Σάββατο 16 Μαρτίου 2013

Αύξηση πωλήσεων, αλλά τα προβλήματα παραμένουν στην πτηνοτροφία

Σταγόνα στον ωκεανό είναι μέχρι στιγμής τουλάχιστον οι ανακοινώσεις της Πολιτείας, όπως αυτή εκφράζεται από το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, για τη στήριξη του κλάδου της πτηνοτροφίας.
 Η επιδότηση των πτηνοτροφικών επιχειρήσεων μέσα από προγράμματα ενίσχυσης, όπως το πρόγραμμα De Minimis, δε δίνει καμία λύση στα σοβαρά και διαρκώς εντεινόμενα προβλήματα της ελληνικής πτηνοτροφίας. Αντιθέτως, ζητήματα που έχουν τεθεί στην Πολιτεία και χρήζουν άμεσης αντιμετώπισης, όπως είναι οι μειώσεις και οι ρυθμίσεις των δανείων που δόθηκαν μάλιστα με την εγγύηση του ελληνικού δημοσίου, οι ρυθμίσεις των ασφαλιστικών εισφορών, η μείωση του κόστους των πρώτων υλών και πάνω απ’ όλα η μείωση των επιτοκίων δανεισμού, παραμένουν κλειδωμένα στο συρτάρι. Την ίδια χρονική περίοδο ικανοποίηση δημιουργεί η αύξηση της κατανάλωσης, που καταγράφεται μάλιστα με επιπλέον τάσεις από τις αρχές του 2013, με τη λιανική πώληση όμως, να συμπιέζει διαρκώς τα περιθώρια κέρδους.
Έτσι, όπως τόνισε ο πρόεδρος του ΔΣ του Πτηνοτροφικού Συνεταιρισμού Ιωαννίνων Ανδρέας Δημητρίου, αυτή τη στιγμή, οι πωλήσεις, πολλές φορές κινούνται σε επίπεδα τιμών, κάτω από το κόστος της παραγωγής.
Ο Πτηνοτροφικός Συνεταιρισμός σύμφωνα με τον κ. Δημητρίου έκανε μία μεγάλη προσπάθεια εξορθολογισμού και μείωσης του κόστους δαπανών, των κοστολογίων και με διάφορα άλλα μέτρα επιχείρησε να δημιουργήσει ένα ανάχωμα στις επιπτώσεις της κρίσης.
«Όσο μεγαλύτερη όμως είναι μία επιχείρηση σε συνθήκες κρίσης, τόσο περισσότερες είναι οι δυσκολίες. Η έλλειψη ρευστότητας έχει γονατίσει την αγορά και σε συνδυασμό με την αύξηση των πρώτων υλών και την αύξηση των επιτοκίων δημιουργούν δύσκολες καταστάσεις», τόνισε ο κ. Δημητρίου.
Ο κλάδος πάντως ακόμη  περιμένει τις αποφάσεις της Πολιτείας σε διάφορα επίπεδα, σύμφωνα με όλα όσα συζητήθηκαν το προηγούμενο χρονικό διάστημα με την ηγεσία του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης.
Το απόγευμα της Πέμπτης πραγματοποιήθηκε η ενημερωτική γενική συνέλευση των μετόχων του Πτηνοτροφικού Συνεταιρισμού, στην οποία κατατέθηκαν απόψεις για τα τρέχοντα ζητήματα και επισημάνθηκαν και οι δυσκολίες που υπάρχουν, αλλά και οι προοπτικές που μπορεί να προκύψουν μέσα από τη δύσκολη αυτή κατάσταση.