Σάββατο 3 Ιανουαρίου 2015

Διπλή επίσκεψη και ταλαιπωρία για όσους διόρθωσαν το Ε9

Αντιμέτωποι με μια πρωτοφανή μορφή ταλαιπωρίας έρχονται χιλιάδες φορολογούμενοι οι οποίοι έκαναν το λάθος να διορθώσουν το Ε9 προκειμένου να πληρώσουν το ΕΝΦΙΑ που πραγματικά τους αναλογεί.
Υπολογίζεται ότι περίπου 65.000 φορολογούμενοι προχώρησαν στη διόρθωση του Ε9 και από τις τροποποιήσεις που πραγματοποίησαν προέκυψε ότι πρέπει να πληρώσουν λιγότερο ΕΝΦΙΑ κατά τουλάχιστον 300 ευρώ σε σχέση με την αρχική εκκαθάριση. 
Όλοι αυτοί, με βάση απόφαση της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων, θα πρέπει να προσέλθουν στην εφορία προκειμένου να προσκομίσουν τα δικαιολογητικά που τεκμηριώνουν τις αλλαγές που δηλώθηκαν και οδήγησαν στη μείωση του φόρου. Μάλιστα, όταν υπέβαλαν την τροποποιητική δήλωση Ε9 πληροφορήθηκαν από το taxisnet ότι θα πρέπει εντός 15 ημερών να επισκεφθούν την εφορία για την προσκόμιση των δικαιολογητικών και την έκδοση του νέου εκκαθαριστικού.

Πράγματι, πολλοί φορολογούμενοι πήγαν στην εφορία όπου εκεί με έκπληξη τους πληροφόρησαν ότι επειδή ο αριθμός αυτών που πραγματοποίησαν τροποποιητικές δηλώσεις είναι πολύ μεγάλος και δημιουργείται συνωστισμός, θα πρέπει να κλείσουν ραντεβού για να υποβάλλουν τα δικαιολογητικά (συμβόλαια κλπ) και αυτά να ελεγχθούν από αρμόδιο υπάλληλο του τμήματος εισοδήματος της εφορίας. Μάλιστα, τα ραντεβού για την προσκόμιση των δικαιολογητικών κλείνονται ακόμη και για ένα ή και δυο μήνες μετά την πρώτη επίσκεψη του φορολογούμενου στην εφορία.

Έτσι οι φορολογούμενοι χρειάζεται να επισκεφθούν την εφορία όχι μία αλλά δυο φορές για να τακτοποιήσουν το θέμα της διόρθωσης του ΕΝΦΙΑ. Και πολλές φορές χρειάζεται να περιμένουν στην ουρά και τις δυο επισκέψεις στην εφορία. Να σημειωθεί ότι οι ουρές για το συγκεκριμένο ζήτημα της εφορία έχουν προκύψει και εξαιτίας του γεγονός ότι μετά τις διορθωτικές δηλώσεις Ε9 μείωσαν τον ΕΝΦΙΑ και χιλιάδες επιχειρήσεις και νομικά πρόσωπα τα οποία δήλωσαν σωστά τα ιδιοχρησιμοποιούμενα ακίνητά τους για τα οποία υπάρχει μερική απαλλαγή από τον ΕΝΦΙΑ.
Ο συνολικός αριθμός των τροποποιητικών δηλώσεων ΕΝΦΙΑ που υποβλήθηκαν έως τις 30 Δεκεμβρίου που έληξε η σχετική προθεσμία ανήλθε στα 3 εκατομμύρια και αφορούσαν τα έτη 2010- 2014. Από αυτές οι  περίπου 500.000 οδηγούν σε μείωση του οφειλόμενου ΕΝΦΙΑ, ενώ για άλλους 400.000 προκύπτει μικρή αύξηση του φόρου.

ΠΗΓΗ: www.capital.gr