Παρασκευή 26 Σεπτεμβρίου 2014

Παράταση έκτακτων μέτρων αντί για μειώσεις φόρων!

 Όλα δείχνουν πως θα παραταθεί το μέτρο της έκτακτης εισφοράς αλληλεγγύης που κανονικά έληγε το 2014

Μείωση φόρων και αποκατάσταση μισθών για τους ενστόλους ζητάει η κυβέρνηση ενώ ητρόικα διαπιστώνει δημοσιονομικό κενό 2 δισ. ευρώ για το 2015.
Έναν δυσεπίλυτο γρίφο καλείται να λύσει ο υπουργός Οικονομικών στις διαπραγματεύσεις με την τρόικα.
Από τη μία είναι οι υποσχέσεις της κυβέρνησης για μειώσεις φόρων και η υποχρέωση, μετά τις δικαστικές αποφάσεις, για αποκατάσταση των μισθών στους ενστόλους.
Από την άλλη η τρόικα έχει διαπιστώσει κενό 2 δισ. ευρώ για τον επόμενο χρόνο, χωρίς να έχει συνυπολογίσει φοροελαφρύνσεις και ένστολους.
Οι μόνοι τρόποι για να γεφυρωθεί το χάσμα είναι:
- Η παράταση στα έκτακτα μέτρα που έχουν επιβληθεί, όπως η έκτακτη εισφορά αλληλεγγύης
- Η μείωση του στόχου για πρωτογενές πλεόνασμα 3% το 2015
Όλα δείχνουν πως στο προσχέδιο του προϋπολογισμού θα προβλέπεται μειωμένο πλεόνασμα, στο 2,5% του ΑΕΠ αντί για 3%.
Επειδή όμως πάλι δεν βγαίνουν τα νούμερα όλα δείχνουν πως θα παραταθεί το μέτρο της έκτακτης εισφοράς αλληλεγγύης που κανονικά έληγε το 2014.
Γιατί τα έσοδα από τη διατήρηση του έκτακτου αυτού μέτρου φτάνουν, σύμφωνα με το Βήμα, στα 1,3 δισ. ευρώ, και σε συνδυασμό με το κούρεμα στο πλεόνασμα το δημοσιονομικό κενό καλύπτεται.
Όμως ακόμα και αν περάσει η μείωση κατά 30% στην Έκτακτη Εισφορά, που υποσχέθηκε ο ίδιος ο Πρωθυπουργός στη ΔΕΘ, θα πρέπει να περάσει και από τη Βουλή η παράταση της, κάτι που εύλογα θα θεωρηθεί ως νέο μέτρο, με το αντίστοιχο πολιτικό κόστος για την κυβέρνηση, αλλά κυρίως με ένα ακόμα φορτίο στην πλάτη των φορολογουμένων.
 
ΠΗΓΗ: www.in.gr