Τετάρτη 24 Σεπτεμβρίου 2014

Χωρίς έλεγχο οι εκπτώσεις του ΕΝΦΙΑ άνω των 300 ευρώ

Δεν θα υποστούν τελικά φορολογικό έλεγχο όσοι φορολογούμενοι - περίπου 150.000 ιδιοκτήτες ακινήτων - είδαν τον φόρο τους στα νέα εκκαθαριστικά ΕΝΦΙΑ που αναρτήθηκαν την Κυριακή 21-09-2014 να μειώνεται πάνω από το ποσό των 300 ευρώ αλλά και όσοι περιμένουν μελλοντικές διορθώσεις και εκπτώσεις (λόγω εισοδήματος, πολύτεκνοι, ανάπηροι κ.α.).
Σύμφωνα εγκύκλιο ΠΟΛ.1209/19.9.2014 της γγ Δημοσίων Εσόδων Αικατερίνης Σαββαΐδου, που δημοσιεύθηκε την Τρίτη 23 Σεπτεμβρίου 2014, «στις περιπτώσεις εκκαθάρισης σύμφωνα με το πρώτο εδάφιο της παραγράφου 1 της παρούσας δεν εφαρμόζονται οι διατάξεις της παραγράφου 3β του άρθρου 6 του N. 4223/2013», δηλαδή «η εκκαθάριση με βάση το πρώτο εδάφιο της παραγράφου 1 της παρούσας» αφορά τα εκκαθαριστικά που αναρτήθηκαν την Κυριακή 21-09-2014 για τα οικόπεδα εκτός αντικειμενικού συστήματος αξιών και τα ακίνητα της Κεφαλονιάς.

Ακόμη, για «μη εφαρμογή των διατάξεων της παραγράφου 3β του άρθρου 6 του Ν. 4223/2013» αφορά τα καινούργια εκκαθαριστικά που θα εκδοθούν για όσους δικαιούνται έκπτωσης (λόγω εισοδήματος, πολύτεκνοι, ανάπηροι κ.α.) και σύμφωνα με την παράγραφο 3β του άρθρου 6 οι  φορολογούμενοι «εφόσον, από την εκκαθάριση της δήλωσης προκύπτει μείωση φόρου μεγαλύτερη των τριακοσίων (300) ευρώ, η σύνθεση της νέας δήλωσης ΕΝ.Φ.Ι.Α. και η εκκαθάριση αυτής πραγματοποιείται μετά από έλεγχο της Φορολογικής Διοίκησης. Εάν, μετά την υποβολή της τροποποιητικής δήλωσης κατά τα οριζόμενα στα προηγούμενα εδάφια, υποβληθούν νέες τροποποιητικές δηλώσεις, μέχρι και την 30ή Νοεμβρίου 2014, η σύνθεση της νέας δήλωσης ΕΝ.Φ.Ι.Α. και η εκκαθάριση αυτής πραγματοποιείται μετά από έλεγχο της Φορολογικής Διοίκησης, εφόσον από τη δήλωση προκύπτει μείωση φόρου».
Άρα σε όσους φορολογούμενους τα νέα ή τα μελλοντικά εκκαθαριστικά ΕΝΦΙΑ έχουν μειώσεις άνω των 300 ευρώ, αυτοί δεν θα υποχρεωθούν να περάσουν από τον φορολογικό έλεγχο στις ΔΟΥ.
Επίσης, στα νέα διορθωμένα εκκαθαριστικά θα υπάρχουν «ειδοποιήσεις» από το υπουργείο Οικονομικών τις οποίες οι φορολογούμενοι θα πρέπει να λάβουν υπόψη τους.
1. Στις περιπτώσεις, στις οποίες υπάρχουν ουσιώδεις ελλείψεις στα περιγραφικά στοιχεία ακινήτων, με αποτέλεσμα να μην είναι δυνατός ο υπολογισμός του ΕΝΦΙΑ και να θεωρούνται μη δηλωθέντα, επί της δήλωσης ΕΝΦΙΑ − πράξης διοικητικού προσδιορισμού φόρου υπάρχει ειδική επισήμανση.
2. Στις περιπτώσεις, στις οποίες η μηχανογραφική εκκαθάριση πραγματοποιείται σύμφωνα με τα οριζόμενα στην ΠΟΛ 1184/2014 απόφαση της Γενικής Γραμματέως Δημοσίων Εσόδων, επί της δήλωσης ΕΝ.Φ.Ι.Α. – πράξης διοικητικού προσδιορισμού φόρου αναγράφεται ότι ο τρόπος υπολογισμού του φόρου έχει πραγματοποιηθεί σύμφωνα με τις διατάξεις της απόφασης αυτής. Αυτή η περίπτωση είναι πολύ σημαντική.
Η ΠΟΛ 1184 όριζε ότι η ΓΓΔΕ μπορεί να υπολογίσει τον ΕΝΦΙΑ βάσει «παραδοχών» σε περίπτωση έλλειψης στοιχείων.

Όποιος φορολογούμενος δει τη σχετική ένδειξη θα πρέπει να ελέγξει το εκκαθαριστικό του καθώς  είναι πιθανό να μην αποτυπώνονται τα πραγματικά στοιχεία του ακινήτου.