Σάββατο 2 Μαΐου 2015

Ενημερωτική εκδήλωση με επίκεντρο τις Στέγες Υποστηριζόμενης Διαβίωσης

Ενημερωτική εκδήλωση για το έργο της ΕΛΕΠΑΠ και τις δράσεις που προγραμματίζονται για το μέλλον, πραγματοποιούν από κοινού η Περιφέρεια Ηπείρου και η ΕΛΕΠΑΠ Ιωαννίνων τη Δευτέρα 4 Μαΐου 2015. Στο επίκεντρο της εκδήλωσης θα βρεθεί το έργο "Στέγες Υποστηριζόμενης Διαβίωσης (Σ.Υ.Δ.)", που υλοποιούν οι δύο φορείς. Το έργο είναι ενταγμένο στο ΕΣΠΑ με συνολικό προϋπολογισμό 5.100.000 ευρώ και φορέα υλοποίησης την Περιφέρεια Ηπείρου.
 Σε συνέντευξη τύπου που παραχώρησαν σήμερα, με αφορμή την επικείμενη εκδήλωση, ο θεματικός Αντιπεριφερειάρχης, αρμόδιος για θέματα Πολιτισμού και Πολιτιστικών Εκδηλώσεων κ. Κωνσταντίνος Σιαράβας, η πρόεδρος της ΕΛΕΠΑΠ Ιωαννίνων κ. Νατάσα Μπέγκα, και η προϊσταμένη της Διεύθυνσης Κοινωνικής Μέριμνας της Περιφέρειας κ. Δέσποινα Καμπούρη αναφέρθηκαν στη σπουδαιότητα των Σ.Υ.Δ..


 Ο κ. Κ. Σιαράβας στις δηλώσεις του σημείωσε μεταξύ άλλων: "Είναι μια καινοτόμα, πρωτοπόρα ενέργεια της ΕΛΕΠΑΠ για τη φιλοξενία περίπου 35 ατόμων. Είναι ένα νέο πρόγραμμα που με ταχείς ρυθμούς ολοκληρώνεται και πιστεύουμε πως το ερχόμενο φθινόπωρο θα παραδοθεί. Ο νέος φορέας (ΣΥΔ) θα προσφέρει διαφορετικές υπηρεσίες. Πιστεύουμε σε ένα οικογενειακό περιβάλλον να φροντίσουμε, όπως πρέπει, τα άτομα με ειδικές ανάγκες, τα οποία χρειάζονται και τη δική μας στήριξη για να ενταχθούν στην κοινωνία".
 Από την πλευρά της η πρόεδρος της ΕΛΕΠΑΠ Ιωαννίνων κ. Ν. Μπέγκα ευχαρίστησε την Περιφέρεια Ηπείρου για τη συνδρομή της όλα αυτά τα χρόνια στην στήριξη του έργου της ΕΛΕΠΑΠ. "Την 1η Ιανουαρίου 2008 είχαμε τη μεγάλη χαρά να εγκατασταθούμε στο καινούριο μας "σπίτι" στη Νεοκαισάρεια. Αυτό το σπίτι το αποκτήσαμε χάρη στην Περιφέρεια. Το 2010 είχαμε αρχίσει να συζητάμε για τις Στέγες Υποστηριζόμενης Διαβίωσης. Τότε δεν είχαμε τίποτα, παρά μόνο ένα όραμα. Πάλι η Περιφέρει Ηπείρου μας βοήθησε, μας στήριξε. Πρώτα μας έδωσε ένα οικόπεδο 15 στρεμμάτων, στη συνέχεια μας βοήθησε να φτιάξουμε τα σχέδια και ήρθε η ώρα να θεμελιώσουμε τα σπίτια πέρυσι το Μάιο. Όλο αυτό το διάστημα η Περιφέρεια Ηπείρου, δίπλα μας, προστάτης και αρωγός, μας βοήθησε αυτό το όραμα να γίνει πραγματικότητα. Οι Σ.Υ.Δ. ήταν για εμάς ένα όνειρο άπιαστο. Αυτό το όνειρο γίνεται πραγματικότητα χάρη στην Περιφέρεια Ηπείρου. Είναι το πρώτο, τέτοιας μορφής έργο που γίνεται στην Ελλάδα. Και θέλω να ελπίζω ότι θα είναι η αρχή για να γίνουν και άλλα τέτοια σπίτια που θα φιλοξενήσουν ανάπηρα άτομα, όταν οι οικείοι τους δεν θα ζουν για να τα περιποιηθούν".
 Στο έργο της ΕΛΕΠΑΠ Ιωαννίνων αναφέρθηκε η προϊσταμένη της Διεύθυνσης Κοινωνικής Μέριμνας της Περιφέρειας Ηπείρου κ. Δ. Καμπούρη, σημειώνοντας μεταξύ άλλων: " Η ΕΛΕΠΑΠ Ιωαννίνων με καινοτόμο και πρωτοπόρο τρόπο στέκεται δίπλα στα άτομα με αναπηρία εδώ και πολλά χρόνια, και το έργο της που είναι δοσμένο με καρδιά, ψυχή, εθελοντική προσφορά και ανθρωπισμό, το έχει αγκαλιάσει η τοπική κοινωνία και σύσσωμοι οι πολιτικοί φορείς. Αυτό το έργο (Σ.Υ.Δ.) έρχεται να συμπληρώσει το δικαίωμα των ατόμων με αναπηρία για ισότιμη πρόσβαση σε υπηρεσίες και παροχές, και τη δυνατότητα διαχείρισης ενός μέρους της ζωής τους, ως ισότιμοι πολίτες".
 *Το έργο "Στέγες Υποστηριζόμενης Διαβίωσης" περιλαμβάνει την κατασκευή επτά ισόγειων κατοικιών και ενός κοινόχρηστου χώρου, 1810 μ2 συνολικά. Όλες οι κατασκευές είναι ανεξάρτητες μεταξύ τους και πληρούν τις προϋποθέσεις για την υποστηριζόμενη διαβίωση. Περιλαμβάνεται μια κατοικία για βραχύβια παραμονή ατόμων με αναπηρία και ένας κοινόχρηστος χώρος καθημερινής φροντίδας και απασχόλησης, με γυμναστήριο, φυσιοθεραπεία, ιατρείο, εργαστήρια και έναν χώρο διημέρευσης – γενικής χρήσης. Ο περιβάλλον χώρος προβλέπεται να δεντροφυτευτεί και να διαμορφωθεί κατάλληλα για τις υπαίθριες δραστηριότητες των ενοίκων, με χώρο αθλοπαιδιών και χώρους υπαίθριας απασχόλησης και αναψυχής.

** Η ενημερωτική εκδήλωση "ΕΛΕΠΑΠ- Προοπτικές για το μέλλον" θα πραγματοποιηθεί τη Δευτέρα 4 Μαΐου 2015, ώρα 6:00 μ.μ., στην αίθουσα "Αρχιεπισκόπου Σπυρίδωνος" της Ζωσιμαίας Παιδαγωγικής Ακαδημίας.


ΠΗΓΗ: www.php.gov.gr