Τετάρτη 24 Ιουλίου 2013

''Καρυωτάκης και Πρέβεζα: Μια σχέση αέναη...'' Στο χώρο και ακριβώς 85 χρόνια μετά, από την ημέρα που αυτοκτόνησε ο ποιητής, οι Πρέβεζάνοι ταξίδεψαν και φέτος, στο χρόνο με προπολεμικές εικόνες και ήχους της πόλης τους, μέσα από τα μάτια και την γραφή, ενός ανθρώπου που είχε επιλέξει τον θάνατο του

Δείτε την εκπομπή του Φρέντυ Γερμανού, για τον Καρυωτάκη και την Πρέβεζα, που φιλοξενήθηκε από την ΕΡΤ το 1980, χωρισμένη σε 4 μέρη.
Το αεράκι φύσηξε το βράδυ της Κυριακής στο Βαθύ Πρέβεζας και πήρε μαζί του την αύρα του ποιητή, που ακόμη και σήμερα ρίχνει βαριά τη σκιά του στη μικρή μας πόλη. Καρυωτάκης και Πρέβεζα. Μία σχέση αέναη.
Μία σχέση άφθαρτη μέσα στο χρόνο. Μια σχέση που διατηρείται 85 χρόνια από την τραγική αυτοκτονία του και στιγμάτισε τόσο τον Καρυωτάκη, όσο και την Πρέβεζα. Σαν κληρονομιά.
Στο σημείο που ο Κώστας Καρυωτάκης άφησε την τελευταία του πνοή, εκεί που η σφαίρα έμελλε να «δέσει» για πάντα τον εξαιρετικό αυτό ποιητή με την Πρέβεζα, ο Δήμος Πρέβεζας οργάνωσε εκδήλωση προς τιμήν του ποιητή, στην προβλήτα απέναντι από το μνημείο της Περιηγητικής Λέσχης Πρέβεζας. Και όσοι είχαν την τύχη να παραβρεθούν, ταξίδεψαν στο χρόνο, με εικόνες, ήχους και Πρέβεζα, μέσα από τα μάτια ενός ανθρώπου που σαν ήρωας αρχαίας τραγωδίας είχε διαλεχθεί το ριζικό του.

Στον χαιρετισμό του ο Δήμαρχος Χρήστος Μπαϊλης τόνισε πως είναι η πρώτη εκδήλωση του Δήμου Πρέβεζας, ο οποίος καθιερώνει τα «Καρυωτάκεια». Στάθηκε μάλιστα στο γεγονός πως ο Καρυωτάκης δε μίσησε, αλλα αγάπησε την Πρέβεζα.
«Παρών» στην εκδήλωση και απηύθυνε και χαιρετισμό ήταν ο Δήμαρχος Τρίπολης κ. Γιάννης Σμυρνιώτης (Δήμαρχος της πόλης όπου γεννήθηκε ο Κώστας Καρυωτάκης), ο οποίος μάλιστα αντάλλαξε αναμνηστικά με τον κ. Μπαϊλη, ενώ του δόθηκαν και δώρα από το Σύλλογο Γυναικών του Αγίου Θωμά.
Χαιρέτισε επίσης την εκδήλωση ο πρώην Πρόεδρος της Περιηγητικής Λέσχης Πρέβεζας κ. Τάσος Αναστασόπουλος, ενώ τη... σκυτάλη στο βήμα πήρε η φιλόλογος-ποιήτρια Άννα Αφεντουλίδου, η οποία απήγγειλε στίχους του ποιητή, προκαλώντας συγκίνηση.
Ο Πρεβεζάνος λόγιος Στέλιος Μαφρέδας ανέλυσε το θέμα: «Κώστας Καρυωτάκης: Η μυθολογία ενός ποιητικού συμβόλου», βασιζόμενος σε σπάνιο αρχειακό υλικό εφημερίδων, ενώ καθήλωσε το κοινό τόσο η προβολή του βίντεο του συμπολίτη μας Μπάμπη Τσόκα, που απεικονίζει την ξεχωριστή ομορφιά της Πρέβεζας, μέσα από τη φωνή και τη μουσική του Βασίλη Τζίμα και τον μεστό και ιδιαίτερο στίχο της Μαρίας Πολυδούρη, στο ποίημά της «Μια νύχτα ωραία», όσο και το συλλεκτικό ντοκυμαντέρ-αφιέρωμα του Φρέντυ Γερμανού στον Κώστα Καρυωτάκη, με εικόνες από την Πρέβεζα των αρχών της δεκαετίας του '80 (ΕΡΤ-εκπομπή «Πρώτη σελίδα»).
Οι παριστάμενοι μάλιστα συγκινήθηκαν, γέλασαν, χάρηκαν, βλέποντας ακόμη και Πρεβεζάνους που έχουν φύγει από τη ζωή.
Εκείνη τη στιγμή ζήτησε να παρέμβει στην εκδήλωση, ο επικεφαλής της δημοτικής παράταξης «Ανάπτυξη Τώρα» Γιώργος Νίτσας, ο οποίος μοιράστηκε ένα βίωμα του παππού του Ταξιάρχη Νίτσα, ο οποίος ήταν ο άνθρωπος που βοήθησε τον Καρυωτάκη να σωθεί, μετά την πρώτη του απόπειρα να αυτοκτονήσει στο Μύτικα.
Το πρόγραμμα έκλεισε με συναυλία από το Δημοτικό Ωδείο Πρέβεζας «Σπύρος Δήμας» με τραγούδια σε ποίηση Κώστα Καρυωτάκη και Μαρίας Πολυδούρη.
Άρτια η παρουσίαση της εκδήλωσης από τη δημοσιογράφο κα Αθηνά Παππά.
Δείτε σχετικό βίντεο από την εκδήλωση:
http://www.youtube.com/watch?v=B9r5TIfYIZ8&feature=share&list=UUWrDwny7UjLYvLzoPQTTZ3w
 
Δείτε την εκπομπή του Φρέντυ Γερμανού, για τον Καρυωτάκη και την Πρέβεζα, που φιλοξενήθηκε από την ΕΡΤ το 1980, χωρισμένη σε 4 μέρη.
http://youtu.be/aIJP0iTbW7g
http://youtu.be/kty7MFGlUvg
http://youtu.be/jcGNOj6TZyU
http://youtu.be/ATDegDhlQZE

ΠΗΓΗ: www.atpreveza.gr