Δευτέρα 24 Ιουνίου 2013

Στα πρόθυρα του «κραχ» η αγορά ακινήτων

Σε απόλυτη αδράνεια βρίσκεται εδώ και πολλούς μήνες η αγορά των ακινήτων, αλλά οι ενδείξεις που υπάρχουν δείχνουν ότι τα χειρότερα δεν έχουν έρθει ακόμη.
Αυτή τη στιγμή η προσφορά έχει ξεπεράσει κάθε προηγούμενο ενώ η ζήτηση είναι σχεδόν μηδενική και αγοράζονται μόνο πραγματικές ευκαιρίες.
Το στοκ που υπάρχει προς πώληση ξεπερνά τα 250.000 σπίτια, με πολλά από αυτά να βρίσκονται στα χέρια κατασκευαστικών εταιρειών. Παράλληλα, αν ξεπαγώσουν οι πλειστηριασμοί από τον Ιανουάριο του 2014 αναμένεται να μπουν σε διαδικασία πώλησης ακόμη 150.000 ακίνητα τα οποία θα κατασχεθούν λόγω των μη εξυπηρετούμενων δανείων, τότε η προσφορά θα φτάσει σε τέτοιο βαθμό που οι ειδικοί εκτιμούν ότι η κτηματαγορά στην Ελλάδα θα υποστεί τόσο μεγάλο πλήγμα που θα κάνει δυο δεκαετίες να επανέλθει σε φυσιολογικά επίπεδα.
Όπως αναφέρει το «Έθνος της Κυριακής» αυτή τη στιγμή οι τιμές στην αγορά είναι μειωμένες κατά μέσο όσο 30% σε σχέση με τα προ κρίσης επίπεδα, ενώ δεν υπάρχει σχεδόν καμία νέα οικοδομική δραστηριότητα καθώς μέσα στο 2013 αναμένεται να κτισθούν λιγότερα από 10.000 νέα ακίνητα έναντι 104.000 το 2007.

ΠΗΓΗ: www.iefimerida.gr