Τρίτη 2 Δεκεμβρίου 2014

Εξονυχιστικοί έλεγχοι για όσους μειώνουν τον ΕΝΦΙΑ

Αντιμέτωποι με τη γραφειοκρατία του ελληνικού δημοσίου έρχονται τις τελευταίες ημέρες χιλιάδες φορολογούμενοι οι οποίοι προχωρούν στη διόρθωση των στοιχείων ακινήτων τους Ε9 και καλούνται στην εφορία για να προσκομίσουν δικαιολογητικά.
Εκεί τους ζητούνται κάθε είδους δικαιολογητικά με αποτέλεσμα η Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων να ετοιμάζεται εντός της εβδομάδας να εκδώσει νέα διευκρινιστική εγκύκλιο για το Ε9 στην οποία θα οριοθετούνται να δικαιολογητικά που μπορούν να ζητηθούν από τους φορολογούμενους.
Την ταλαιπωρία της προσκόμισης δικαιολογητικών βιώνουν όσοι μετά την υποβολή τροποποιητικής δήλωσης Ε9 μειώνουν τον ΕΝΦΙΑ πάνω από 300 ευρώ.
Τι πρέπει να προσκομίσουν:

α) τα δικαιολογητικά που να τεκμηριώνουν τη μείωση αυτή. Και αν στην αλλαγή της επιφάνειας ενός ακινήτου επαρκεί μόνο ο τίτλος ιδιοκτησίας, στις περιπτώσεις των ημιτελών ακινήτων τα οποία δικαιούνται και έκπτωση 60% τα πράγματα δεν είναι απλά.
β) αναλυτική κατάσταση των ημερομισθίων του ΙΚΑ για τους οικοδόμους ή βεβαιώσεις μηχανικών για τη μη αποπεράτωση του ακινήτου.
Το θέμα έχει προκαλέσει προστριβές στις εφορίες και μεγάλες καθυστερήσεις στην έκδοση των νέων εκκαθαριστικών του ΕΝΦΙΑ
Η ΓΓΔΕ ετοιμάζεται να εκδώσει νέα εγκύκλιο για μια απλοποιημένη διαδικασία για την δικαιολόγηση τα ημιτελή κτίσματα.
Το βασικό στοιχείο που θα χαρακτηρίζει ένα ημιτελές ακίνητο είναι ότι δεν θα πρέπει να έχει ηλεκτροδοτηθεί ποτέ (πέραν της εργοταξιακής ηλεκτροδότησης) καθώς και ότι θα πρέπει να έχει δηλωθεί ως ημιτελές και στο έντυπο Ε2.
Χαμός για διορθώσεις Ε9
Έχουν ξεπεράσει ήδη τις 90.000
Η σχετική προθεσμία λήγει στις 19 Δεκεμβρίου.
Ήδη στη ΓΓΔΕ υπάρχουν εισηγήσεις για νέα παράταση


ΠΗΓΗ: www.capital.gr