Πέμπτη 2 Ιανουαρίου 2014

Σε μισθωτούς και συνταξιούχους πέφτει το βάρος των αποδείξεων για το 2014

Στο κυνήγι των αποδείξεων θα πρέπει να επιδοθούν από σήμερα μισθωτοί και συνταξιούχοι καθώς το μέτρο της συγκέντρωσης αποδείξεων θα ισχύει κανονικά και το 2014 παρά τους αρχικούς σχεδιασμούς του υπουργείου Οικονομικών για κατάργησή του.
Φέτος, η ρύθμιση του υπουργείου Οικονομικών που προστέθηκε τελευταία στιγμή στο νομοσχέδιο για τους πλειστηριασμούς προβλέπει λιγότερες αποδείξεις σε σχέση με το 2013 ωστόσο στο εξής οι αποδείξεις θα είναι στοχευμένες και θα πρέπει να προέρχονται από κατηγορίες επαγγελμάτων που είναι υψηλά στη λίστα της φοροδιαφυγής όπως για παράδειγμα από συνεργεία αυτοκινήτων, υδραυλικούς, ηλεκτρολόγους, δικηγόρους, γιατρούς, μπαρ και ταβέρνες.
Σύμφωνα μάλιστα με πληροφορίες στο πλαίσιο πάταξης της φοροδιαφυγής, στο υπουργείο Οικονομικών επεξεργάζονται σχέδιο σύμφωνα με το οποίο δεν θα μετρούν οι αποδείξεις από σούπερ μάρκετ, αφού έτσι και αλλιώς - όπως ισχυρίζονται- τα σούπερ μάρκετ εκδίδουν πάντα αποδείξεις.


Εντός του επομένου διαστήματος το οικονομικό επιτελείο αναμένεται να εκδώσει εγκύκλιο που θα περιγράφονται αναλυτικά όλες οι κατηγορίες δαπανών που θα πρέπει να συγκεντρώνουν οι φορολογούμενοι, καθώς και ποιοι θα εξαιρούνται από το μέτρο, ωστόσο σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες η ρύθμιση συλλογής αποδείξεων αφορά μόνο τους μισθωτούς και τους συνταξιούχους.
 Έτσι για φέτος, όλοι οι μισθωτοί και οι συνταξιούχοι πρέπει να συγκεντρώσουν αποδείξεις αξίας τουλάχιστον ίσης με το 10% του ετήσιου εισοδήματός τους. Για παράδειγμα, ένας φορολογούμενος με ετήσιο εισόδημα 20.000 ευρώ θα πρέπει να συγκεντρώσει αποδείξεις αξίας τουλάχιστον 2.000 ευρώ.
Επίσης οι φορολογούμενοι μπορούν να συγκεντρώνουν αποδείξεις από όλες τις δαπάνες τους πλην αυτών που αφορούν σε νοσοκομειακή περίθαλψη, αγορά ΙΧ, δίδακτρα ιδιωτικών σχολείων, μισθοδοσία υπηρετικού προσωπικού, διόδια, λογαριασμούς ΔΕΚΟ, λογαριασμούς τηλεφωνίας αλλά και εισιτήρια μεταφορικών μέσων.
Η ρύθμιση προβλέπει επίσης την επιβολή προστίμου για τη μη συγκέντρωση αποδείξεων. Συγκεκριμένα για την αξία των αποδείξεων που του λείπει, ένας μισθωτός ή συνταξιούχος καλείται να πληρώσει πρόσθετο φόρο εισοδήματος 22%.


ΠΗΓΗ: www.newpost.gr