Κυριακή 29 Μαρτίου 2015

Σύσκεψη με τον Υπουργό Υγείας κ. Κουρουμπλή στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Ιωαννίνων

Στο τραπέζι και εφ΄ όλης της ύλης τέθηκαν τα προβλήματα που ταλανίζουν τον χώρο της υγείας στην Ήπειρο στην ευρεία σύσκεψη που συγκάλεσε ο Υπουργός Υγείας, με αφορμή την επίσκεψή του στα Ιωάννινα για την επέτειο της 25ης Μαρτίου.
Η σύσκεψη ήταν ουσιαστική και δεν αφορούσε μόνο την ενημέρωση του Υπουργού αλλά δόθηκαν και επί τόπου λύσεις σε χρόνιες δυσλειτουργίες. Από την σύσκεψη αυτό που προέκυψε ήταν πως οι πειραματισμοί των κυβερνήσεων των μνημονίων άφησαν πίσω τους ένα σχεδόν έρημο τοπίο στην Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας, υποστελεχωμένα και υποχρηματοδοτούμενα ιδρύματα , νοσοκομεία με έλλειψη στο ειδικευόμενο ιατρικό προσωπικό (μιας και υπήρξε μαζική φυγή στο εξωτερικό), με το ανθρώπινο δυναμικό εξαντλημένο, κακοπληρωμένο και απογοητευμένο, που όμως χωρίς εκπτώσεις κρατά στις πλάτες του ακόμη το σύνολο της υγειονομικής φροντίδας.
Οι Διοικητές των νοσοκομείων παρουσίασαν μια δραματοποιημένη κατάσταση στη λειτουργία των Νοσοκομείων, χωρίς όμως το στοιχείο της αυτοκριτικής όσον αφορά στις δικές τους ευθύνες και στον ρόλο τους στις μνημονιακές επιλογές της προηγούμενης κατάστασης, στην αξιολόγηση, στη μείωση των οργανισμών των Νοσοκομείων, στη λειτουργία των ιδιωτικών συνεργείων, στις επιλεκτικές αποσπάσεις και τις εξυπηρετήσεις ημετέρων.

Ο κ. Υπουργός δήλωσε πως κεντρική επιλογή της κυβέρνησης είναι η στήριξη του χώρου της υγείας, ενώ εξέφρασε την αγανάκτησή του για το γεγονός ότι το 2014 αν και είχαν προγραμματιστεί 1095 θέσεις, ουδεμία προκηρύχθηκε . Είπε ότι θα εξετάσει την δυνατότητα η περιοχή των Φιλιατών να τεθεί σε ειδικό καθεστώς-πρόγραμμα με άλλες μειονεκτικές περιοχές της χώρας (νησιά Αιγαίου, Θράκη κλπ), για την ανάπτυξη δράσεων όπως ο Ιατρικός τουρισμός.
Τέλος, ο Υπουργός δεσμεύτηκε απέναντι στους εργαζομένους στα παρακάτω σημεία:
•Κανένα νοσοκομείο δεν θα κλείσει, κανένας εργαζόμενος δεν θα απολυθεί
•Τα δεδουλευμένα θα πληρωθούν με κάθε τρόπο
•Θα γίνουν προσλήψεις στο άμεσο διάστημα
•Άρχισε η συζήτηση για το χτίσιμο από την αρχή της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας
Συμπερασματικά από τη σύσκεψη αναδείχθηκαν τα παρακάτω σημεία:
•Οι δομές της Ηπείρου ιδιαίτερα των Ιωαννίνων εξακολουθούν να παρέχουν υψηλού επιπέδου νοσηλευτική και ιατρική φροντίδα, με την υπερπροσπάθεια όλου του προσωπικού.
•Υπήρξε ανταπόκριση από τους Υπηρεσιακούς παράγοντες, ενώ προτάθηκαν και αρκετές σκέψεις και πιθανές λύσεις των υπαρχόντων προβλημάτων.
•Αναδείχτηκε η γύμνια του συστήματος και η τραγική κατάσταση στην οποία έχουν περιέλθει τα νοσοκομεία σε στελέχωση και υποδομές.
•Η ΠΦΥ είναι ανύπαρκτη στην Ήπειρο ενώ τα ιατρεία και τα Κέντρα Υγείας ρημάζουν.
•Υπάρχει ανάγκη για εκπόνηση υγειονομικού χάρτη καθώς υπάρχει εισροή ασθενών από Ιόνια νησιά, Δυτική Μακεδονία και όλη την Ήπειρο στα νοσοκομεία των Ιωαννίνων.
Οι εκπρόσωποι των εργαζομένων τοποθετήθηκαν και εξέθεσαν τα προβλήματα που τους απασχολούν, ενώ στη συνέχεια ο Υπουργός δεσμεύτηκε για την καταβολή των δεδουλευμένων, για επικείμενες προσλήψεις και την συνέχιση του διαλόγου.


Τομέας Υγείας Ιωαννίνων ΣΥΡΙΖΑ