Τρίτη 20 Ιανουαρίου 2015

Γιάννης Κ. Καραγιάννης: Για τις ευθύνες της Κυβέρνησης και της Περιφερειακής Αρχής στο θέμα των εξισωτικών αποζημιώσεων

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Τις τελευταίες μέρες οι παραγωγοί της περιοχής μας βιώνουν μια ακόμα πράξη του δράματος στο οποίο τους έχουν υποβάλει εδώ και μήνες Συγκυβέρνηση και Περιφερειακή Αρχή. Ο εμπαιγμός με την καταβολή των εξισωτικών αποζημιώσεων καλά κρατεί.
 Ο αυτοεγκλωβισμός των Κυβερνήσεων και των Περιφερειακών Αρχών τα τελευταία χρόνια στα πλοκάμια της πελατειακής πρακτικής και προσέγγισης, που οι ίδιοι οικοδόμησαν εκμεταλλευόμενοι το καίριας σημασίας για την επιβίωση των μικροπαραγωγών θέμα του καθορισμού των επιλέξιμων βοσκοτόπων, οδηγεί τους μικροπαραγωγούς σε σημαντική απώλεια εσόδων και τελικά στην έξοδό τους από την παραγωγική διαδικασία.
Η τεχνική λύση που επιλέχτηκε, ύστερα από τα προβλήματα που δημιουργήθηκαν τους προηγούμενους μήνες με τις εξισωτικές αποζημιώσεις, όχι μόνο δεν έλυσε το πρόβλημα αλλά οδήγησε πολύ περισσότερους μικροπαραγωγούς της περιοχή μας στο αποκλεισμό. Ακόμα και τα ποσά που διατέθηκαν πρόσφατα φαίνεται να αποτελούν αντικείμενο προεκλογικής εκμετάλλευσης.
Η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ που διαχειρίστηκαν τις τύχες αυτού του τόπου τις τελευταίες δεκαετίες φέρουν την κύρια ευθύνη. Και αυτό επειδή:
· Δεν διεκδίκησαν, ως όφειλαν για την προστασία της εθνικής παραγωγής, να ληφθεί υπόψη σε ευρωπαϊκό επίπεδο η ιδιομορφία του εδαφικού ανάγλυφου της χώρας και ο πραγματικός του ρόλος στη πρωτογενή παραγωγή ιδιαίτερα στην κτηνοτροφία. Τα κριτήρια ενός βοσκοτόπου της Κεντρικής και Βόρειας Ευρώπης δεν είναι τα ίδια με αυτά της χώρας μας και γενικότερα του Ευρωπαϊκού Νότου.
· Επί σειρά ετών αδιαφόρησαν για την εκπόνηση των διαχειριστικών μελετών, χαρτών και τον καθορισμό των χρήσεων γης.


· Επέλεξαν να πληρώνει η χώρα χρηματικά πρόστιμα στην Ευρωπαϊκή Ένωση τα τελευταία χρόνια παρά να δρομολογήσουν οριστικές λύσεις στο πρόβλημα που τους ήταν γνωστό. Σήμερα είναι δέσμιοι της εικονικής πραγματικότητας που δημιούργησαν συμπαρασύροντας όμως στη καταστροφή τους μικροπαραγωγούς και την πρωτογενή παραγωγή της χώρας μας με ότι αυτό συνεπάγεται.
Για όλα τα παραπάνω σημαντικές ευθύνες φέρει και η Περιφερειακή Αρχή η οποία, αντί να δρομολογήσει εγκαίρως τις ενέργειες που εμπίπτουν στην αρμοδιότητά της, υιοθέτησε μια παραπλανητική τακτική απέναντι στους παραγωγούς προσπαθώντας να συγκαλύψει τις πολιτικές ευθύνες του χώρου που στηρίζει.
Είναι ολοφάνερο ότι ο Ευρωπαϊκός Προσανατολισμός που διατυμπανίζουν στα προεκλογικά μηνύματα τόσο η ΝΔ όσο και το ΠΑΣΟΚ ταυτίζεται στη πράξη με την πλήρη υποταγή χωρίς καμιά διεκδίκηση απέναντι στους Ευρωπαίους Εταίρους που εκπροσωπούν τα μεγάλα οικονομικά συμφέροντα στην ΕΕ.
Ο ΣΥΡΙΖΑ καλεί τους παραγωγούς να συνειδητοποιήσουν ότι ΝΔ και ΠΑΣΟΚ αδυνατούν να υπερασπιστούν και να διεκδικήσουν τα συμφέροντα των ίδιων και της χώρας είτε γιατί είναι εγκλωβισμένοι σε ξεπερασμένες πολιτικές πρακτικές είτε γιατί έτσι τους το επιβάλει η πολιτική τους προσέγγιση.
Ήρθε η ώρα να γυρίσουν την πλάτη σε όσους ευθύνονται για τα προβλήματα που βιώνουν και να ενισχύσουν αποφασιστικά, χωρίς διλήμματα και φόβο το ψηφοδέλτιό του ΣΥΡΙΖΑ. Η διεκδίκηση στην ΕΕ αυτών που μας ανήκουν και μας πρέπουν αποτελεί πρώτη προτεραιότητα για το ΣΥΡΙΖΑ.