Κυριακή 30 Μαρτίου 2014

Πρόκληση για όλους τους Δήμους το νέο ΕΣΠΑ

Πρόκληση και «στοίχημα» για τους δήμους της Ηπείρου αποτελεί η νέα προγραμματική περίοδος, που σε αντίθεση με τα προηγούμενα κοινοτικά πλαίσια στήριξης αναμένεται να ξεκινήσει από την πρώτη χρονιά του προγράμματος, εντός του 2014 και παράλληλα για πρώτη φορά πρόκειται να αποδώσει λιγότερα χρήματα σε σχέση με την προηγούμενη περίοδο, το ΕΣΠΑ.
Αυτό σημαίνει ότι οι φορείς της αυτοδιοίκησης θα πρέπει να είναι από νωρίς έτοιμοι προκειμένου να καταθέσουν προτάσεις και να ωριμάσουν μελέτες και έργα, στο πλαίσιο πάντα των οδηγιών και των αυστηρών όρων που θέτει η Ευρωπαϊκή Ένωση.
Το εθνικό στρατηγικό σχέδιο και οι προτεραιότητες του για τη νέα περίοδο παρουσιάστηκαν στην ημερίδα που πραγματοποίησε η Περιφερειακή Ένωση Δήμων Ηπείρου μαζί με την Περιφέρεια Ηπείρου και την ελληνική εταιρεία τοπικής ανάπτυξης και αυτοδιοίκησης στην Άρτα.

Την ημερίδα παρακολούθησαν αρκετοί αιρετοί και υπηρεσιακοί παράγοντες οργανισμών της αυτοδιοίκησης αν και υπήρξαν αρκετές απουσίες από τους υπόλοιπους τρεις νομούς της Ηπείρου.
Τις προτεραιότητες του νέου ΕΣΠΑ σε κεντρικό επίπεδο ανέπτυξε ο προϊστάμενος της Μονάδας Σχεδιασμού και Αξιολόγησης της Ειδικής Υπηρεσίας Στρατηγικής Σχεδιασμού και Αξιολόγησης Αναπτυξιακών Προγραμμάτων του υπουργείου Ανάπτυξης Δημήτρης Ιακωβίδης επισημαίνοντας την ευθύνη των δήμων να κινηθούν γρήγορα, αλλά και να τηρήσουν τις οδηγίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης προς αποφυγή προστίμων.
Χαιρετισμό απηύθυναν ο Πρόεδρος ΠΕΔ Ηπείρου και Δήμαρχος Αρταίων Ιωάννης Παπαλέξης, η Αντιπεριφερειάρχης ΠΕ Ιωαννίνων κα Καλογιάννη Τατιάνα και ο Αντιπεριφερειάρχης ΠΕ Άρτας κ. Βασίλης Ψαθάς.
Την αισιοδοξία της ότι και στη νέα προγραμματική περίοδο η Περιφέρεια της Ηπείρου θα σημειώσει υψηλή απορρόφηση των κονδυλίων και παράλληλα θα αξιοποιήσει πλήρως τα κονδύλια αυτά σε έργα με προστιθέμενη αξία εξέφρασε η κα Καλογιάννη, υπογραμμίζοντας τη συνεργασία που έχει ξεκινήσει με τους δήμους, αλλά και όλους τους φορείς.
«Το ποσό που έχουμε να διαχειριστούμε είναι αρκετά σημαντικό, αλλά αυτό που πρέπει κυρίως να προσέξουμε είναι να υπάρχει συγκεκριμένη στόχευση και όχι απλά κατανάλωση κονδυλίων», σημείωσε.
Επίσης, υπογράμμισε ότι η Περιφέρεια Ηπείρου ήταν «πρωταγωνίστρια στην απορρόφηση του ΕΣΠΑ», προσθέτοντας πως κύριο μέλημα είναι να αποδίδονται άμεσα και τα χρήματα που εκταμιεύονται.
Την ανάγκη ενίσχυσης της Περιφέρειας Ηπείρου με προγράμματα που αφορούν στην επιχειρηματικότητα και της στήριξης της απασχόλησης, αλλά και στην ανάπτυξη κοινωνικών δομών σημείωσε ο πρόεδρος της ΠΕΔ.
«Τα ζητήματα της Κοινωνικής πολιτικής και της Απασχόλησης είναι στην βασική μας ατζέντα, και ως τοπική αυτοδιοίκηση έχουμε αποδείξει ότι μπορούμε να είμαστε, και είμαστε, ο βασικός πυλώνας υλοποίησης των αναγκαίων Κοινωνικών πολιτικών για την ανακούφιση των ασθενέστερων στρωμάτων και την διαφύλαξη της κοινωνικής ισορροπίας.
Οι διαδικασίες λοιπόν σχεδιασμού του νέου ΕΣΠΑ 2014-2020 και κατάρτισης των ΠΕΠ – του ΠΕΠ Ηπείρου για την Περιφέρειά μας, - γίνονται σε μια περίοδο φορτισμένη από την οικονομική κρίση αλλά και τη συγκυρία των επερχόμενων αυτοδιοικητικών εκλογών.
Αυτό επιβάλλει τώρα, περισσότερο από ποτέ, να λειτουργήσουμε με σοβαρότητα και ευθύνη.
Η πρωτοβάθμια Αυτοδιοίκηση έχει επίγνωση των προβλημάτων και των δημοσιονομικών δεσμεύσεων και στο πλαίσιο αυτό, εργαζόμαστε όλοι οι Δήμοι, οι ΠΕΔ και η ΚΕΔΕ ώστε το νέο ΠΕΠ να απαντά, στο βαθμό που του αναλογεί, στις ανάγκες και στις προσδοκίες για το ξεπέρασμα της σημερινής κρίσης», σημείωσε.


ΠΗΓΗ: www.epirusonline.gr