Δευτέρα 2 Σεπτεμβρίου 2013

«Βουτιά» του τζίρου 25% στις θερινές εκπτώσεις

Οι καλοκαιρινές πωλήσεις των καταστημάτων και ιδιαίτερα κατά τη διάρκεια των θερινών εκπτώσεων κινήθηκαν με αρνητικό πρόσημο (-25%), αλλά με ελάχιστα μικρότερο ποσοστό μείωσης, σύμφωνα με το Ινστιτούτο Εμπορίου και Υπηρεσιών της ΕΣΕΕ.
Όπως προκύπτει όμως από τα στοιχεία, η εικόνα της κίνησης της καλοκαιρινής αγοράς και των εκπτώσεων δεν ήταν ίδια σε όλες τις περιοχές της χώρας, με αποτέλεσμα να διακρίνονται τέσσερις γεωγραφικές ζώνες ή «ταχύτητες» κατανάλωσης.
Στην πρώτη, κυρίως στα μεγάλα αστικά κέντρα, καταγράφεται μια σταθερή μείωση της τάξεως του 15-20%. Στη δεύτερη στην ηπειρωτική χώρα, μια μέση μείωση 25-35%. Και δυστυχώς στις παραμεθόριες ακριτικές περιοχές μια καταλυτική και μεγάλη μείωση 40-60%.
Οριακή μείωση 5-10% παρατηρήθηκε στις περισσότερες νησιωτικές περιοχές και σαφής σταθεροποίηση του τζίρου στα περυσινά επίπεδα σε δημοφιλείς τουριστικούς προορισμούς.
Παρόλα αυτά, σύμφωνα με την ΕΣΕΕ, είναι κρίσιμο να σημειωθεί ότι σε σύγκριση με την προηγούμενη περίοδο των εκπτώσεων 2012, όπου ο μέσος όρος μείωσης σε σύγκριση με το 2011 κυμάνθηκε στο -29%, οι φετινές εκπτώσεις παρουσίασαν οριακή βελτίωση, καταγράφοντας χαμηλότερο μέσο όρο μείωσης στο -25%.