Τρίτη 16 Ιουνίου 2015

Ο χαιρετισμός του Προέδρου της Πανηπειρωτικής Συνομοσπονδίας Ελλάδος Γιώργου Δόση στο Μεγάλο Ηπειρώτικο πανηγύρι στο Θέατρο Πέτρας

Κύριε Αντιπρόεδρε της Βουλής Γιάννη Μπαλάφα
Κυρία Αντιδήμαρχε Πολιτισμού Δήμου Πετρούπολης Βάσω Πουλοπούλου
Συμπατριώτες και Συμπατριώτισσες
Φίλες  και Φίλοι της Ηπείρου και της ηπειρωτικής παράδοσης και  παραδοσιακής μουσικής, σας καλωσορίζω από τη μεριά του Διοικητικού Συμβουλίου της Πανηπειρωτικής και των Διοικητικών Συμβουλίων των οργανώσεων μας της Δυτικής Αττικής στο μεγάλο Ηπειρωτικό πανηγύρι που συνδιοργανώνουμε απόψε εδώ στο θέατρο Πέτρας.  Το πανηγύρι μας στηρίζουν όλοι οι σύλλογοι, αδελφότητες, ενώσεις και ομοσπονδίες της Αττικής, καθώς και η Περιφέρεια Αττικής και ο Δήμος Πετρούπολης.
Αναβιώνουμε απόψε εδώ στο θέατρο πέτρας, όλοι μαζί ένα αυθεντικό πανηγύρι με παραδοσιακό καζάνι και κυκλωτικούς χορούς.

Απόψε δεν είμαστε απλοί θεατές, όπως άλλες χρονιές, αλλά όπως οι καιροί απαιτούν είμαστε δίπλα ο ένας στον άλλον, είμαστε όλοι μαζί, συμμετέχουμε και απολαμβάνουμε τον παλμό και τον ρυθμό της Ηπειρωτικής παραδοσιακής δημοτικής  μουσικής.
Είναι τέτοια η αγάπη των Ηπειρωτών για την παράδοση και τέτοια η προνομιακή σχέση μας μαζί της έτσι ώστε να αποτελεί ένα αναπόσπαστο στοιχείο της ταυτότητάς μας, ένας άκοπος ομφάλιος λώρος με την καταγωγή μας και την προγονική μας ρίζα.
Οι ξενιτεμένοι μας και οι φορείς της Ηπειρωτικής αποδημίας, πρωτοστατούν στον αγώνα για τη διάσωση, τη διάδοση, τη διατήρηση και την προβολή της, σε τόπους μακρινούς και περιβάλλοντα τελείως αλλιώτικα από το φυσικό και κοινωνικό χώρο της επιβίωσής της. Ο αγώνας είναι συνεχής αδιάκοπος και καρποφόρος. Ακόμη και σήμερα που οι εποχές είναι δύσκολες λόγω της παρατεταμένης, εκτεινόμενης και ατέλειωτης οικονομικής κρίσης, ο αγώνας για την παράδοση και τον πολιτισμό, δεν υποστέλλεται απεναντίας αναβαθμίζεται και ενισχύεται.
Η παράδοση, μας θέλει όλους μαζί, όπως και οι σημερινές συνθήκες, για να μπορέσουμε να αντιπαλέψουμε την κρίση και όλοι μαζί να διαβούμε απέναντι όσο πιο αλώβητοι γίνεται και όρθιοι.
Σε τέτοιους δύσκολους καιρούς οι ξενιτεμένοι Ηπειρώτες, ίσως είμαστε οι μόνοι που μπορούμε να ανταμώνουμε τόσο μαζικά, στον κοινό τόπο της παράδοσης και να εκπέμπουμε μηνύματα με γενικότερη αξία και σημασία.  Ο αυθεντικός στίβος της παράδοσης είναι τα πανηγύρια του λαού μας και εκεί κρίνεται σε μεγάλο βαθμό η επιβίωση, διάδοση και μεταλαμπάδευση στις νέες γενιές.

Η Πανηπειρωτική, έχει ανοίξει εδώ και ένα χρόνο συζήτηση για τα «Ηπειρωτικά πανηγύρια σήμερα», συζήτηση για όσα ταλανίζουν, τραυματίζουν,  κακοποιούν και αλλοιώνουν τον χαρακτήρα των πανηγυριών μας.
Όσα κουβεντιάσαμε τα αποτυπώνουμε σήμερα εδώ στο Μεγάλο Ηπειρωτικό Πανηγύρι.
Συμπατριώτες και συμπατριώτισσες
Η παράδοση το καλοκαίρι μεταφέρεται στην Ήπειρο, στον τόπο της καταγωγής μας, στο χωριό μας, στα πανηγύρια μας.
Έχουμε, φορείς και πρόσωπα, ευθύνη για όσα ζούμε στα πανηγύρια μας, για όσα αξίζει να διασώσουμε και να διαδώσουμε, όσα πρέπει να αλλάξουμε. Πρέπει να αντισταθούμε στην εμπορευματοποίηση, στο αγοραίο φολκλόρ και στη σκύλευση ηχοχρωμάτων και ρεπερτορίου.
Η Ήπειρος η κατά γενική ομολογία φτωχότερη γωνιά της Ευρώπης έχει την ανάγκη μας, θέλει τη στήριξή μας, ιδιαίτερα σήμερα, μεσούσης  της οικονομικής κρίσης και πρέπει όλοι να βοηθήσουμε. Προσφέρει τα πάντα φυσικές ομορφιές, θάλασσες και βουνά και είναι για όλα τα βαλάντια.
Θέλω τέλος να ευχαριστήσω όλους όσους συντέλεσαν για τη διοργάνωση του ωραίου αποψινού πανηγυριού, τον Έφορο πολιτισμού, κ. Αλέξανδρο Λαμπρίδη, την πολιτιστική επιτροπή, όλο το Διοικητικό Συμβούλιο της Πανηπειρωτικής, τα Διοικητικά Συμβούλια των οργανώσεων της Δυτικής Αττικής,τα συμβούλια όλων των οργανώσεων μας στην Αττική, την Περιφέρεια Αττικής, το Δήμο Πετρούπολης.
Θέλω ιδιαίτερα να ευχαριστήσω τους αυθεντικούς και γνήσιους μουσικούς μας, κλαρινίστες  Σταύρο Καψάλη και Κώστα Βέρδη, καθώς και τους εξαίρετους τραγουδιστές μας Παγώνα Αθανασίου και Γιάννη Παπακώστα και όλους όσους συμμετέχουν στις κομπανίες και να τους παρακαλέσουμε να συνεχίσουν να είναι γνήσιοι εκφραστές της μουσικής μας παράδοσης.

Εύχομαι σε όλους καλή διασκέδαση και καλό καλοκαίρι.