Τετάρτη 19 Φεβρουαρίου 2014

Στους 43 έφτασαν οι νεκροί της γρίπης

Με εφιαλτικούς ρυθμούς αυξάνεται καθημερινά ο αριθμός των θυμάτων από τη γρίπη στη χώρα μας, καθώς μέσα σε μόλις μία ημέρα άλλοι τρεις άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους.
Σύμφωνα με τον τελευταίο απολογισμό των υπηρεσιών του υπουργείου Υγείας ο συνολικός αριθμός των νεκρών από τη γρίπη φτάνει τους 43, την ώρα που σε Μονάδες Εντατικής Θεραπείας νοσηλεύονται 61 άτομα, με τις νέες εισαγωγές να φτάνουν τις 10.
Σημειώνεται ότι από την αρχή της φετινής έξαρσης του ιού στη χώρα μας σε ΜΕΘ έχουν νοσηλευθεί 156 άτομα.




Οι επιδημιολόγοι αποδίδουν την ένταση του φαινομένου στα χαμηλά ποσοστά εμβολιασμού του ελληνικού πληθυσμού και κυρίως των ατόμων που ανήκουν στις ομάδες υψηλού κινδύνου. Ακόμη ένας επιβαρυντικός παράγοντας είναι ότι σχεδόν στο 90% των σοβαρών κρουσμάτων γρίπης έχει ανιχνευθεί ο ιός Α (Η1Ν1).

Το συγκεκριμένο στέλεχος είχε προκαλέσει την πανδημία του 2009 και θεωρείται αρκετά επιθετικό. Μπορεί όμως να αντιμετωπιστεί με ειδικά αντιϊκά φάρμακα, εφόσον αυτά χορηγηθούν έγκαιρα. Αυξημένο κίνδυνο διατρέχουν τα παχύσαρκα και νέας σχετικά ηλικίας άτομα, καθώς και όσοι έχουν υποκείμενο νόσημα.
Ενδεικτικό του ηλικιακού εύρους προσβολής του ιού είναι ότι τέσσερις θάνατοι έχουν καταγραφεί σε άτομα ηλικίας κάτω των 29 ετών.