Πέμπτη 24 Οκτωβρίου 2013

Συνήγορος του Καταναλωτή: «Δηλώστε τον τραπεζικό σας λογαριασμό, για τον σώσετε»!

Ο Συνήγορος του Καταναλωτή, επιχειρεί να προλάβει τα χειρότερα στο άκουσμα των πρώτων καταγγελιών από πολίτες, των οποίων κατασχέθηκε μέρος από τους τραπεζικές τους καταθέσεις, λόγω οφειλών προς το Δημόσιο, ή έγινε συμψηφισμός με χρέη τους προς πιστωτικά ιδρύματα.
Καλεί, έτσι, τους πελάτες τραπεζών-καταθέτες «να προβούν άμεσα οι καταθέτες σε δήλωση προς εκείνη την τράπεζα που τηρούν λογαριασμό, για τον οποίο επιθυμούν να ισχύει το ακατάσχετο των 1.500 ευρώ για ατομικό τους λογαριασμό ή των 2.000 ευρώ για κοινό λογαριασμό, προκειμένου να προστατευθούν από τις ευεργετικές διατάξεις του άρθρου 20 του Ν.4161/2013».
Στην ανακοίνωσή του, ο Συνήγορος του Καταναλωτή, κ. Ευάγγελος Ζερβέας, ενημερώνει το καταναλωτικό κοινό ότι έχει γίνει αποδέκτης αναφορών καταθετών εναντίον τραπεζών σχετικά με κατασχέσεις ή συμψηφισμούς καταθέσεών τους για εξόφληση χρεών τους προς τράπεζες.
Υπενθυμίζει δε, ότι, από τις 14 Ιουνίου 2013 ισχύουν οι διατάξεις του Ν.4161/2013, σύμφωνα με τις οποίες προβλέφθηκε ότι, απαιτήσεις από καταθέσεις σε πιστωτικά ιδρύματα είναι ακατάσχετες μέχρι του ποσού των 1.500 ευρώ για ατομικό λογαριασμό και των 2.000 ευρώ για κοινό λογαριασμό (άρθρο 20).


Ωστόσο, το εν λόγω ακατάσχετο συνοδεύεται από τη νομοθετική πρόβλεψη ότι «με δήλωση του καταθέτη προς ένα εκ των πιστωτικών ιδρυμάτων προσδιορίζεται ο λογαριασμός, για τον οποίο θα ισχύει το ακατάσχετο».
Για το λόγο αυτό, η Ανεξάρτητη Αρχή «Συνήγορος του Καταναλωτή» συνεχίζει, παρά την έναρξη εφαρμογής του σχετικού νόμου, να δέχεται καταγγελίες καταθετών στους λογαριασμούς των οποίων οι τράπεζες προβαίνουν σε συμψηφισμούς για χρέη τους προς αυτές χωρίς να τηρούν τα παραπάνω όρια των 1.500 ευρώ και 2.000 ευρώ αντίστοιχα.
Κατόπιν των ανωτέρω, ο «Συνήγορος του Καταναλωτή», κ. Ευάγγελος Ζερβέας, καλεί τους καταθέτες να προβούν στη σχετική δήλωση προς την τράπεζά τους.
Υπενθυμίζεται ότι, το θέμα των μαζικών αιτημάτων κατασχέσεων προς τις τράπεζες, ακόμα και για περιπτώσεις οφειλών της τάξης των 5 και 10 ευρώ, συζητήθηκε σε σύσκεψη στο υπουργείο Οικονομικών, την περασμένη Παρασκευή.