Τρίτη 16 Ιουλίου 2013

3 από τους 8 Δήμους του Νομού Ιωαννίνων έβαλαν λουκέτο!


Κορυφώνονται οι κινητοποιήσεις κατά του πολυνομοσχεδίου
 
Αδιέξοδο στη συνάντηση υπουργών - ΚΕΔΕ

Με την 24ωρη πανελλαδική απεργία που εξήγγειλε ΑΔΕΔΥ και ΓΣΕΕ κορυφώνονται σήμερα οι κινητοποιήσεις των εργαζομένων σε Δημόσιο και Ιδιωτικό τομέα, ημέρα που εισέρχεται προς συζήτηση στη Βουλή το πολυνομοσχέδιο, που έχει ανάψει και τις… φωτιές!
Τα συνδικάτα καλούν τους εργαζόμενους να δώσουν δυναμικό «παρών» στις πορείες και τις συγκεντρώσεις, με βασικό αίτημα να μην ψηφιστεί το πολυνομοσχέδιο, το οποίο περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, την κινητικότητα δημοσίων υπαλλήλων και την κατάργηση αρμοδιοτήτων στους ΟΤΑ.
Στα Γιάννενα, ως συνήθως, θα πραγματοποιηθούν δυο πορείες (10.30 π.μ.), η μία από το Εργατικό Κέντρο και την ΑΔΕΔΥ και η άλλη από το ΠΑΜΕ, η συγκέντρωση του οποίου θα γίνει έξω από το Δημαρχείο.  
Στους Δήμους
Έκρυθμη είναι η κατάσταση στους ΟΤΑ, οι εργαζόμενοι των οποίων πλήττονται περισσότερο σ’ αυτή τη φάση από το καθεστώς της κινητικότητας.
Η κόντρα αιρετών – Κυβέρνησης παίρνει τεράστιες διαστάσεις, με τους πρώτους στην πλειοψηφία τους να επιμένουν στις παραιτήσεις τους, εάν δεν κάνει πίσω το Υ­πουργείο. Ανάμεσα στους δημάρχους που τραβούν το σκοινί είναι και ο Δήμαρχος Ηγουμενίτσας με αρκετούς δημοτικούς συμβούλους, που υπέβαλαν τις παραιτήσεις τους.
Στο μεταξύ, αν και η ΚΕΔΕ αποφάσισε τριήμερο λουκέτο στους Δήμους (Δευτέρα έως Τετάρτη), στο Νομό Ιωαννίνων μόνο ο Δήμος Ιωαννιτών, Βορείων Τζουμέρκων και  Ζαγορίου συντάχθηκαν με την απόφαση της ΚΕΔΕ, ενώ οι υπόλοιποι αποφάσισαν να μην κλείσουν τις υπηρεσίες των Δημαρχείων τους, προς αποφυγή της ταλαιπωρίας των πολιτών, υποστηρίζοντας ότι οι Δήμοι είναι θεσμοθετημένοι φορείς και όχι συνδικαλιστικά όργανα.

Αδιέξοδο…
Χωρίς αποτέλεσμα πραγματοποιήθηκε χθες το απόγευμα  η συνάντηση αντιπροσωπείας της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας με τους Υπουργούς Οικονομικών, Εσωτερικών και Διοικητικής Μεταρρύθμισης.
Όπως επανέλαβε ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ, Κώστας Ασκούνης οι δήμαρχοι είναι αντίθετοι στην κατάργηση της δημοτικής αστυνομίας και των σχολικών φυλάκων και όπως είπε χαρακτηριστικά «δεν είναι ευχαριστημένοι ούτε με τη μετακίνηση των δημοτικών αστυνομικών στην ελληνική αστυνομία».
Η Ένωση Περιφερειών
Ψήφισμα κατά πλειοψηφία ενέκρινε το Διοικητικό Συμβούλιο της Ένωσης Περιφερειών με το οποίο ζητά την άμεση απόσυρση του πολύ-νομοσχεδίου του Υπουργείου Οικονομικών.
Με το ψήφισμά της, η ΕΝΠΕ εκφράζει «την κατηγορηματική αντίθεσή» της στις «σχεδιαζόμενες απολύσεις-διαθεσιμότητες στο Δημόσιο και τους ΟΤΑ» και καλεί την κυβέρνηση «να μην προχωρήσει σε απολύσεις - διαθεσιμότητες, ανεξάρτητα από υπηρεσία ή εργασιακή σύμβαση».
Στα νοσοκομεία
Πρόβλημα θα υπάρξει και στην εύρυθμη λειτουργία των δημόσιων νοσοκομείων, τα οποία σήμερα λειτουργούν με προσωπικό ασφαλείας, λόγω της 24ωρης απεργίας. Οι κινητοποιήσεις στο χώρο της υγείας θα συνεχιστούν και την άλλη Τετάρτη 24 Ιουλίου, καθώς γιατροί και εργαζόμενοι στα δημόσια νοσοκομεία, το ΕΚΑΒ και τις δομές της πρόνοιας έχουν κηρύξει 24ωρες απεργίες.
Οι εκπαιδευτικοί
Στην 24ωρη απεργία θα συμμετάσχει και η ΟΛΜΕ, που χαρακτηρίζει το πολυνομοσχέδιο «φονιά»  που θα επικυρώνει τη συμφωνία κυβέρνησης και τροϊκανών για τις διαθεσιμότητες και τις απολύσεις μαζί με άλλα βάρβαρα μέτρα στο πλαίσιο των μνημονίων». Την ίδια ημέρα, η Ομοσπονδία Λειτουργών Μέσης Εκπαίδευσης καλεί τις ΕΛΜΕ σε συντονισμό με σωματεία της περιοχής τους προκειμένου να οργανώσουν αντίστοιχες κινητοποιήσεις.
Αλλαγή ώρας στην πτήση της Olympic
Τη συμμετοχή της στην σημερινή γενική απεργία -με στάση εργασίας από τις 12:00 έως τις 16:00- ανακοίνωσε και η Ομοσπονδία Συλλόγων Υπηρεσίας Πολιτικής Αεροπορίας (ΟΣΥΠΑ).
Σύμφωνα με ανακοίνωση της Οlympic Air τροποποιείται η πτήση Αθήνα- Ιωάννινα- Αθήνα: Αναχώρηση από Αθήνα στις 10.25, άφιξη στα Ιωάννινα στις 11.30, αναχώρηση από Ιωάννινα στις 11.55, άφιξη στην Αθήνα στις 12.55.