Τρίτη 14 Ιανουαρίου 2014

O Σύνδεσμος Ηπειρωτών Ζωγράφου πραγματοποίησε την ετήσια καθιερωμένη εκδήλωση «Κοπή της Πίτας του Ηπειρώτη», την Κυριακή 12 Ιανουαρίου 2014

Ο Σύνδεσμος Ηπειρωτών Δήμου Ζωγράφου ''Η ΄Ήπειρος'' στην αίθουσα του Πνευματικού Κέντρου του Δήμου έκοψε την «Πίτα του Ηπειρώτη» και γιόρτασε την έλευση του νέου χρόνου 2014, την Κυριακή το πρωί  12 Ιανουαρίου 2014.

Η όλη ατμόσφαιρα υπήρξε πανηγυρική. Τα ηπειρώτικα τραγούδια και η δεξίωση που στο τέλος της εκδήλωσης παρατέθηκε δεν είχαν προηγούμενο, καθότι οι Ηπειρώτισσες κυρίες που τα οργανώνουν καταβάλλουν κάθε προσπάθεια και δεν φείδονται κόπου. Επαγγελματίες ζαχαροπλάστες και αρτοποιοί της ιδιαίτερης πατρίδας μας συνεχίζουν την προσφορά τους προς το Σύνδεσμο αφειδώλευτα, στηρίζουν την παράδοση και στην παρούσα κρίση δεν έκαναν περικοπές.


Ο επίτιμος σχολικός σύμβουλος και πρόεδρος του Συνδέσμου,ο Κώστας ο Παπακωνσταντίνου, από τις Παπαδάτες Πρεβέζης, που διακονεί τον φορέα αυτό για πολλά χρόνια, με διάθεση προσφοράς, γνώρισμα των Ηπειρωτών, ανιδιοτέλεια  και άνθρωπος που στη ζωή του λειτούργησε στη λογική του να δίνειμ χαρακτηριστικό γνώρισμα της ηπειρωτικής ευποιίας,αφού ευχαρίστηκε τους παρευρισκόμενους για τη συμμετοχή τους, αναφέρθηκε στα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο ελληνικός λαός σήμερα εξαιτίας της κρίσης και εκπέμποντας μηνύματα αισιοδοξίας είπε, ότι ο λαός βίωσε και χειρότερες καταστάσεις και τις ξεπέρασε και τώρα θα ξεπεράσει όλες τις δυσκολίες.

Κύριος ομιλητής της εκδήλωσης,  ήταν ο  επί τιμή Αρεοπαγίτης Θεόδωρος Μέκαλης, που υπηρέτησε το Δικαστικό κλάδο, από όλες τις βαθμίδες συγκαταλεγόμενος στους πιό ακριβοδίκαιους και βαθιά καταρτισμένους δικαστές της Ελληνικής Δικαιοσύνης, γνωστός στην ηπειρωτική αποδημία της Ατικής, που υπηρέτησε και υπηρετεί, παρά το προχωρημένο της ηλικία ςτου, ακόμη και σήμερα, ο οποίος αναφέρθηκε αναλυτικά στους αγώνες και την προσφορά του Ηπειρώτη προς το έθνος, την παιδεία και τον πολιτισμό μας.

Ομιλητής ακόμη εκ μέρους της Ηπειρωτικής Νεολαίας  Ζωγράφου ήταν και ο Μενέλαος Σπυράκος, μέλος του Δ.Σ. του Συνδέσμου, που ανέπτυξε  τα ζητήματα που αποσχολούν τους νέους σήμερα, διεκδικώντας λύσεις εφικτές.

Ο π. Σάββας, εκπρόσωπος του Ιερού Ναού Αγίου Χαραλάμπους Ζωγράφου ευλόγησε την πίτα και ακολούθησε η διαδικασία απονομής των επαίνων, ύστερα από ομόφωνη απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου του Συνδέσμου,προς τους:  Δήμαρχο  του Δήμου Ζηρού Πρέβεζας Δημήτρη Γιοδάση, για την επί μακρόν προσφορά στην τοπική αυτοδιοίκηση της περιοχής του,  Δημήτρη Κολοβό, ενεργό μέλος του Συνδέσμου, για την προσφορά του στην Δημοκρατία και την Ελευθερία, καθώς αναδείχθηκε ένας από τους ουσιώδεις ανθρώπους της αντιστασιακής πάλης κατά της Χούντας των συνταματαρχών, συλληφθείς και φυκαλισθείς για μεγάλο χρονικό διάστημα, Θεόδωρο Μέκαλη, αεροπαγίτη επί τιμή, για την προσφορά του στην ηπειρωτική αποδημία, Κώστα Αλεξίου, για την διαχρονική στήριξη του Συνδέσμου Ηπειρωτών Ζωγράφου που υπηρετεί χρόνια και τέλος Βασίλειο Ψωμάκη, ομοίως για τις  διαχρονικές υπηρεσίες του προς τον Σύνδεσμο.

Κατά τη διαδικασία αυτή το λόγο πήραν, Δήμαρχος Ζωγράφου Κώστας Καλλίρης, ο Δήμαρχος Θεσπρωτικού Δημήτρης Γιολδάσης,  ο Υπουργός Εμπορικής Ναυτιλίας και φίλος του Συνδέσμου από παιδικής ηλικίας Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης, ο αντιπρόεδρος της Πανηπειρωτικής Συνομοσπονδίας καις φανατικός Ηπειρολάτρης Κώστας Κωνής, ο πρόεδρος του Συνδέσμου Κώστας Παπακωνσταντίνου, η υπεύθυνη Δημοσίων Σχέσεων του Συνδέσμου Λαμπρινή Νικολάου - Κοτσαρίνη, το μέλος του Δ.Σ. και υπεύθυνος Νεολαίας δικηγόρος Αλέξανδρος Σπύρου,ο Πρόεδρος της Ομοσπονδίας Αποδήμων Κόνιτσας, έγκριτος δικηγόρος Μιχάλης Μαρτσέκης, ο πρώην υπουργός  και έγκριτος νομικός Αντώνης Φούσας, ο Νίκος Βατάλης πρώην νομάρχης, ο πρώην Δήμαρχος Ζωφράφου Γιάννης Καζάκος κκαι οι υποψήφιοι δήμαρχοι Τίνα Καφατζάκη, Παναγιώτης Αγγελόπουλος και Ανατασία Μπότου Ηπειρώτικης καταγωγής.

Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους, εκτός των πιο πάνω, από την Πανηπειρωτική Συνομοσπονδία Ελάδος, τα μέλη του Δ.Σ. Ελευθερία Σιαμέτη, ειδική γραμματέας, Ηλέκτρα Κίκη και Χριστόφορος Ευθυμίου, οι, Σπύρος Παπαδόπουλος (πρώην γενικός γραμματέας Υπουργείου Ανάπτυξης), Γιώργος Καρζής (διευθυντής του Epirus.gr και γενικός γραμματέας της Ομοσπονδίας Αποδήμων Λάκκας Σουλίου, Θανάσης Σπυράκος πρώην Αντιδήμαρχος Αθηναίων και δημοτικός σύμβουλος σήμερα,, Παναγίωτης Σίσκος (καθηγητής Πανεπιστημίου Αθηνών), Φώτης Μπατσούλης (αντιπρόεδρος Αδελφότητας Παπαδιωτών Πρέβεζας), Λάζαρος Κυρίτσης (πρώην αντιδήμαρχος),  Κάιλας Κώστας (εκπρόσωπος Εργατικού Κέντρου), Μάκης Ραφτόπουλος (διευθυντής της εφημερίδας «Άλλη Άποψη» Ζωγράφου)  κ.α.

Ιδιαίτερη ήταν η παρουσία των αντιδημάρχων, Μιχάλη Καλογιαννάκη (Ηπειρώτικης καταγωγής), Άγη Παπακωνσταντίνου, Ανδρέα Βουγιούκα και της Μαρίας Βαρσαμιδάκη, των εκπροσώπων της ΔΑΔΑ Ζωγράφου, πρώην αντιδημάρχων Γεράσιμου Μαρκάτου και Γιάννη Βούρτση και των δημοτικών συμβούλων Ελένης Σαπρίκη του Σπύρου (Ηπειρώτισσα), Γιώργου Γρίβα (Ηπειρώτη) Σοφίας Πανδή, Σοφίας Κουμανιώτη, Πέτρου Μαρίνη, Ανδρέα Στεργίου, Θεόδωρου Κόλλια, Σμαράγδας Αρβανίτη, Γιώργου Καλλιακάτσου κ.α.

Ο συντονισμός της εκδήλωσης και του προγράμματος υπήρξε καθ' όλα άρτιος και έγινε από τα μέλη της νεολαίας του Συνδέσμου, με πρωτεργάτες τους Αλέξανδρο Σπύρου και Μενέλαο Σπυράκο.

Μετά το τέλος της εκδήλωσης, ακολούθησε  μικρή γιορτή, για τους παρευρισκόμενους, με προσφορά εδεσμάτων, ηπειρώτικων πιτών και γλυκών, που κατασκεύασαν οι γυναίκες του Συλλόγου και προσέφεραν ηπειρώτικοι φούρνοι της περιοχής. Βέβαια δεν μπορούσε να λείπει και προσφορά ηπειρώτικου τσίπουρου και κρασιού.


Ο πρόεδρος και το Δ.Σ. του Συνδέσμου Ηπειρωτών του Δήμου Ζωγράφου, εκφράζουν, τις ευχαριστίες τους προς το δήμαρχο Κώστα Καλλίρη για την παραχώρηση της μεγάλης αίθουσας εκδηλώσεων του Πνευματικού Κέντρου του Δήμου Ζωγράφου καθώς και προς τις κυρίες που με ιδιαίτερη χαρά και ευχαρίστηση στόλισαν την αίθουσα και οργάνωσαν με κάθε λεπτομέρεια την όλη εκδήλωση και ακόμη προς όλους όσους με οποιονδήποτε τρόπο συνέβαλαν στην επιτυχία της κορυφαίας  αυτής γιορτής.