Τετάρτη 11 Μαρτίου 2015

Σοκ για αγρότες, κτηνοτρόφους τα εκκαθαριστικά της Εφορίας!

Σύμφωνα με το νέο Κώδικα Φορολογίας Εισοδήματος από το φορολογικό έτος 2014 το καθαρό εισόδημα των αγροτών, κτηνοτρόφων και ψαράδων φορολογείται με συντελεστή 13% από το πρώτο ευρώ εισοδήματος καθώς δεν έχουν πλέον αφορολόγητο όριο.

Σοκ για εκατοντάδες χιλιάδες αγρότες. Για πρώτη φορά τις τελευταίες δεκαετίες οι αγρότες, κτηνοτρόφοι και ψαράδες θα κληθούν να βάλουν το χέρι στην τσέπη προκειμένου να πληρώσουν φόρο εισοδήματος. Μάλιστα, ο φόρος θα είναι τσουχτερός καθώς δεν έχουν πλέον ούτε ένα ευρώ εισοδήματος αφορολόγητο.
Οι φοροτεχνικοί στην περιφέρεια έχουν ξεκινήσει να προετοιμάζουν τους πελάτες τους για το «σοκ» που θα υποστούν από τη λήψη του φετινού εκκαθαριστικού του φόρου εισοδήματος. Σύμφωνα με το νέο Κώδικα Φορολογίας Εισοδήματος από το φορολογικό έτος 2014 το καθαρό εισόδημα των αγροτών, κτηνοτρόφων και ψαράδων φορολογείται με συντελεστή 13% από το πρώτο ευρώ εισοδήματος καθώς δεν έχουν πλέον αφορολόγητο όριο. Για τη χρήση του 2013 οι αγρότες φορολογήθηκαν με την κλίμακα φορολόγησης των μισθωτών και συνταξιούχων, δηλαδή είχαν έμμεσο αφορολόγητο όριο εισοδήματος έως και 9.550 ευρώ. Αυτό όμως πλέον δεν ισχύει και ο φορολογικός λογαριασμός του εισοδήματος θα πέσει βαρύς.
Να σημειωθεί ότι η φορολόγηση των αγροτικών εισοδημάτων καθώς και η επιβολή ΕΝΦΙΑ στα αγροτεμάχια και τις εκτός σχεδίου εκτάσεις ήταν δυο από τα βασικά μέτρα διεύρυνσης της φορολογικής βάσης που είχε αποφασίσει η προηγούμενη κυβέρνηση και στόχευαν στην επίτευξη των δημοσιονομικών στόχων του 2015 και των επόμενων ετών.
Παράδειγμα
Ένας αγρότης είχε το 2013 καθαρό εισόδημα από αγροτικές εκμεταλλεύσεις ύψους 10.000 ευρώ. Με το εκκαθαριστικό του 2014 πλήρωσε φόρο εισοδήματος ύψους μόλις 100 ευρώ. Ας υποθέσουμε ότι το 2014 πραγματοποίησε το ίδιο εισόδημα. Με το εκκαθαριστικό που θα λάβει φέτος θα του βεβαιωθεί φόρος εισοδήματος 1.300 ευρώ ενώ θα του βεβαιωθεί και προκαταβολή φόρου 55%, δηλαδή άλλα 715. ‘Ετσι, το συνολικό ποσό φόρου εισοδήματος που θα κληθεί να πληρώσει ανέρχεται σε 2.015 ευρώ, δηλαδή 1.915 ευρώ περισσότερα από αυτά που πλήρωσε το 2014.
Επιβαρύνσεις θα έχουν και οι αγρότες οι οποίοι αν και έχουν χαμηλό εισόδημα από αγροτική εκμετάλλευση, πιάνονται στην τσιμπίδα των τεκμηρίων. Και αυτό διότι ο συντελεστής 13% από το πρώτο ευρώ θα υπολογίζεται επί του τεκμαρτού εισοδήματος, αφού αυτό θα είναι υψηλότερο του δηλωθέντος.

ΠΗΓΗ:www.capital.gr