Παρασκευή 24 Ιανουαρίου 2014

Τι περιλαμβάνει η τροπολογία για τη ρύθμιση των κόκκινων δανείων αγροτών στην υπό εκκαθάριση ΑΤΕ

Η κυβέρνηση προχώρησε την Πέμπτη (23/1/2014) σε κατάθεση τροπολογίας για τη ρύθμιση των κόκκινων δανείων στο πολυνομοσχέδιο του ΥπΑΑΤ.
Όπως τόνισε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Τσαυτάρης στην Ολομέλεια της Βουλής, η κυβέρνηση αποφάσισε να βοηθήσει στην αντιμετώπιση του προβλήματος της υπερυποθήκευσης και προχωρά στην απομείωση των «κόκκινων δανείων».
Με τη ρύθμιση απομειώνονται οι τόκοι υπερημερίας, δοσοποιούνται οι οφειλές των αγροτών, προκειμένου να μπορέσουν να αποπληρώσουν το εναπομείναν μέρος του οφειλομένου δανείου τους με μηνιαίες καταβολές σε βάθος χρόνου, ενώ στην περίπτωση που δεν μπορούν, το μισθώνουν υποχρεωτικά δια του ΟΠΕΚΕΠΕ και το μίσθωμα πηγαίνει στη δόση του δανείου.
Το πρώτο σημαντικό μέτρο της ρύθμισης είναι ότι κουρεύονται τα ποσά που απαιτούσε η παλιά ΑΤΕ ως προσημειώσεις για την παροχή δανείων. Στο εξής το ύψος της υποθήκης περιορίζεται στο 120% της αξίας του δανείου που είχε χορηγήσει η τράπεζα, εφόσον δεν υπερβαίνει το διπλάσιο του αρχικού κεφαλαίου, σύμφωνα και με αυτό που επιτάσσει η διεθνής τραπεζική πρακτική.

Το ληξιπρόθεσμο και απαιτητό δάνειο προτείνεται να εξοφλείται από τον αγρότη εφάπαξ ή και τμηματικώς, εντός δύο ετών, και σε περίπτωση μη εξόφλησης το ποσό μετατρέπεται σε νέο μεσοπρόθεσμο δάνειο, διάρκειας από 5 έως 10 ετών με επιτόκιο 3%. Η ακριβής διάρκεια του νέου δανείου καθορίζεται από τον εκκαθαριστή βάσει του ύψους της οφειλής και της εκτιμώμενης μισθωτικής αξίας του αγροτικού ακινήτου.
Το δεύτερο είναι ότι εξαιρούνται της υποθήκης η πρώτη κατοικία του αγρότη ή του φυσικού προσώπου που θα ενταχθεί στη ρύθμιση, καθώς και η κύρια αποθήκη του παραγωγού. Επιπλέον, αν η υποθήκη έχει εγγραφεί σε περισσότερα του ενός ακίνητα, τότε περιορίζεται μόνο σε εκείνα που καλύπτουν την απαίτηση της τράπεζας.
Εφόσον, τώρα, το αγροτικό ακίνητο δεν αποτελεί πρώτη κατοικία ή κύρια αποθήκη, τότε στη σύμβαση που θα κάνει με τον οφειλέτη η τράπεζα, η τελευταία μπορεί να απαιτήσει την εκχώρηση του μισθώματος σε εκείνη, μέχρι να εξοφληθεί πλήρως το δάνειο. Τα αγροτικά ακίνητα θα εκμισθώνονται για διάστημα 3 ετών, έπειτα από ανοικτό πλειοδοτικό διαγωνισμό, με τιμή εκκίνησης που θα αντιστοιχεί στην ετήσια δόση εξόφλησης του νέου δάνειου, όπως αυτή υπολογίζεται από τον εκκαθαριστή.
«Ας πούμε ένας αγρότης με δάνειο 1.000 ευρώ, έχει πληρώσει τα 300 ευρώ και του έμεναν 700 ευρώ οφειλής. Αλλά ο αγρότης αναγκαζόταν να βάλει ως υποθήκη άλλο ένα χωράφι, εν συνεχεία δεν μπορούσε να πληρώσει, η οφειλή διογκωνόταν με τόκους υπερημερίας και έτσι το υπόλοιπο των 700 ευρώ έχει φτάσει 2.000-3.000 ευρώ. Τώρα λέμε στον αγρότη ότι σε 7-10 χρόνια πρέπει να δώσεις με ετήσιες δόσεις τα 700 ευρώ» ανέφερε ο κ. Τσαυτάρης.
 Τι συνέβη στη Βουλή
Η σχετική συζήτηση ξεκίνησε μόλις ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Αθ. Τσαυτάρης, σε παρέμβασή του, ανακοίνωσε πως η κυβέρνηση αναλαμβάνει σχετική νομοθετική πρωτοβουλία, με κατάθεση κυβερνητικής τροπολογίας έως την ώρα της ψήφισης του πολυνομοσχεδίου, που προσδιορίστηκε για το βράδυ της Δευτέρας (27/1/2014), μέσω της οποίας θα δίδεται η δυνατότητα στους αγρότες, που έχουν υποθηκεύσει τη γη τους, έναντι παλαιών δανείων από την Αγροτική Τράπεζα, και τα οποία δεν μπορούν να εξυπηρετήσουν, όχι μόνο να μη χάσουν την περιουσία τους, αλλά και με ορίζοντα έως και δέκα χρόνια να μπορέσουν να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους.
Νωρίτερα το πρωί, αναλόγου περιεχομένου τροπολογία είχαν καταθέσει εννέα βουλευτές του ΠΑΣΟΚ, «αιφνιδιάζοντας» τους συναδέλφους τους από τον χώρο της ΝΔ, που είχαν μία ημέρα πριν καταθέσει απλώς σχετική ερώτηση προς το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης. Η παρέμβαση Τσαυτάρη, που έμοιαζε με κίνηση αποδοχής εκ μέρους του της «πράσινης» τροπολογίας, προκάλεσε άμεση κινητοποίηση των «γαλάζιων» βουλευτών και έτσι, λίγη ώρα αργότερα κυκλοφόρησε στη Βουλή νέο κείμενο τροπολογίας, αυτή τη φορά με τις υπογραφές βουλευτών και της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ.

ΠΗΓΗ: www.agrotypos.gr