Παρασκευή 8 Νοεμβρίου 2013

Ενδιαφέρον από τη Χαλκόρ για την εξαγορά θυγατρικής των ΕΑΣ (Μεταλλουργική Βιομηχανία Ηπείρου)

Επιστολή προς το Ταμείο Αξιοποίησης της Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου (ΤΑΙΠΕΔ) απέστειλε η Χαλκόρ με αίτημα εξαγοράς (ΜΒΗ). Πρόκειται για θυγατρική εταιρεία των Ελληνικών Αμυντικών Συστημάτων Α.Ε., η οποία αναμένεται να εκκαθαριστεί στο πλαίσιο αναδιοργάνωσης των δραστηριοτήτων των ΕΑΣ με βάση τις μνημονιακές υποχρεώσεις της χώρας. Πληροφορίες αναφέρουν ότι η επιστολή του ομίλου στο ΤΑΙΠΕΔ απεστάλη πριν από λίγες ημέρες.
Αξιοσημείωτο είναι ότι η πρόταση αυτή έρχεται σε μια περίοδο που ο όμιλος Βιοχάλκο αποσύρει την έδρα του από την Ελλάδα. Παράλληλα έρχεται έπειτα από πολύμηνες διαφωνίες μεταξύ κυβέρνησης και τρόικας σχετικά με το μέλλον της επιχείρησης. Υπενθυμίζεται ότι η κυβέρνηση υποστηρίζει ένα σχέδιο εκκαθάρισης εν λειτουργία των μονάδων των ΕΑΣ και τη διατήρηση ορισμένων εξ αυτών καθαρά για αμυντικούς σκοπούς. Από την άλλη πλευρά, η τρόικα προτείνει το άμεσο κλείσιμο των μονάδων των ΕΑΣ.



 Τέλος, αξίζει να αναφερθεί ότι στο σχέδιο εξυγίανσης των ΕΑΣ που πρότεινε το ΤΑΙΠΕΔ όταν ήταν στην αρμοδιότητά του η συγκεκριμένη αποκρατικοποίηση, περιλαμβάνει το κλείσιμο της ΜΒΗ.
Η Μεταλλουργική Βιομηχανία Ηπείρου δραστηριοποιείται στην επεξεργασία κραμάτων χαλκού για ημιέτοιμα προϊόντα μεταλλικών δίσκων κερμάτων, κυάθια (θήκες) καλύκων και ταινιών σε ρολά. Η ΜΒΗ έχει τη δυνατότητα παραγωγής όλων των τύπων μεταλλικών δίσκων κερμάτων ευρώ.
Έχει παράξει το 65% περίπου των μεταλλικών δίσκων κερμάτων του 1, 2, 5, 10, 20, 50 λεπτών ευρώ και το 100% των πυρήνων και δακτυλίων για τα δίχρωμα κέρματα 1 και 2 ευρώ, από τις αρχικές ποσότητες που απαιτήθηκαν από την Τράπεζα της Ελλάδος.
Σύμφωνα με τη Χαλκόρ, σκοπός της πρότασης εξαγοράς της είναι η επαναδραστηριοποίηση της παραγωγής της ΜΒΗ μέσω στοχευμένων επενδυτικών κινήσεων. Επίσης, επιδίωξη είναι η εκμετάλλευση της τεχνογνωσίας των δύο επιχειρήσεων στην παραγωγή προϊόντων χαλκού και κραμάτων αυτού για την επίτευξη συνεργιών.