Τετάρτη 18 Φεβρουαρίου 2015

«Κούρεμα» έως 50% για παλιά χρέη, μεγάλες μειώσεις προσαυξήσεων για τα νέα ανακοίνωσε η αναπληρώτρια υπουργός Οικονομικών Νάντια Βαλαβάνη

Μόνο σε εφάπαξ καταβολή η μείωση 50%

Τη δυνατότητα για «κούρεμα» κατά 50% των ληξιπρόθεσμων οφειλών προς το Δημόσιο έως 31/12/2013, εφόσον αυτές εξοφληθούν εφάπαξ ή τμηματικά με ελάχιστη δόση τα 200 ευρώ, προβλέπει, μεταξύ άλλων, η νέα ρύθμιση που ανακοίνωσε σήμερα η αναπληρώτρια υπουργός Οικονομικών Νάντια Βαλαβάνη.
Από τη διάταξη αυτή εξαιρούνται οφειλές από ΦΠΑ, ΦΑΠ, παρακρατούμενοι φόροι, μισθώματα, έσοδα υπέρ τρίτων και ειδικός φόρος κατανάλωσης.
Για τα χρέη έως 31/12/2014 προβλέπονται μεγάλες μειώσεις των προσαυξήσεων και 100 δόσεις.
Συγκεκριμένα, η νέα ρύθμιση θα προβλέπει:
-Απαλοιφή ορίου ενός εκατομμυρίου ευρώ πάνω από το οποίο δεν μπορούσε να ενταχθεί κάποιος στις 100 δόσεις.
-Καταργείται το όριο των 15.000 ευρώ που περιόριζε τις δόσεις σε 72.
-Το ελάχιστο ποσό της δόσης περιορίζεται σε 20 ευρώ από τα 50 ευρώ. Η δόση θα περιορίζεται σε 10 ευρώ ανά εφορία για όποιον έχει οφειλές σε περισσότερες εφορίες.
-Θεσπίζεται κλίμακα για ρύθμιση οφειλών σε 2 έως 5 δόσεις με την οποία θα διαγράφεται το 90% των προσαυξήσεων.
-Δίνεται η δυνατότητα εφάπαξ αποπληρωμής της οφειλής με κούρεμα 50% για οφειλές που σχηματίστηκαν μέχρι το τέλος του 2013. Θα εξαιρούνται ειδικές κατηγορίες φόρων όπως είναι ο ΦΠΑ ο φόρος μισθωτών υπηρεσιών, o ΦΑΠ κλπ. για να τύχει κάποιος του προνομίου της διαγραφής και μέρους της οφειλής, θα πρέπει να κάνει αίτηση μέχρι τέλος Απριλίου.
-Μέχρι 5.000 ευρώ η ρύθμιση θα είναι άτοκη ενώ από αυτό το όριο και πάνω μπαίνει επιτόκιο 3%.
Η προθεσμία για την υποβολή του αιτήματος υπαγωγής για όσους επιλέξουν δόσεις και όχι την εφάπαξ καταβολή θα λήξει στο τέλος Μαΐου.
Παραμένει η υποχρέωση εκπλήρωσης των τρεχουσών υποχρεώσεων από 1η Φεβρουαρίου.

Αναστέλλονται τα εισπρακτικά μέτρα για οφειλές στα ασφαλιστικά ταμεία για όσους έχουν αποδεδειγμένα μηδενικό εισόδημα. Η αναστολή που θα αφορά μόνο στα φυσικά πρόσωπα θα ισχύει για 12 μήνες.