Σάββατο 7 Ιουνίου 2014

Πολιτική Προστασία: Δασικές Πυρκαγιές

Τo δάσος είναι φυσικό αγαθό ανυπολόγιστης άξιας για τον άνθρωπο. 
Η προστασία και η διατήρηση του αποτελεί καθήκον, υποχρέωση και προτεραιότητα κάθε κοινωνικού συνόλου και κάθε πολίτη ξεχωριστά. Αποτελεί έναν ανανεώσιμο φυσικό πόρο με ανεξάντλητες δυνατότητες για την περιβαλλοντική, οικονομική, κοινωνική και πολιτιστική ανάπτυξη ενός τόπου. 
Η σημασία και η αξία του εκφράζονται μέσα από τις πολύτιμες λειτουργίες του, όπως:
Παράγει το αναγκαίο για τη ζωή μας οξυγόνο, ενώ παράλληλα δεσμεύει το διοξείδιο του άνθρακα.
Μειώνει την ένταση των ανέμων και των θορύβων.
Απορροφά και εξουδετερώνει διάφορες επιβλαβείς για τον άνθρωπο ουσίες.
Επιδρά ευνοϊκά και ρυθμιστικά στο κλίμα μιας περιοχής.
Βελτιώνει την ποιότητα του νερού και αυξάνει την ποσότητα των υπογείων υδάτων.


Συγκρατεί το νερό της βροχής και δεν το αφήνει να πέφτει με δύναμη στο έδαφος, να το διαβρώνει και να δημιουργούνται καταστροφικές πλημμύρες.
Χαρίζει αισθητική απόλαυση και παρέχει ιδανικές συνθήκες για σωματική, πνευματική και ψυχική υγεία.
Εξασφαλίζει κατάλληλες συνθήκες για την προστασία, τη διατροφή και τη διατήρηση πολλών ζώων.
Εξασφαλίζει εργασία και απασχόληση σε μεγάλο μέρος του ορεινού και ημιορεινού πληθυσμού της χώρας.
Τα τελευταία χρόνια, το φαινόμενο των δασικών πυρκαγιών στη χώρα μας έχει πάρει εκρηκτικές διαστάσεις, με αποτέλεσμα σήμερα να αποτελούν το μεγαλύτερο κίνδυνο για τα ελληνικά δάση και σε πολλές περιοχές να απειλείται ακόμα και η ύπαρξη τους. Οι περισσότερες πυρκαγιές στα δάση είναι αποτέλεσμα ανθρώπινης δραστηριότητας και οφείλονται στους παρακάτω λόγους:
Πέταμα αναμμένων τσιγάρων και σπίρτων.
Απρόσεκτο άναμμα και εγκατάλειψη εστιών φωτιάς μέσα ή κοντά σε δάση.
Καθάρισμα χωραφιών με τη χρήση φωτιάς και χωρίς τη λήψη των κατάλληλων προληπτικών μέτρων.
Κάψιμο βοσκοτόπων.
Εγκατάλειψη και κάψιμο σκουπιδιών.
Σπινθήρες μηχανημάτων.
Κάπνισμα μελισσών κλπ.
Η καταστροφή του δάσους από πυρκαγιά δεν μπορεί να αποτιμηθεί σε χρηματική αξία, αλλά οι οικολογικές, κοινωνικές και πολιτιστικές συνέπειες είναι ανυπολόγιστες. Συχνά, όμως, πέρα από την καταστροφή των δασών έχουμε και τεράστιες υλικές ζημιές σε κατοικημένες περιοχές ή άλλες εγκαταστάσεις και ανθρώπινες δραστηριότητες.
Για την αποφυγή της μετάδοσης μιας δασικής πυρκαγιάς σε ή άλλα οικοδομήματα, που βρίσκονται μέσα ή κοντά σε δάσος, πρέπει να ακολουθούνται οι παρακάτω βασικές αρχές:
Η εξωτερική κατασκευή του οικοδομήματος πρέπει να είναι από ανθεκτικά στη φωτιά υλικά. Δε θα πρέπει να χρησιμοποιούνται στο εξωτερικό μέρος του οικοδομήματος υλικά όπως το πισσόχαρτο, το πλαστικό κλπ.
Τα ξύλινα εξωτερικά μέρη θα πρέπει να επαλείφονται ή να εμποτίζονται με κατάλληλο αντιπυρικό υγρό, που επιβραδύνει την ανάφλεξη. Η επάλειψη θα πρέπει να επαναλαμβάνεται σε τακτά χρονικά διαστήματα σύμφωνα με τις οδηγίες του κατασκευαστή του αντιπυρικού υγρού.
Να μην υπάρχουν γύρω από το οικοδόμημα, σε θέσεις που μπορεί να επηρεασθούν από την πυρκαγιά, εύφλεκτα υλικά όπως σκουπίδια, ξύλα, δεξαμενές πετρελαίου κλπ. Τα υλικά αυτά θα πρέπει να βρίσκονται μέσα σε πυμάνιοχη κατασκευή, αντοχής τουλάχιστον 30 min.
Να καθαρίζονται τακτικά (ανά 1 διήμερο περίπου) η αυλή και η στέγη του οικοδομήματος από πευκοβελόνες, ξερά φύλλα, χόρτα κλπ. Τα υλικά αυτά θα πρέπει να απομακρύνονται και αν αυτό δεν είναι δυνατό, να θάβονται στο έδαφος και σε βάθος τουλάχιστον 20 cm.
Τα δένδρα και οι θάμνοι γύρω από το σπίτι θα πρέπει να κλαδεύονται και να καθαρίζονται τακτικά από τυχόν υπάρχοντα ξερά κλαδιά. Κλαδιά που εφάπτονται η βρίσκονται πάνω από τη στέγη, θα πρέπει να κόβονται.
Να τοποθετείται μάντρα από άκαυστα υλικά, πάνω από την οποία θα υπάρχει συρματόπλεγμα με μικρό άνοιγμα βρόχων. Να υπάρχουν στην αυλή μία ή περισσότερες βρύσες με λάστιχο, το μήκος του οποίου να μπορεί να καλύψει οποιοδήποτε σημείο της αυλής και του οικοδομήματος. Όταν υπάρχει πισίνα ή άλλη δεξαμενή νερού, να υπάρχει αντλία νερού, που κινείται με μηχανή εσωτερικής καύσης για τη χρήση του νερού στην πυρόσβεση.
Εργοστάσια ή άλλα οικοδομήματα, που καλύπτονται από μόνιμο υδροδοτικό πυροσβεστικό δίκτυο, θα πρέπει να προβλέπουν πυροσβεστικές φωλιές στο εξωτερικό του κτιρίου.
Τα ανοίγματα εξαερισμού κλπ, που δεν είναι δυνατό να κλείσουν, να φράσσονται με χοντρό και πυκνό μεταλλικό πλέγμα.
Για τη σωτηρία των δασών μας από τις πυρκαγιές, απαιτείται η ουμβολή και η βοήθεια όλων μας. Για την αποφυγή της έναρξης των πυρκαγιών στα δάση, δε θα πρέπει ποτέ να ξεχνάς ότι:
• Γενικά, Απαγόρευεται η χρήοη φωτιάς στην ύπαιθρο κατα την αντιπυρική περίοδο, δηλαδή από την 1η Μάϊου μέχρι την 31η Οκτωβρίου.
• Μην πετάς αναμμένα σπίρτα και τσιγάρα στην ύπαιθρο.
• Μην εγκαταλείπεις απορρίμματα ή άλλα εύφλεκτα αντικείμενα κοντά ή μεοα οε δάση.
• Στην περίπτωση που θα αντιληφθείς πυρκαγιά σε δάσος, μην αδιαφορήσεις και ειδοποίησε αμέσως την Πυροσβεστική Υπηρεσία στο τηλέφωνο 199.
• Μέχρι την άφιξη των πυροσβεστικών δυνάμεων προσπάθησε με ό,τι διαθέτεις να θέσεις την πυρκαγιά υπό έλεγχο.
• Καθοδήγησε τις πυροσβεστικές δυνάμεις στον τόπο της πυρκαγιάς και ακολούθησε τις οδηγίες των επικεφαλής.
• Μην κατευθύνεσαι χωρίς λόγο στον τόπο εξέλιξης της πυρκαγιάς, γιατί πέρα από τους κινδύνους που διατρέχεις, εμποδίζεις την κίνηση των πυροσβεστικών οχημάτων.