Πέμπτη 13 Νοεμβρίου 2014

Όπισθεν ολοταχώς της κυβέρνησης με την ένταξη του ΕΝΦΙΑ και του φόρου εισοδήματος στη ρύθμιση των 100 δόσεων

Στη Βουλή κατατέθηκε ως εκπρόθεσμη τροπολογία σε νομοσχέδιο του υπουργείου Δικαιοσύνης η «νομοτεχνική βελτίωση» με την οποία εξαιρούνται οι βεβαιωμένες, αλλά μη ληξιπρόθεσμες οφειλές του ΕΝΦΙΑ και του φόρου εισοδήματος, από τη ρύθμιση των 100 δόσεων.
Η τροπολογία προβλέπει πως από τις διευκολύνσεις του άρθρου 51 του Ν. 4305/2014 σχετικά με την τμηματική καταβολή των βεβαιωμένων οφειλών προς τη φορολογική διοίκηση μέχρι την 1η Οκτωβρίου 2014, εξαιρούνται εκείνες που δεν ήταν ληξιπρόθεσμες μέχρι την ανωτέρω ημερομηνία και οι οποίες θα καθίστανται ληξιπρόθεσμες μέχρι την υποβολή της αίτησης του οφειλέτη, δηλαδή μέχρι τις 31 Μαρτίου 2015.

Παρά το γεγονός ότι οι υπηρεσίες της ΓΓΔΕ προχώρησαν εγκαίρως στην έκδοση των εγκυκλίων και στην τεχνική προετοιμασία για την ενεργοποίηση της ρύθμισης του Ν 4305/2014 για την αποπληρωμή οφειλών σε 100 δόσεις, τελικά με παρέμβαση των δανειστών ζητήθηκε αλλαγή του νόμου - και των εγκυκλίων της ΓΓΔΕ- ώστε να εξαιρεθούν από τη ρύθμιση οι μη ληξιπρόθεσμες , αλλά βεβαιωμένες οφειλές, όπως οι εναπομείνασες δόσεις του ΕΝΦΙΑ και του φόρου εισοδήματος.

ΔΝΤ, ΕΕ και ΕΚΤ εκτίμησαν πως εάν δινόταν η δυνατότητα στους φορολογουμένους υπόχρεους του ΕΝΦΙΑ να ενταχθούν στη ρύθμιση και να εξοφλήσουν τις οφειλές τους με την ευνοϊκή διευθέτηση των 100 δόσεων, οι φορολογούμενοι δεν θα κατέβαλαν τις υπόλοιπες τέσσερις δόσεις έως το Φεβρουάριο 2015 και θα δημιουργούταν έτσι κενό στα έσοδα και στους στόχους του Προϋπολογισμού (2014) ύψους 1 δισ. ευρώ.