Παρασκευή 12 Απριλίου 2013

Διευρυμένο μέτωπο κατά της ΕΟΖ στο Πωγώνι

Σε εξέλιξη η καμπάνια αντίθεση από κατοίκους
«Όχι» και από Ανεξάρτητους Έλληνες και Οικολόγους Πρασίνους οι οποίο προτείνουν κα δημοψήφισμα
Την αντίθεσή τους στη λειτουργία Ειδικής Οικονομικής Ζώνης στην περιοχή του Πωγωνίου δημοσιοποίησαν για ακόμα μία φορά κάτοικοι και φορείς της περιοχής, μέσα από την εκδήλωση που διοργάνωσε η Ομάδα Πρωτοβουλίας την Τετάρτη το βράδυ. Η εκδήλωση ήταν ιδιαίτερα επιτυχημένη, με μεγάλη συμμετοχή πολιτών.
Πέρα από την εκδήλωση, προστέθηκαν και πολιτικές δηλώσεις από δύο κόμματα, τους Ανεξάρτητους Έλληνες και τους Οικολόγους Πράσινους.
Ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος των Ανεξάρτητων Ελλήνων Τέρενς Κουίκ, βρέθηκε στα Γιάννενα και μετείχε στην εκδήλωση.
Όπως δήλωσε: «Χαίρομαι ιδιαίτερα που και εμείς οι Ανεξάρτητοι Έλληνες συμβάλλαμε αποφασιστικά στο μεγάλο ΟΧΙ που είπε ο Δήμος Πωγωνίου για την επιχειρούμενη δημιουργία ΕΟΖ σε αυτή τη σημαντική περιοχή της Ηπείρου.
Τα σχέδια της μνημονιακής συγκυβέρνησης Σαμαρά, Βενιζέλου, Κουβέλη σε συνδυασμό με τους εδώ απεσταλμένους της μερκελικής κομαντατούρ, όπως ο Φούχτελ ή ο Ράιχενμπαχ, σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να βρουν εφαρμογή σε μία γη που έχει αποδόσει-μέσα σε όλα- και τους σημαντικότερους Έλληνες πατριώτες και ευεργέτες. Η Ήπειρος δεν θα γίνει ούτε Πακιστάν ούτε ινδική τενεκεδούπολη.
Και αυτό που λέω ισχύει ακόμα περισσότερο για την περιοχή της Θράκης καθώς εκεί είναι γνωστές οι ορέξεις των Τούρκων «επενδυτών» και των Γερμανών τραπεζιτών, που θέλουν με το φτηνό εργατικό δυναμικό από τα εκεί κέντρα των λαθρομεταναστών, να κοσσοβοποιήσουν όλη την περιοχή».
Οι Οικολόγοι Πράσινοι Ηπείρου από την πλευρά τους «αναλογιζόμενοι την κρισιμότητα του θέματος», ζητάνε:
- Την διενέργεια δημοψηφίσματος στους 4 νομούς της Ηπείρου για την ΕΟΖ Πωγωνίου, η οποία εάν χωροθετηθεί άρδην θα αλλάξει τον προσανατολισμό ολόκληρης της οικονομίας της περιοχής σε βιομηχανική κατεύθυνση και θα διασαλεύσει την κοινωνική και εργασιακή ειρήνη.
- Τη δημοσιοποίηση της πολιτικής θέσης, όλων των Κοινοβουλευτικών Εκπροσώπων των 4 νομών της Ηπείρου, υπέρ ή κατά στο επίμαχο ζήτημα, όπως ενδεχομένως θα τους τεθεί από την Ομάδα Πρωτοβουλίας κατά της ΕΟΖ Πωγωνίου.
Η συζήτηση
Για το θέμα τώρα των ΕΟΖ στην Ελλάδα προς το παρόν φαίνεται να υπάρχει μία υποχώρηση της δημόσιας συζήτησης. Παρά τις εκτιμήσεις όμως ότι το θέμα δεν αποτελεί προτεραιότητα για την Ευρωπαϊκή Ένωση, στην Ελλάδα καταγράφονται και υποστηρικτές των ΕΟΖ και κινήσεις που υποδηλώνουν ότι το θέμα διατηρείται στο προσκήνιο. Η αρνητική διάθεση που υπάρχει σε μεγάλη μερίδα της κοινής γνώμης από παραδείγματα διαφόρων τύπων Ζωνών στην Ασία κυρίως, αποτελεί προφανώς ανασταλτικό παράγοντα για κάθε επίσημη τοποθέτηση από μεριάς του Υπουργείου Ανάπτυξης. Από ‘κεί και πέρα, η συζήτηση θα αναζωπυρωθεί στο βαθμό που θα υπάρξουν και επίσημες τοποθετήσεις από την κυβέρνηση.