Κυριακή 27 Οκτωβρίου 2013

Στο «σφυρί» 62.000 ακίνητα από τον Ιανουάριο του 2014

Σύμφωνα με το "Βήμα της Κυριακής", χιλιάδες ακίνητα πρώτης ή δεύτερης κατοικίας κινδυνεύουν να βγουν σε πλειστηριασμό, μετά την άρση του καθεστώτος προστασίας των δανειοληπτών, τον Ιανουάριο του 2014.
Τα δικαστήρια έχουν ήδη εκδώσει διαταγές πληρωμής για περιπτώσεις στεγαστικών, καταναλωτικών και επιχειρηματικών δανείων, τα οποία από το 2009 προστατεύονται από την ετησίως ανανεούμενη ρύθμιση της απαγόρευσης των πλειστηριασμών.
Συγκεκριμένα, για 62.000 ακίνητα που ανήκουν στους τέσσερις συστημικούς τραπεζικούς ομίλους έχουν ήδη εκδοθεί διαταγές πληρωμής, οι οποίες όμως δεν εκτελούνται, διότι ισχύει η απαγόρευση των πλειστηριασμών.
Υπενθυμίζεται, ότι απαγορεύεται ο πλειστηριασμός ακινήτων αντικειμενικής αξίας ως 200.000 ευρώ και η κατάσχεση ακινήτου για χρέη ύψους ως 200.000 ευρώ.


Σύμφωνα με πηγές που επικαλείται η εφημερίδα, τα περισσότερα από αυτά είναι δάνεια τα οποία "κοκκίνισαν" από το 2006 και εντεύθεν, απλώς οι κάτοχοί τους ήταν τυχεροί και η εκδίκαση των δανείων τους έπεσε στην περίοδο της προστασίας.
Σύμφωνα με πληροφορίες του "Βήματος", στη νομοθέτη ρύθμιση που ετοιμάζεται κατ’ αρχήν θα καταργείται η προστασία από πλειστηριασμό των ακινήτων που ανήκουν σε δανειολήπτες οι οποίοι οφείλουν ως 200.000 ευρώ-οφειλή η οποία δεν προέρχεται από στεγαστικό δάνειο.
Ως εκ τούτου, τερματίζεται το πλαίσιο της προστασίας της δευτερεύουσας και εξοχικής κατοικίας καθώς και επαγγελματικών ή εμπορικών ακινήτων.
Θα προβλέπεται ότι δεν μπορεί να αναστέλλονται οι πλειστηριασμοί για περισσότερο από πέντε χρόνια. Επίσης θα μειώνεται η αντικειμενική αξία του ακινήτου που βρίσκεται σε καθεστώς προστασίας κατά 10% ετησίως.
Σημαντικό ρόλο θα παίζει το ανεξόφλητο ποσό του δανείου - υπάρχουν περιπτώσεις δανειοληπτών που δεν έχουν πληρώσει περισσότερες από δύο δόσεις και άλλες που έχουν πληρώσει ένα σημαντικό ποσό αλλά σταμάτησαν να πληρώνουν από κάποια στιγμή και μετά λόγω οικονομικής αδυναμίας.