Σάββατο 24 Αυγούστου 2013

Ανατροπές στο καθεστώς για τη συλλογή των αποδείξεων

Και νέες αλλαγές επί τάπητος
Εξετάζονται αυτόματη έκπτωση επί του ΦΠΑ για αγορές με κάρτα και κληρώσεις δώρων

 Ανατροπές έρχονται στο καθεστώς των αποδείξεων από την 1η Ιανουαρίου 2014, στο πλαίσιο των κινήσεων που δρομολογεί το οικονομικό επιτελείο για περαιτέρω περιορισμό της φοροδιαφυγής, αλλά και την αύξηση των ακαθάριστων εσόδων ελευθέρων επαγγελματιών και επιτηδευματιών, με στόχο τη στήριξη των εσόδων του κρατικού προϋπολογισμού.
Η αντίστροφη, μάλιστα, μέτρηση για τη νέα μορφή που λάβει, το επόμενο έτος, το μέτρο των αποδείξεων, αρχίζει την επόμενη εβδομάδα, οπότε έχει ήδη προγραμματιστεί ευρεία σύσκεψη των στελεχών του υπουργείου Οικονομικών, προκειμένου να τεθούν επί τάπητος όλες οι εισηγήσεις και να εξεταστούν τα «σενάρια» που μπορούν να αποφέρουν το μεγαλύτερο «κέρδος» για τους φορολογουμένους, αλλά πρωτίστως για τα δημόσια ταμεία.

Δύο βασικοί άξονες
Σε κάθε περίπτωση, η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών έχει ήδη αποφασίσει οι αλλαγές να κινηθούν γύρω από δύο βασικούς άξονες, αφενός μεν να δοθούν ειδικά κίνητρα, αφετέρου δε να μην είναι υποχρεωτική η συγκέντρωσή τους από όλους τους επιτηδευματίες.
Ειδικότερα, μελετάται όπως οι αποδείξεις αναγνωρίζονται μόνο από συγκεκριμένους επαγγελματικούς κλάδους, στους οποίους, με βάση τα στατιστικά στοιχεία του υπουργείου, καταγράφονται τα υψηλότερα ποσοστά παραβατικότητας - φοροδιαφυγής, ώστε να μην απαιτείται η συλλογή τους από άλλες συναλλαγές, όπως π.χ. τα σούπερ μάρκετ ή άλλες αλυσίδες καταστημάτων, που κατά κανόνα εκδίδουν αποδείξεις.
Από την άλλη πλευρά, αναμένεται όπως θεσπιστούν ειδικά φορολογικά κίνητρα για τη συλλογή αποδείξεων, μέσω της παροχής συγκεκριμένων φορο-εκπτώσεων, με ταυτόχρονη φυσικά κατάργηση των «ποινών» που προβλέπονται σήμερα, στην περίπτωση που κάποιος δεν καταφέρει να συγκεντρώσει τις απαιτούμενες αποδείξεις.