Δευτέρα 1 Ιουνίου 2015

Αλλάζει ο αντικαπνιστικός νόμος

Τι θα ισχύσει στα καταστήματα με τις ελεύθερες ώρες καπνού!


Στα σκαριά βρίσκεται ο νέος αντικαπνιστικός νόμος στο υπουργείο Υγείας, ο οποίος προβλέπει κατάργηση της καθολικής απαγόρευσης του καπνίσματος σε κλειστούς χώρους αλλά και υψηλότερα πρόστιμα για τους παραβάτες.
 Ο νέος νόμος για τον περιορισμό του καπνίσματος, προβλέπει αυστηρότερη διαδικασία για τη διακίνηση των προϊόντων καπνού, συγκεκριμένες ώρες ελεύθερες καπνού στους χώρους εστίασης, αλλά και περιορισμούς για τα ηλεκτρονικά τσιγάρα. 
Ο νόμος αναμένεται να εφαρμοστεί στο τέλος του έτους. 
Στο νέο αντικαπνιστικό νόμο κυριαρχούν τρεις βασικοί άξονες. 
Ο πρώτος άξονας αφορά σε ενέργειες για την ενίσχυση της πρόληψης και αγωγής υγείας, κυρίως σε μαθητές και νέους και στο πλαίσιο αυτό α αξιοποιηθούν όλα τα σύγχρονα μέσα επικοινωνίας των
νέων, όπως τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.
Ο δεύτερος άξονας αφορά τις περιοριστικές νομοθετικές ρυθμίσεις για να μην εκτίθενται στον καπνό οι μη καπνιστές, ενώ προ των πυλών είναι η αντικατάσταση των χώρων «ελεύθερου» καπνού σε ώρες «ελεύθερου» καπνού. Στους χώρους εστίασης, σε εστιατόρια, ταβέρνες κ.α, θα απαγορεύεται αυστηρά το κάπνισμα σε συγκεκριμένες ώρες και κυρίως εκείνες τις ώρες που επιλέγονται για το μεσημεριανό ή βραδινό φαγητό.
 Για παράδειγμα, 9-12 το βράδυ δεν επιτρέπεται το κάπνισμα, ενώ στα νυχτερινά κέντρα διασκέδασης, εξετάζεται «απελευθέρωση» του τσιγάρου. Τέλος, ο τρίτος άξονας αφορά στην καταπολέμηση του λαθρεμπορίου προϊόντων καπνού, ενώ εδική... μεταχείριση επιφυλάσσει το υπουργείο Υγείας στα ηλεκτρονικά τσιγάρα και γενικότερα στα προϊόντα υποκατάστασης. 
«Δεν πρόκειται όμως για προϊόντα εμπορίου, αλλά για προϊόντα υγείας», εξηγεί ο  γενικός γραμματέας Δημόσιας Υγείας, κ. Μπασκόζος, προσθέτοντας ότι το ηλεκτρονικό τσιγάρο παρατείνει την εξάρτηση.
«Το τσιγάρο είναι εξάρτηση και την εξάρτηση δεν την θεραπεύεις σε δόσεις με την ίδια ουσία», υπογραμμίζει, αφήνοντας ανοιχτό το ενδεχόμενο για αλλαγές στον τρόπο διακίνησης και διάθεσης των ηλεκτρονικών τσιγάρων.