Τρίτη 10 Μαρτίου 2015

Πανηγυρικά και ηπειρώτικα τίμησε ο Σύνδεσμος Γυναικών Ηπείρου Αττικής την Ημέρα της Γυναίκας, με εκδήλωση διαγωνισμού ηπειρώτικης πίτας, φαγητό, χορό και τραγούδι

Πέλαγος συναισθημάτων στη γιορτή της γυναίκας του Συνδέσμου Γυναικών Ηπείρου.

Στη γυναίκα, το πιο τέλειο πλάσμα του κόσμου είναι αφιερωμένη παγκοσμίως η μέρα της 8ης Μαρτίου. Μέρα τιμής, αναγνώρισης, καταξίωσης και ευγνωμοσύνης στα πιο όμορφα και ευωδιαστά λουλούδια του κόσμου.
Τη μέρα αυτή, την ολοδικιά τους μέρα γιόρτασαν πανηγυρικά την Κυριακή 8 Μαρτίου 2015, το απόγευμα, στα γραφεία τους, τα μέλη του Συνδέσμου Γυναικών Ηπείρου στην Αθήνα, εν μέσω φίλων, γνωστών, πατριωτών με φαγητό, χορό και τραγούδι.
Κατάμεστη από χαρούμενα πρόσωπα η αίθουσα που πραγματοποιήθηκε η εκδήλωση, «κατάμεστη» και από ευωδιαστές, γαργαλιστικά μυρωδάτες πίτες που φτιάχτηκαν από ηπειρώτικα χέρια και παραδοσιακές συνταγές για να πάρουν μέρος στον καθιερωμένο από το Σύνδεσμο ετήσιο διαγωνισμό. Aπό την Πανηπειρωτική Συνομοσπονδία Ελλάδος, παρέστησαν ο Κώστας Κωνής, ο Κώστας Ζηκόπουλος. η Ελευθερία Σιαμέτη και ο Χριστόφορος Ευθυμίου.

Επί της υποδοχής, με πλατύ χαμόγελο και ζεστή καρδιά η πρόεδρος  Εύα Χαλατσά και οι αντιπροέδρισσες  Ρόη Καλαμάκη και Βάσω Αποστόλου μας καλωσόριζαν ευγενικά αποδεχόμενες τις θερμές ευχές, τα λουλούδια και τα άλλα δώρα  μας.

Τη έναρξη της εκδήλωσης σηματοδότησε η Ρόη Καλαμάκη με σύντομο χαιρετισμό. Ακολούθησε η δημοσιογράφος Σοφία Κασελούρη που ήλθε ειδικά από την Άρτα, για την εκδήλωση αυτή, η οποία εκφώνησε τον πανηγυρικό της ημέρας κάνοντας ιστορική αναδρομή στην καθιέρωση παγκοσμίως της ημέρας της γυναίκας, καθώς και τη διαδρομή της στη χώρα μας. Κλείνοντας την ομιλία της απήγγειλε ένα ποίημα που είχε γράψει η ίδια καταχειροκροτούμενη.
Τον ύμνο στις γυναίκες συνέθεσε περίτεχνα και φέτος με την σύντομη ομιλία της η Πρόεδρος του Συνδέσμου Εύα Χαλατσά. Ένας θαυμάσιος ύμνος, μιά υπέροχη τοποθέτηση από μια γυναίκα για όλες τις γυναίκες του κόσμου: μάνες, αδερφές, συζύγους, κόρες, γυναίκες με θηλυκό μυαλό και νοικοκυροσύνη, θέληση και αγωνιστικότητα, ακάματες και ανασκουμπομένες για όλες τις δουλειές, για δύσκολες και ευχάριστες στιγμές. Ένας υπέροχος λόγος με αγέρα πελαγίσιο, βουνίσιο, καμπίσιο που έκανε καρδιές να  σκιρτήσουν, μάτια να βουρκώσουν και χέρια να σμίξουν σε παρατεταμένα  χειροκροτήματα.

Κλείνοντας την τοποθέτηση της, η Πρόεδρος του Συνδέσμου, καταδεικνύοντας ότι η μέρα της Γυναίκας, είναι μέρα αγώνα, ανέγνωσε κείμενο-ρεπορτάζ από  παλιά εφημερίδα που περιέγραψε κάπου εκεί στις αρχές της δεκαετίας του ΄80, το πως ο Σύνδεσμος Γυναικών Ηπείρου Αττικής, μαζί με άλλες γυναικείες οργανώσεις από την Ελλάδα και την Κύπρο, συνοδεύοντας μητέρες αγνοουμένων της Κυπριακής τραγωδίας του '74, γιόρτασαν την Ημέρα της Γυναίκας, διαδηλώνοντας και απαιτώντας ενημέρωση για τους αγνοούμενους Κύπριους αγωνιστές.
Σειρά είχαν οι γευσιγνώστες της επιτροπής, ο Αντιπρόεδρος της Πανηπειρωτικής Συνομοσπονδίας Ελλάδος Κώστας Κωνής, η Πρόεδρος του Συλλόγου Ηπειρωτών Αγίων Αναργύρων Αττικής Αθηνά Ζάγκα και η Έφορος Πολιτισμού της Ομοσπονδίας Αποδήμων Λάκκας Σουλίου Ρωξάνη Μαύρου, οι οποίοι μπροστά στα λαίμαργα βλέμματά μας δοκίμασαν περίπου 20 πίτες, όλες μια προς μία τόσο γευστικές, νόστιμες και πικάντικες που δυσκολεύτηκαν πολύ ν΄ανακηρύξουν τις τρεις πρώτες. 
Η τελική κρίση τους ανέδειξε πρώτη την καλαμποαλευρόπιτα με κομμάτια χοιρινού της Ελένης Σιάφη από την Αγία Παρσκευή Κόνιτσας, δεύτερη τη νηστίσιμη λαχανόπιτα της Αναστασίας Ντάκα από την Αγία Μαρίνα Πωγωνίου  και τρίτη την τυρόπιτα της Ειρήνης Τσόγκα, από την Αγία Μαρίνα Πωγωνίου επίσης.
Μετά ήρθε και η δική μας σειρά να τις βραβεύσουμε απολαμβάνοντας τις πολυποίκιλες γεύσεις, μυρωδιές και τα γνήσια υλικά τους. Παράλληλα έρρεε άφθονο το κρασί και το τσίπουρο, παραγωγής και προσφορά της Προέδρος Εύας  Χαλατσά.
Το καλύτερο μέρος της εκδήλωσης ήρθε προς το τέλος της, αφού πολλοί, με πρώτες τα μέλη του Προεδρείου του Συνδέσμου, έσυραν το χορό, υποκύπτοντας στο κέφι και ανταποκρινόμενοι στο γοητευτικό κάλεσμα της μουσικής και των  ηπειρώτικων τραγουδιών  που απευθύνονταν αποκλειστικά στις γυναίκες, αλλά και προς όλους, με στίχους, ήχους και ρυθμούς φερμένους από το Πωγώνι, την Κόνιτσα, τα Ζαγοροχώρια, την πόλη των Ιωαννίνων, την Πρέβεζα, τα Τζουμέρκα, τη Θεσπρωτία, τη Βόρειο Ήπειρο και από άλλες ηπειρώτικες περιοχές.
Ήταν μια υπέροχη βραδιά που διοργάνωσαν με το δικό τους τρόπο οι γυναίκες, οι γυναίκες της Ηπείρου.
Χρόνια  πολλά γυναίκες και θερμά συγχαρητήρια. Όμως δεν σας εύχομαι και του χρόνου, αν και σας θέλω γερές και δυνατές, γιατί οι ευχές και η αγάπη μου προς το φύλο σας είναι καθημερινές και παντοτινές.