Σάββατο 18 Ιανουαρίου 2014

Πότε θα έχουν μόνιμους δασκάλους τα παιδιά της «Κιβωτού» στην Πωγωνιανή;

Αν και οι Αρχές Εκπαίδευσης γνωρίζουν ότι χρήζουν ειδικής φροντίδας…
Συγκινητικές οι προσφορές στην Εστία από συμπατριώτες και Συλλόγους Ηπειρωτών του Σαίντ Λούις των ΗΠΑ

Η αδιαφορία – αν είναι μόνο αυτή - σε όλο της το μεγαλείο! Φαίνεται πως για τους αρμόδιους τοπικούς φορείς της εκπαίδευσης να ενισχύσουν τα σχολεία μας με δασκάλους είναι πολύ… μεγάλο ζήτημα!
Ο λόγος για το Δημοτικό Σχολείο Πωγωνιανής, που ακόμη… περιμένει την τοποθέτηση δυο δασκάλων για να λειτουργήσει σωστά, ειδικά τώρα που στο ακριτικό αυτό χωριό της Ηπείρου έχουν φθάσει και τα πρώτα παιδιά της «Κιβωτού του Κόσμου».



Οι αυτοδιοικητικοί φορείς είχαν πριν τις γιορτές προβεί σε όλες εκείνες τις διαδικασίες και ενέργειες για να προωθηθεί το αίτημα. Έστειλαν όλα τα απαιτούμενα έγγραφα και υπήρχαν οι διαβεβαιώσεις ότι αμέσως μετά τα Χριστούγεννα και το Δημοτικό της Πωγωνιανής θα είχε επανδρωθεί, με τρεις μάλιστα δασκάλους (καθώς θα λειτουργούσε ως ολοήμερο!). Ακόμη όμως να τοποθετηθούν ώστε να ξεκινήσουν ομαλά τα μαθήματα για τους νέους μαθητές που φιλοξενεί από φέτος.
Προχειρότητες…
Αντί λοιπόν να προχωρήσει η τοποθέτηση των τριών αυτών δασκάλων (έστω και δυο αρχικά!) επιλέγουν προσωρινές λύσεις, αφού η δασκάλα που έστειλαν αμέσως μετά τις γιορτές έμεινε μόνο 4 ημέρες και επειδή ήταν έγκυος, όπως ήταν φυσικό, αποχώρησε.
Στη συνέχεια, κάποιον άλλο δάσκαλο έστειλαν από το Δελβινάκι, αλλά, όπως είναι λογικό, ειδικά τα παιδιά της «Κιβωτού» χρήζουν συνεχούς και πολύωρης εκπαίδευσης για να ανταγωνιστούν τους συμμαθητές τους. Έτσι, οι εν Ιωαννίνοις παράγοντες της εκπαίδευσης ένα απλό θέμα, το ανήγαγαν σε μέγα και δυσεπίλυτο!
Η Περιφερειακή Διεύθυνση Εκπαίδευσης Ηπείρου, που είναι και η αρμόδια, μαθαίνουμε ότι γνωρίζει το θέμα, αφού αυτό έφθασε μέχρι και τον Υπουργό! Είναι πλέον καιρός να δώσει μια οριστική λύση στο θέμα της Πωγωνιανής, στέλνοντας μόνιμους δασκάλους. Το λόγο έχει η Περιφ. Διευθύντρια κ. Χουλιάρα…
Στο πλευρό της «Κιβωτού»!
Την ώρα λοιπόν που ορθώνονται αδικαιολόγητα τέτοιες δυσκολίες, σε μια κοινωνική δομή με τεράστια προσφορά που θα δώσει πνοή σε ολόκληρο το Πωγώνι, η στήριξη, τόσο από ιδιωτικές επιχειρήσεις της Ηπείρου, όσο και από απλούς πολίτες δίνει επιπλέον δύναμη και κουράγιο στους εμπνευστές του όλου αυτού κοινωφελούς εγχειρήματος. Εξάλλου, για τους έως τώρα χορηγούς γράψαμε σχετικά και θα επανέλθουμε αργότερα.
Σήμερα όμως θα πρέπει ιδιαίτερα να μνημονευθεί η  συγκινητική οικονομική συνεισφορά, στην οποία προχώρησαν οι ομογενείς Ηπειρώτες από το Σαιντ Λούις Μιζούρι των ΗΠΑ, στέλνοντας χρηματικά ποσά, τα οποία ήδη κατατέθηκαν στον τραπεζικό λογαριασμό της «Κιβωτού», ειδικά για το παράρτημα της Πωγωνιανής.
Μεγάλες ή μικρότερες προσφορές φθάνουν σχεδόν καθημερινά από την μακρινή Αμερική. Αξιοσημείωτες είναι αυτές του Ηπειρωτικού Συλλόγου (EPIROTIC SOCIETY OF ST. LOUIS) με 1.500 δολάρια, όπως και του Συλλόγου «Κόρες της Ηπείρου» (DAU­GHTERS OF EPIRUS ST. LOUIS) που συγκέντρωσαν το ποσό των 1.000 δολαρίων.
Άλλοι μεμονωμένοι ομογενείς που πρόσφεραν διάφορα ποσά για τους σκοπούς της «Κιβωτού» στην ακριτική Πωγωνιανή είναι οι:
• Steve & Patricia Chalmers, Peter Katsinas, Harry & Christine Lemakis, Christopher & Antigoni Dafnides, Nicholas & Sophia Karakas, Harriet Liontos, Elias & Joanne Matsakis, Sam Kotis & family.

ΠΗΓΗ:  www.proinoslogos.gr