Σάββατο 13 Σεπτεμβρίου 2014

Στα 62 η συνταξιοδότηση με τη συμπλήρωση 40 ετών ασφάλισης στον ΟΓΑ

Το σημερινό καθεστώς συνταξιοδότησης των αγροτών δεν τους επιτρέπει να συνταξιοδοτούνται πριν τη συμπλήρωση του 67ου έτους ηλικίας, εφόσον έχουν πραγματοποιήσει 40 έτη ασφάλισης
Τροπολογία με την οποία αναγνωρίζεται η δυνατότητα συνταξιοδότησης των ασφαλισμένων του ΟΓΑ με τη συμπλήρωση 40 ετών ασφάλισης και του 62ου έτους ηλικίας τους κατατέθηκε στη Βουλή από τους συναρμόδιους υπουργούς Εργασίας και Οικονομικών.
Το σημερινό καθεστώς συνταξιοδότησης των αγροτών δεν τους επιτρέπει να συνταξιοδοτούνται πριν τη συμπλήρωση του 67ου έτους ηλικίας, εφόσον έχουν πραγματοποιήσει 40 έτη ασφάλισης.
Όπως αναφέρεται στην αιτιολογική έκθεση της υπουργικής τροπολογίας που έχει κατατεθεί στο νομοσχέδιο «Ρυθμίσεις θεμάτων εφοδιαστικής και άλλες διατάξεις», το καθεστώς αυτό «δημιουργεί άνιση μεταχείριση σε βάρος των ασφαλισμένων των λοιπών ασφαλιστικών οργανισμών».

Από τη δημοσίευση του νόμου πλέον οι ασφαλισμένοι του ΟΓΑ θα έχουν τη δυνατότητα να συνταξιοδοτηθούν με 40 χρόνια ασφάλισης και σε ηλικία 62 ετών.

Σε περίπτωση που ο ΟΓΑ είναι τελευταίος ασφαλιστικός φορέας, αν δεν πληρούνται οι προϋποθέσεις συνταξιοδότησης από τον ΟΓΑ ή αν ο ΟΓΑ δεν είναι αρμόδιος για την κρίση συνταξιοδοτικού δικαιώματος, η αίτηση συνταξιοδότησης δεν διαβιβάζεται σε προηγούμενο ασφαλιστικό φορέα πριν από τη συμπλήρωση του 67ου έτους ηλικίας.