Πέμπτη 24 Απριλίου 2014

Διακήρυξη της Λαϊκής Συσπείρωσης Πωγωνίου

Υποψήφιος Δήμαρχος Πωγωνίου: ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΚΑΡΑΓΙΑΝΝΗΣ
Υποψήφια Περιφερειάρχης Ηπείρου: ΟΛΥ ΤΣΟΥΜΑΝΗ
Υποψήφιος Αντιπεριφερειάρχης Π.Ε. Ιωαννίνων : ΠΡΕΝΤΖΑΣ ΓΙΩΡΓΟΣ

ΙΣΧΥΡΟ ΚΚΕ ΠΑΝΤΟΥ, ΓΙΑΤΙ ΔΥΝΑΜΗ ΚΑΙ  ΕΛΠΙΔΑ ΕΙΝΑΙ ΤΟΥ ΛΑΟΥ!
Εργαζόμενε, άνεργε,
μικρομεσαίε, αγροτοκτηνοτρόφε,
αυτοαπασχολούμενε, επαγγελματοβιοτέχνη,
νέε, νέα,
Στην τριπλή εκλογική μάχη του Μαΐου, κάνε κριτήριο ψήφου την ίδια σου τη ζωή!
Δεν είναι της μοίρας μας γραφτό η φτώχεια, η ανεργία, το εισόδημα που λιγοστεύει, οι φόροι, τα χαράτσια, οι απλήρωτοι λογαριασμοί, οι πλειστηριασμοί και οι κατασχέσεις των σπιτιών και των χωραφιών μας!
Είναι συγκεκριμένες πολιτικές επιλογές που στόχο έχουν να δώσουν ώθηση στην πολυδιαφημιζόμενη «Ανάπτυξη»! 



Στην ανάπτυξη δηλαδή του κεφαλαίου και των κερδών του, που μπορεί να στεριώσει μόνο πάνω στα αποκαΐδια των λαϊκών δικαιωμάτων! Καπιταλιστική λέγεται η ανάπτυξη που ευαγγελίζεται ο νυν «ανεξάρτητος» Περιφερειάρχης κ. Καχριμάνης, ο νυν Δήμαρχος Πωγωνίου (ανεξάρτητος κι αυτός;) κ. Καψάλης - και όλοι εκείνοι που πίνουν νερό στο όνομα της Ευρωπαϊκής Ένωσης των μονοπωλίων - γι’ αυτό άλλωστε μπορούν μια χαρά να συνευρίσκονται σε φιέστες προώθησης αυτής της πολιτικής όπως έγινε πρόσφατα (αλλά και παλιότερα) στο Δήμο μας για την αγροτιά!
Νέες προσδοκίες και φρούδες ελπίδες προσπαθούν να δημιουργήσουν στον κόσμο που βρίσκεται σε απόγνωση με τα «πρωτογενή πλεονάσματα», «την έξοδο στις αγορές», «το τέλος της κρίσης» προκειμένου να υφαρπάξουν ακόμα μια φορά τη λαϊκή ψήφο, να κάνουν συνένοχους στην αντιλαϊκή τους πολιτική τον ίδιο το λαό, να θέσουν τα λαϊκά συμφέροντα κάτω από ξένη σημαία!
Πολιτική αφετηρία έχουν τα λαϊκά προβλήματα, πολιτική και η μάχη που δίνουμε!
Δεν υπάρχουν «τοπικά» προβλήματα και «ιδιαιτερότητες» που μπορούν να λυθούν με «τοπικό» και «ιδιαίτερο» τρόπο όπως εσκεμμένα προσπαθούν να πείσουν όλοι οι υπόλοιποι «αυτοδιοικητικοί» υποψήφιοι.
•Το πρόβλημα της ανεργίας δεν λύνεται με τις Ειδικές Οικονομικές Ζώνες και την επιλογή «υγιούς» επιχειρηματία. Κανένας επιχειρηματίας δεν επενδύει με γνώμονα την πάταξη της ανεργίας, αλλά τη μεγιστοποίηση του κέρδους του! Και το κέρδος, δεν συμβάδισε ποτέ με τις λαϊκές ανάγκες και την ικανοποίησή τους. Ίσα – ίσα που για να παραχθεί απαιτείται το τσάκισμα των εργασιακών δικαιωμάτων. Χαρακτηριστικό το πρόσφατο παράδειγμα με τις δύο απολύσεις εργαζομένων στον «ΒΙΚΟ» - μια επιχείρηση που έχει πριμοδοτηθεί και από την Περιφέρεια Ηπείρου και από το Δήμο Πωγωνίου. Μια επιχείρηση που πληρώνει δυο και τρεις φορές λιγότερα δημοτικά τέλη από τα σπίτια μας! Μια επιχείρηση, που το όνομα του ιδιοκτήτη της, φιγουράριζε στους προτεινόμενους αγοραστές της γαλακτοβιομηχανίας ΔΩΔΩΝΗ για να μείνει η ιδιωτικοποιημένη επιχείρηση σε «ντόπια χέρια»! Και βεβαίως, δεν είναι η μόνη! Οι προεκλογικές υποσχέσεις και τα ταξίματα του κ. Καψάλη για μια θέση εργασίας στο ΒΙΚΟ δεν δείχνουν μόνο την «εξάρτηση» από τα επιχειρηματικά συμφέροντα του νυν Δημάρχου, αλλά δημιουργούν συνθήκες «κανιβαλισμού» στις οποίες η απόλυση ενός εργάτη, θεωρείται τύχη! για τον άλλο, κρύβοντας εντέχνως τη χασούρα συνολικά της εργατικής τάξης!
•Το πρόβλημα του βίαιου ξεκληρίσματος των μικρομεσαίων αγροτοκτηνοτρόφων, δεν λύνεται με τη διαχείριση από την Περιφέρεια του 30% των πόρων του προγράμματος αγροτικής ανάπτυξης για το οποίο πανηγυρίζει ο κ. Καχριμάνης, γιατί και αυτά τα χρήματα, στις τσέπες των μεγαλοεπιχειρηματιών του κλάδου και άλλων κλάδων, θα καταλήξουν. Αυτό προβλέπει η νέα Κοινή Αγροτική Πολιτική 2014-2020 της ΕΕ την οποία, όχι απλά στηρίζουν οι υποψήφιοι και τα κόμματα του ευρωμονόδρομου, αλλά τη διαφημίζουν κιόλας ως δήθεν λύση για το φτωχό παραγωγό! Ακόμα και εκείνοι που προσπαθούν να ψελλίσουν μια κουβέντα «εναντίωσης», δεν βρίσκουν τίποτε άλλο να πουν πέρα από τη μείωση των άμεσων επενδύσεων. Κουβέντα για το γεγονός ότι ακόμα και αυτές οι κουτσουρεμένες επιδοτήσεις, δεν πρόκειται να φτάσουν στα χέρια των μικρών αγροτοκτηνοτρόφων μέσα από τα εμπόδια και τις προϋποθέσεις που θέτει το ίδιο το ευρωπαϊκό πλαίσιο. Κουβέντα για την καταστροφή παραγωγικής γης που απαιτεί η νέα ΚΑΠ να μένει χέρσα για να μπορεί να επιδοτηθεί ο ιδιοκτήτης της. Κουβέντα για τα Προγράμματα εγκλωβισμού νέων αγροτών που δένουν ακόμα μεγαλύτερη θηλιά στο λαιμό των νέων αυτών ανθρώπων κρύβοντας συγχρόνως την ανεργία. 
•Το πρόβλημα της ασφάλειας των παραμεθόριων περιοχών,  δεν λύνεται με την επιπλέον αστυνόμευση. Η εγκατάλειψη της υπαίθρου συμβαδίζει με την ανάγκη των ομίλων να επενδύουν εκεί που έχουν μεγαλύτερο κέρδος. Αν αυτό δεν μπορούν να το αποκτήσουν σε μια περιοχή, καθόλου δεν νοιάζονται για την εγκατάλειψή της. Μια οικονομία όμως, που στο κέντρο της προσοχής της θα έχει τον άνθρωπο και την κάλυψη των αναγκών του, μπορεί να σχεδιαστεί έτσι ώστε να δίνει κίνητρα για την ανάπτυξη της υπαίθρου. Ποιος νέος άνθρωπος σήμερα θα κάνει οικογένεια σε ένα χωριό που δεν έχει σχολείο; Κέντρο Υγείας; Παιδικό Σταθμό; Αυτά όμως, κλείνουν το ένα μετά το άλλο, γιατί και η Παιδεία και η Υγεία στα χέρια των καπιταλιστών, είναι απλώς εμπορεύματα! Έτσι μειώνει το κόστος το κράτος – Δήμος: με τη μείωση του προσωπικού του, τις ευέλικτες (και απλήρωτες όπως συμβαίνει με το «Βοήθεια στο Σπίτι») σχέσεις εργασίας κλπ.
•Το πρόβλημα της ενέργειας, της εξασφάλισης ζεστασιάς στα σπίτια μας το χειμώνα, δεν λύνεται με την εξόρυξη των όποιων κοιτασμάτων πετρελαίου βρεθούν στο Καλπάκι ή με την υλοτόμηση, ελεγχόμενη ή μη. Η εταιρεία που ανέλαβε το έργο της εξόρυξης (Energean Oil & Gas), όχι απλά θα καρπωθεί τζάμπα τον φυσικό πλούτο που υπάρχει, αλλά συγχρόνως θα δημιουργήσει εργασιακές συνθήκες μεσαίωνα τσακίζοντας παραπέρα τα όποια δικαιώματα στην εργασία έχουν απομείνει! 
Και πάλι οι λαϊκές οικογένειες θα μένουν χωρίς θέρμανση! 
Γιατί ο κ. Καψάλης, ο κ. Ντόντης και οι λοιποί υποψήφιοι δεν κάνουν λόγο για μείωση του ειδικού φόρου στα καύσιμα που έχει ανεβάσει τις τιμές καταδικάζοντας εκατοντάδες νοικοκυριά να περάσουν το χειμώνα χωρίς θέρμανση; 
Μήπως γιατί ο «ανταγωνισμός» για τον οποίο περηφανεύονται, έτσι ακριβώς όπως υλοποιείται με τις κατευθύνσεις τις ΕΕ για την απελευθέρωση της ενέργειας (και άλλων τομέων), δεν τους το επιτρέπει;
Η στάση των συνδυασμών, των κομμάτων, των υποψηφίων απέναντι στην Ευρωπαϊκή Ένωση των μονοπωλίων, να γίνει κριτήριο ψήφου, οργάνωσης και συμμετοχής.
Λέμε καθαρά: 
οι δεσμεύσεις των ιμπεριαλιστικών οργανισμών τύπου ΕΕ – οργανισμών που εξυπηρετούν αποκλειστικά και μόνο τα συμφέροντα της αστικής τάξης στη χώρα μας και σε κάθε κράτος / μέλος – δεν αφήνουν περιθώριο για αξιοποίηση του πλούτου που παράγει ο εργαζόμενος λαός προς όφελός του, ούτε στο Πωγώνι, ούτε πουθενά. 
Γι’ αυτό η μόνη ρεαλιστική πρόταση για το παρόν και το μέλλον του λαού μας βρίσκεται στη μονομερή διαγραφή του χρέους με αποδέσμευση από την ΕΕ και το λαό μας κυρίαρχο στον πλούτο που παράγει! Σε αυτή την προοπτική ο λαός μας μπορεί να μεγαλουργήσει! Με επιστημονικό κεντρικό σχεδιασμό στην οικονομία η ανεργία θα εξαφανιστεί, το εργατικό δυναμικό θα κατανεμηθεί  με βάση τις πραγματικές ανάγκες της κοινωνίας, τα χωριά θα ξαναζωντανέψουν, όλες οι περιοχές της πατρίδας μας θα αναπτυχθούν ισότιμα με βάση τις δυνατότητές τους, η στηριγμένη από τη λαϊκή εξουσία αγροτοκτηνοτροφική παραγωγή θα καλύψει τις λαϊκές ανάγκες με φτηνά και ποιοτικά προϊόντα, ο φυσικός και ορυκτός πλούτος της χώρας θα αξιοποιηθεί για πάμφθηνη ενέργεια.   
Το ψηφοδέλτιο της ΛΑΪΚΗΣ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗΣ δεν έχει κανένα λόγο να κρύβεται.
Είναι το ψηφοδέλτιο του ΚΚΕ στους Δήμους και τις Περιφέρειες, όπου συσπειρώνονται πρωτοπόροι αγωνιστές, άνθρωποι του μόχθου, χωρίς επιχειρηματικές δεσμεύσεις και υποσχέσεις χωρίς αντίκρισμα.
Το ψηφοδέλτιο της ΛΑΪΚΗΣ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗΣ στο Δήμο Πωγωνίου, συσπειρώνει ανθρώπους που μέσα στο Δημοτικό Συμβούλιο θα υπερασπιστούν αποκλειστικά και μόνο τα συμφέροντα της εργατικής τάξης, των φτωχών λαϊκών στρωμάτων όπως κάναμε πάντα. Και από αυτό το μετερίζι, στόχος μας είναι η οργάνωση της λαϊκής αντίστασης, τα εμπόδια που μπορούμε να βάλουμε στην αντιλαϊκή πολιτική ΕΕ – Κυβέρνησης – Τοπικών αρχόντων.
Όσο πιο δυνατό βγει το ΚΚΕ και στο Δήμο Πωγωνίου, όσο περισσότεροι είναι οι εκλεγμένοι Δημοτικοί Σύμβουλοι με το ψηφοδέλτιο της ΛΑΪΚΗΣ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗΣ, τόσο περισσότερο κι από καλύτερες θέσεις θα συμβάλλει στην οργάνωση του λαού, στην ισχυροποίηση της μαχητικής  εργατικής λαϊκής αντιπολίτευσης, που θα παλεύει για να καταργηθούν χαράτσια, να μειωθούν δημοτικά τέλη, για μέτρα στήριξης των αγροτοκτηνοτρόφων, για μέτρα προστασίας των ανέργων, για έργα που στόχο θα έχουν την ικανοποίηση λαϊκών αναγκών και όχι τα συμφέροντα των μεγαλοεπιχειρηματιών.