Κυριακή 9 Μαρτίου 2014

Σε εκκρεμότητα 200.000 αποφάσεις συνταξιοδότησης

Αυξήθηκαν κατά 600.000 τα τελευταία έξι χρόνια

Την «ωρολογιακή βόμβα» του ασφαλιστικού συστήματος, το οποίο από φέτος εισέρχεται  σε μια νέα περίοδο ελλειμμάτων, απασφάλισε η τρόικα, προειδοποιώντας την κυβέρνηση ότι αν δεν λάβει εγκαίρως μέτρα, από το 2016 πολλά Ταμεία δεν θα είναι σε θέση να εγγυηθούν τις συντάξεις.
Οι τροϊκανοί αμφισβήτησαν τη δυνατότητα της χώρας να διατηρήσει το πρωτογενές πλεόνασμα που πέτυχε στον προϋπολογισμό του 2013, και μάλιστα να το αυξήσει τα επόμενα χρόνια, με δεδομένα την υψηλή ανεργία και το «μπουμ» των συνταξιοδοτήσεων που έχει συντελεστεί στα χρόνια της κρίσης.



«Πώς θέλετε να μοιράσετε το πρωτογενές πλεόνασμα, όταν δεν καταβάλλετε τις συντάξεις» ήταν το καυστικό σχόλιο από την πλευρά των δανειστών στη σύσκεψη  για τον έλεγχο των οικονομικών των Ταμείων που έγινε στο υπουργείο Οικονομικών. 
Εκεί η τρόικα ζήτησε στοιχεία για τη ροή των συνταξιοδοτήσεων και τον χρόνο απονομής οριστικών συντάξεων.
Η διαπίστωση σόκαρε. 
Στο ΙΚΑ, το οποίο αποτελεί τον κορμό του ασφαλιστικού συστήματος, εκκρεμούν περίπου 200.000 αποφάσεις συνταξιοδότησης με αποτέλεσμα να αλλοιώνεται η οικονομική πραγματικότητα του Ταμείου.
Όπως έλεγαν χαρακτηριστικά οι σκληροί τεχνοκράτες μελετώντας τη ροή των συνταξιοδοτήσεων «μια ολόκληρη γενιά βγαίνει στη σύνταξη». 
Τα στοιχεία δείχνουν ότι οι συνταξιούχοι (δημοσίου και ιδιωτικού τομέα) είναι περισσότεροι από 2.600.000.
Αυξήθηκαν κατά 600.000 τα τελευταία έξι χρόνια.


ΠΗΓΗ: www.tovima.gr