Τρίτη 23 Δεκεμβρίου 2014

Ιερόσυλοι διέρρηξαν ναό στον Πωγωνίσκο

Νέες «επιδρομές» παρανόμων στο ανοχύρωτο ακριτικό Πωγώνι!
Κ. ΚΑΨΑΛΗΣ (Δήμαρχος Πωγωνίου): Σε συνεργασία με την Πανηπειρωτική θα επανεργοποιήσουμε το «μεθοριακό τόξο»…

Το νέο κρούσμα κλοπής εικόνων και άλλων ιερών κειμηλίων από τον ιερό ναό Αγίου Αθανασίου του ακριτικού χωριού Πωγωνίσκου Ιωαννίνων θέτει σε νέο συναγερμό τις Αρχές σε όλες τις περιοχές του μεθοριακού τόξου από τη Θεσπρωτία μέχρι την Καστοριά.
Τα ξημερώματα της Κυριακής άγνωστοι δράστες διέρρηξαν την κεντρική πόρτα της εκκλησίας και αφαίρεσαν δύο ξύλινες εικόνες, ένα χειροποίητο υφαντό, δύο ελαιογραφίες, ιερατικά άμφια και χρηματικό ποσό από το παγκάρι. Προανάκριση ενεργεί το Αστυνομικό Τμήμα Δελβινακίου.



Ο Δήμαρχος Πωγωνίου
Για τον Δήμαρχο Πωγωνίου κ. Κώστα Καψάλη τα συνεχή κρούσματα από ιερόσυλους, σε συνδυασμό με την ελλιπή αστυνομική φύλαξη της περιοχής, είναι ο μεγάλος «βραχνάς», που παρά τις δεσμεύσεις και διαβεβαιώσεις για σταδιακή αντιμετώπισή τους, παραμένει το πλέον οξύ πρόβλημα. Όπως μας δήλωσε ο δήμαρχος σαν συνέχεια αυτό έχει τα χωριά να ρημάζουν και η επισκεψιμότητά τους να παραμένει… κάτω από τη βάση, ακόμη και αυτές τις μέρες, καθώς ο φόβος κυριαρχεί και αποτρέπει κάθε επισκέπτη στην περιοχή, ενώ δημιουργεί κλίμα ανασφάλειας και στους λιγοστούς υπερήλικες μόνιμους κατοίκους.
«Έρμαιο» κάθε παρανόμου…
Ο Κ. Καψάλης με επανειλημμένη αλληλογραφία προς το Υπουργείο, την Περιφέρεια Ηπείρου και τη Μητρόπολη ζητά να διασωθεί η πολιτιστική κληρονομιά από τα κυκλώματα ιερόσυλων που αλωνίζουν την ευρύτερη περιοχή και από το Αρχηγείο της Ελληνικής Αστυνομίας περισσότερη αστυνόμευση της περιοχής. Σήμερα το Αστυνομικό Τμήμα Δελβινακίου υπολειτουργεί, ενώ τα τμήματα συνοριακής φύλαξης είναι αποδυναμωμένα, με αποτέλεσμα τα χωριά στα σύνορα να λεηλατούνται καθημερινά από εμπόρους ναρκωτικών, από επιδρομείς που λεηλατούν σπίτια και περιουσίες και έχουν γίνει ο φόβος και ο τρόμος.
Επανεργοποίηση του «τόξου»…
Ακόμη και στο Συνέδριο των Πωγωνισίων το Σαββατοκύριακο στην Αθήνα, το θέμα που κυριάρχησε ήταν η ασφάλεια των συνόρων, ο μεγάλος «βραχνάς» των απανταχού κατοίκων που εγκαταλείπουν τις πατρογονικές εστίες και φοβούνται στη συνέχεια να τις επισκεφτούν, ακόμη και μέσα στις γιορτές για λίγες ημέρες, δήλωσε χαρακτηριστικά ο κ. Καψάλης. Ο δήμαρχος του ακριτικού Δήμου μάλιστα ανακοίνωσε την επανεργοποίηση  και τον συντονισμό του «μεθοριακού τόξου», από τη Θεσπρωτία μέχρι την Καστοριά, σε συνεργασία με την Πανηπειρωτική Συνομοσπονδία, προκειμένου μαζικά να διεκδικήσουν εκ νέου λύσεις για το ανοχύρωτο Πωγώνι.
Άψογη η συνεργασία με ΕΛ.ΑΣ.
Ο Δήμαρχος Πωγωνίου εξήρε την καλή συνεργασία με την ηγεσία της τοπικής Αστυνομίας, την οποία και ευχαρίστησε για τις λύσεις που δίνει, με ότι λιγοστό διαθέτει σε προσωπικό και εξοπλισμό, εκτιμά ωστόσο ότι παρά τις υπεράνθρωπες προσπάθειες χρειάζονται επιπλέον συνοριακοί αλλά και τεχνικά μέσα στην πολύπαθη περιοχή του Δήμου του, κυρίως στα χωριά που είναι κοντά στα σύνορα και συχνά ρημάζονται από Αλβανούς κακοποιούς.