Δευτέρα 1 Δεκεμβρίου 2014

ΕΛΣΤΑΤ: Στο 1,6% η ανάπτυξη στην Ελλάδα κατά το τρίτο τρίμηνο του 2014

Κατά 1,6% αυξήθηκε το ΑΕΠ της Ελλάδας κατά το τρίτο τρίμηνο του 2014, με βάση τα εποχικά διορθωμένα στοιχεία που ανακοίνωσε σήμερα η Ελληνική Στατιστική Αρχή (ΕΛΣΤΑΤ).
Σε σχέση με το δεύτερο τρίμηνο του έτους και με βάση τα διαθέσιμα εποχικά διορθωμένα στοιχεία το ΑΕΠ παρουσίασε αύξηση 0,7%.
Με βάση τα μη εποχικά διορθωμένα στοιχεία, το ΑΕΠ αυξήθηκε κατά 1,9% σε σχέση με το τρίτο τρίμηνο του 2013, έναντι αύξησης 1,7% που είχε υπολογιστεί στην πρώτη εκτίμηση του τρίτου τριμήνου στις 14/11/2014.
Σύμφωνα με την ΕΛΣΤΑΤ, οι διαφορές αυτές είναι αποτέλεσμα της χρησιμοποίησης στοιχείων που δεν ήταν διαθέσιμα κατά την πρώτη εκτίμηση.

Από τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ προκύπτει πως η συνολική καταναλωτική δαπάνη αυξήθηκε κατά 0,6% σε σχέση με το δεύτερο τρίμηνο του έτους, ενώ οι ακαθάριστες επενδύσεις παγίου κεφαλαίου αυξήθηκαν κατά 1,6%.
Οι εξαγωγές αγαθών και υπηρεσιών αυξήθηκαν κατά 1,7% σε σχέση με το δεύτερο τρίμηνο. Συγκεκριμένα, οι εξαγωγές υπηρεσιών σημείωσαν αύξηση 4,7%, ενώ αντίθετα οι εξαγωγές αγαθών υποχώρησαν κατά 1,2%. Μείωση κατέγραψαν και οι εισαγωγές αγαθών και υπηρεσιών καθώς υποχώρησαν κατά 2,5%.

Συγκεκριμένα, οι εισαγωγές αγαθών υποχώρησαν κατά 1,4% και οι εισαγωγές υπηρεσιών κατά 9,1%.