Τετάρτη 25 Δεκεμβρίου 2013

Η μεγάλη παγίδα με τις αποδείξεις

Επιπλέον φόρος για χιλιάδες νοικοκυριά

Σε μεγάλη παγίδα για τους φορολογούμενους με χαμηλά και μεσαία εισοδήματα μετατρέπεται το νέο σύστημα των αποδείξεων έτσι όπως προωθείται και θα ισχύσει από το 2014.

Με απόφαση του υπουργείου το ποσό που πρέπει να συγκεντρώσουν οι φορολογούμενοι πέφτει από το 25% του εισοδήματος σε μόλις 10% ωστόσο αφαιρούνται βασικές αποδείξεις μετατρέποντας σε Γολγοθά την προσπάθεια συγκέντρωσης του ποσού με αποτέλεσμα οι φορολογούμενοι να κινδυνεύουν με επιπλέον φόρο 22%.
Το υπουργείο αποφάσισε στην λογική ότι τα super market για παράδειγμα, ούτως ή άλλως κόβουν αποδείξεις να αφαιρέσει από τον κατάλογο των απαιτούμενων αποδείξεων αυτή την κατηγορία.
Βγαίνει δηλαδή από την κατηγορία των έγκυρων αποδείξεων ένα μεγάλο έξοδο που μαζί με το ενοίκιο και τις ΔΕΚΟ αποτελούν τον κορμό των εξόδων ενός μέσου νοικοκυριού.
Με τον τρόπο αυτό οι οικογένειες θα είναι δύσκολο να συγκεντρώσουν δαπάνες ίσες με το 10% του εισοδήματος από γιατρούς, δικηγόρους, μηχανικούς και τεχνίτες...
Πλέον δεν μετράνε στην εφορία αποδείξεις όπως η προμήθεια πετρελαίου θέρμανσης, ύδρευση, αποχέτευση, ηλεκτρικό, δημοτικά τέλη, τέλη κυκλοφορίας, ενοίκιο, συνδρομητική τηλεόραση, εισιτήρια λεωφορείων τρένων, πλοίων κλπ ή ασφάλιστρα κάθε είδους (ζωής, αυτοκινήτου κλπ).
Ό,τι “τρώει” το εισόδημα δηλαδή δεν προσμετράται πλέον και τώρα αφαιρείται και το βασικό έξοδο, όπως είναι η αγορά τροφίμων από τα super market.
Έτσι για έναν συνταξιούχο με εισόδημα 8.000 ευρώ θα είναι πολύ δύσκολο να καλύψει τα 800 ευρώ, όπως και για μια οικογένεια με εισόδημα 25.000 το ποσό των 2.500 ευρώ σε αποδείξεις που πλέον απαιτούνται.


ΠΗΓΗ: www.Newsit.gr