Τετάρτη 19 Φεβρουαρίου 2014

«…Για μια ποιοτική Αυτοδιοίκηση, από την Δημαγωγία στην Δημιουργία»

Γράφει ο Μίλτος Μπούκας

Οι συναντήσεις που προηγήθηκαν για την διερεύνηση συνεργασίας και την εύρεση κοινού τόπου για τις επερχόμενες εκλογές στην πόλη μας, μεταξύ των Οικολόγων Πράσινων και την Παράταξη 3 Κλικ Αριστερά, πέρα από φιλικό-συνεργατικό πνεύμα και κοινή διάθεση, ας ελπίσουμε ότι αποτελούν την απαρχή για κάτι όμορφο και ελπιδοφόρο…
          Η ΣΥΜΠΡΑΞΗ αποκτά ιδιαίτερη σημασία για την συγκρότηση μετώπου Κοινωνικών Δυνάμεων, με την συμμετοχή Ενεργών Πολιτών, για την ενιαία έκφραση στις κοινωνικές μάχες, με ριζοσπαστικές θέσεις στα κατεστημένα συμφέροντα και στην υπεράσπιση των δημόσιων αγαθών. Πέρα από τις εκλογές και αξιώματα πρέπει να δημιουργήσουμε τις προϋποθέσεις για μια Ανθρώπινη Αξιοβίωτη καθημερινότητα στην πόλη μας, μια υπεύθυνη περιβαλλοντική πολιτική, κοινωνικά δίκαιη διοίκηση και οικονομικά αλληλέγγυα στα πιο αδύναμα στρώματα.
          Προϋποθέσεις αυτής της συμφωνίας είναι το ξεκίνημα ενός δημόσιου διαλόγου, ένα ΚΟΙΝΩΝΙΚΟ ΣΥΜΒΟΛΑΙΟ ουσίας και ΤΟΠΙΚΟΠΟΙΗΣΗ των προβλημάτων, ανοικτό σε κάθε πολίτη σε κάθε δημοκρατική συλλογικότητα και δημόσιο φορέα της πόλης.

          Ως Οικολόγοι Πράσινοι στις προηγούμενες αυτοδιοικητικές εκλογές ενσωματώσαμε (στα χαρτιά) απ’ ότι φάνηκε, στην οπτική του δήμου ένα άλλο μοντέλο ανάπτυξης που δίνει το βάρος στην ηπιότητα, ισορροπία και ποιότητα. Η αειφορία και η αρχή της προστασίας και πρόληψης δεν ενδιέφεραν την παράταξη ΦΙΛΙΟΥ, τούτο αποκαλύπτεται από την εκτεταμένη περιβαλλοντική βλάβη στο δίκτυο Natura 2000, που προκάλεσε στην περιοχή της Αμφιθέας για τους αγώνες θαλασσίου σκι ,ως Μνημείο Πολιτικού Ανορθολογισμού.
          Εγγυόμαστε σήμερα την οικολογική βιωσιμότητα του αστικού περιβάλλοντος με την προστασία του φυσικού κεφαλαίου της Παμβώτιδας, της γης υψηλής παραγωγικότητας, της ορθολογικής αξιοποίησης των υδάτινων πόρων-χωρίς μεταφορά από άλλες λεκάνες απορροής, βάσει της οδηγ. 2000/60/ΕΚ που θα έπληττε άλλες τοπικές οικονομίες-εγγυόμαστε την κοινωνική οικονομία και συλλογικότητα, την αλληλεγγύη και την υγιή τοπική επιχειρηματικότητα.
          Είμαστε παρόντες για ν’ αλλάξουμε σελίδα σ’ ένα «χρεοκοπημένο» αξιακά και οικονομικά Δήμο  Ιωαννιτών (που αμαύρωσε η απώλεια 3 συμπολιτών μας).
          Είμαστε παρόντες για να θέσουμε ένα τέλος σ’ όσους ΚΟΝΤΟΦΘΑΛΜΑ και ΚΕΡΔΟΣΚΟΠΙΚΑ προσβλέπουν σ’ ένα Μητροπολιτικό Κέντρο, απεριόριστης μεγέθυνσης, σε μια υδροκέφαλη πόλη. Το μοντέλο Απεριόριστης Ανάπτυξης πέρασε στο πεδίο της ολικής του αμφισβήτησης.
          Είμαστε παρόντες για να στηρίξουμε τη στροφή σε έναν άλλο οικονομικο-πολιτικό πρότυπο, που εξασφαλίζει τη συμμετοχή των πολιτών, που αξιοποιεί τις ιδιαίτερες πλουτοπαραγωγικές πηγές με σεβασμό στην πολιτιστική ταυτότητα, στη βιώσιμη διαχείριση του περιβάλλοντος και παραγωγικής ανασυγκρότησης του λεκανοπεδίου με βιολογικές προσεγγίσεις. Με ενισχυμένο κοινωνικό έλεγχο και ρόλο θα πορευτούμε για την κοινωνικοποίηση των συλλογικών αγαθών και την αναδιανομή του «απαξιωμένου» Ηπειρωτικού πλούτου.
          Η εικοσαετής πολιτική μας παρουσία συνοδεύεται από πλειάδα κερδισμένων αγώνων για την κοινωνία και το περιβάλλον. Αποδεδειγμένα μη κατευθυνόμενα, ο οικολογικός χώρος θα λειτουργήσει ΚΑΤΑΛΥΤΙΚΑ για την δημιουργία μιας Νέας ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΑΥΤΟΠΕΠΟΙΘΗΣΗΣ και θα είναι Προσκλητήριο σ’ όλες τις  υγιείς δυνάμεις.
Θα παραμείνουμε ΕΞΩ από τακτικισμούς και όρους ιδεολογικής σκοπιμότητας σεβόμενοι:
1) τις κινηματικές πρωτοβουλίες
2) την οριζόντια συμμετοχή πολιτών (από τα κάτω)
3) κάθε δημιουργική συλλογικότητα
          Ο χαρακτήρας και η ποιότητα της νέας δημοτικής παράταξης πρέπει να είναι ΜΕΤΕΞΕΛΙΞΗ των κινημάτων αλληλεγγύης που αναπτύσσονται, μέσα από την οικονομική κρίση που βιώνουμε, με συνευθύνη και άλλης αντίληψης περί «κοινών αγαθών».
          Το ζητούμενο στην δημιουργική αυτή συνεύρεση, είναι η προοδευτική επαναφορά όλων των παροπλισμένων και διασπασμένων συλλογικοτήτων, για την δημιουργία κοινού τοπίου διεύρυνσης, που αύριο μπορεί ν’ αποτελέσει Νικηφόρο πόλο Συσπείρωσης της χειμαζώμενης κοινωνίας.  
          Οι πρακτικές άσκησης πολιτικής των προκατόχων Γκόντα/Φίλιου, αναπαρήγαγε το επί χρόνια πελατειακό ψηφοθηρικό σύστημα, που υπονόμευσε την ευημερία των επόμενων γενεών.
          Ο Α΄ και Β΄ βαθμός των αιρετών της Αυτοδιοίκησης δεν ανταποκρίθηκαν στην αποστολή τους, η οποία οφείλει να αποτελεί ανάχωμα προστασίας απέναντι στην κατάρρευση του ΕΠΙΠΕΔΟΥ ΖΩΗΣ και του ΚΟΙΝΩΝΙΚΟΥ ΚΡΑΤΟΥΣ. Το πρόσταγμά τους είναι Ειδικές Οικονομικές Ζώνες (ΕΟΖ) και εκμετάλλευση των Υδρογονανθράκων στο Καλπάκι.
Σήμερα –περισσότερο από ποτέ– ο ρόλος της αυτοδιοίκησης πρέπει να είναι καθοριστικός στην προώθηση της βιώσιμης ευημερίας αξιοποιώντας τους περιορισμένους πόρους με πολλαπλασιαστικά οφέλη που δεν εξαρτώνται (κατ’ ανάγκη) από υλικούς πόρους, αλλά μπορούν να βασίζονται: σε έξυπνες και καινοτόμες ιδέες και προτάσεις.

          Ως ΥΠΕΥΘΥΝΟΙ ΠΟΛΙΤΕΣ θα δώσουμε ένα τέλος στους εναλλασσόμενους μονομάχους και τα ΔΗΜΑΡΧΟΚΕΝΤΡΙΚΑ ΜΟΝΤΕΛΑ των τελευταίων 30 χρόνων, που εξέθρεψαν τις πολιτικές της επίπλαστης ευμάρειας, της ιδιώτευσης της αναπτυξιακής φούσκας που χρεοκόπησε την περιοχή μας, κατατάσσοντάς την στα τελευταία σκαλοπάτια του ευρωπαϊκού εργασιακού χάρτη.

Μίλτος Μπούκας - Οικολόγοι Πράσινοι
Μέλος της Παράταξης:
«Γιάννενα-Πολίτες για την Ανατροπή»