού αερίου ξεκινούν στην περιοχή των Ιωαννίνων-για πρώτη φορά στην Ελλάδα-σε μια έκταση 4.187 τετραγωνικών χιλιομέτρων από ειδικό αεροσκάφος της καναδικής εταιρείας ερευνών CGG που έφτασε στο αεροδρόμιο των Ιωαννίνων.
Η τελευταία είναι μία από τις πιο γνωστές εταιρείες διεθνώς σε τέτοιου είδους έρευνες και την έρευνα στα Ιωάννινα την πραγματοποιεί για λογαριασμό Energean Oil & Gaz που μετά από διαγωνισμό έχει αναλάβει από τον Μάιο του 2014 την εξερεύνηση και εκμετάλλευση υδρογονανθράκων στο συγκεκριμένο οικόπεδο.

Με την μέθοδο της Airborne Gravity Gradiometry γίνεται μέτρηση της πυκνότητας του εδάφους με βάση τον ρυθμό της μεταβολής των ιδιοτήτων των πετρωμάτων.
Με αυτά τα αερομαγνητικά δεδομένα θα αποτυπωθεί με αρκετή ευκρίνεια το ανάγλυφο του εδάφους και θα εντοπιστούν πιθανές περιοχές ενδιαφέροντος για την έρευνα υδρογονανθράκων.
Το ειδικό αεροσκάφος της CGG αναμένεται να καλύψει τις επόμενες τέσσερις εβδομάδες πάνω από 10.000 χιλιόμετρα.
Μετά την ολοκλήρωση της αεροβαρυτικής έρευνας και βάσει των συγκεκριμένων συμπερασμάτων της θα ακολουθήσουν τον επόμενο χρόνο οι σεισμικές έρευνες στην περιοχή.
Τον περασμένο Ιούλιο η CGG ανακοίνωσε ότι μέσα στον Αυγουστο ξεκινά έρευνες με την μέθοδο της Gradiοmetry σε δύο περιοχές της Τανζανίας συνολικής έκτασης 30.000 τετραγωνικών χιλιομετρων που μετά την Κένυα και την Ουγκάντα θεωρείται μια περιοχή με μεγάλα αποθέματα υδρογονανθράκων.
Πρόσφατα επίσης η CGG ανακοίνωσε την εφαρμογή του συστήματος FALCON Plus που είναι πλέον αποτελεσματικό στην εφαρμογή της αεροβαρυτικής μεθόδου μειώνοντας στο μισό το θόρυβο του συστήματος FALCON προσφέροντας 20 φορές καλύτερη χωρική ανάλυση και 10 φορές μεγαλύτερη ακρίβεια.

ΠΗΓΗ: www.ethnos.gr