Παρασκευή 31 Μαΐου 2013

Περιφερειακό Συμβούλιο για "Δωδώνη": Αυτοί στηρίζουν, άλλοι πληρώνουν...

Μία ξεκάθαρη θέση, την πρώτη από την ημέρα που η γαλακτοβιομηχανία άνοιξε χέρια, για τα προβλήματα που υπάρχουν στη λειτουργία της αναφορικά με τις πληρωμές των παραγωγών, έλαβε το Περιφερειακό Συμβούλιο στη χθεσινή του συνεδρίαση.
Μία συνεδρίαση που δεν χαρακτηρίστηκε από εντάσεις κατά τη διάρκειά της, όσο πριν την έναρξη, όταν κτηνοτρόφοι που είχαν συγκεντρωθεί αρχικά στο ξενοδοχείο Du Lac όπου διεξαγόταν το τακτικό συνέδριο της ΚΕΔΕ, μετέβησαν στη συνέχεια στην Περιφέρεια Ηπείρου όπου έριξαν γάλα στην είσοδο του κτηρίου, αλλά και στο δρόμο στην κεντρική πλατεία.
Κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης, τόσο ο Περιφερειάρχης Αλέξανδρος Καχριμάνης, όσο και οι επικεφαλής της αντιπολίτευσης, αλλά και ο βουλευτής Μιχ. Κασσής στάθηκαν στην αδήριτη αναγκαιότητα στήριξης του πρωτογενούς τομέα παραγωγής στην Ήπειρο.
 
Κομβικό σημείο στην πρωτογενή παραγωγή είναι αναμφίβολα η γαλακτοβιομηχανία ΔΩΔΩΝΗ όμως τους τελευταίους μήνες τα προβλήματα έχουν αρχίσει να διογκώνονται σε σημείο που οι καθυστερήσεις πληρωμών να λειτουργούν ως μέγκενη για τους παραγωγούς, ιδιαίτερα την παρούσα χρονική περίοδο. Άλλωστε, η περίοδος αυτή είναι από μόνη της εξαιρετικά σημαντική, καθώς οι παραγωγοί αγοράζουν τις ζωοτροφές για τον επόμενο χειμώνα, όμως αυτό δεν καθίσταται δυνατό για τη συντριπτική τους πλειοψηφία.
Τελικά μετά από τέσσερις σχεδόν ώρες εξαντλητικής συζήτησης οι παρατάξεις του Περιφερειακού Συμβουλίου συμφώνησαν στην έκδοση ενός κοινού ψηφίσματος για τη γαλακτοβιομηχανία ΔΩΔΩΝΗ, το οποίο κινείται σε έναν βασικό άξονα. Στην τήρηση από την πλευρά της γαλακτοβιομηχανίας, των υποχρεώσεων που αυτή ανέλαβε με την εξαγορά της γαλακτοβιομηχανίας.
Βασικός στόχος όπως επισημάνθηκε δεν είναι άλλος από την σταδιακή αποπληρωμή των οφειλών της εταιρείας προς τους παραγωγούς, έτσι ώστε αυτοί να αντιμετωπίσουν τα εξαιρετικά σημαντικά προβλήματα με την προμήθεια των ζωοτροφών.
Στη συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου τοποθετήθηκαν και εκπρόσωποι των παραγωγών που εξέφρασαν σε ιδιαίτερα τραγικούς τόνους την κατάσταση που αντιμετωπίζουν πολλοί εξ αυτών.