Δευτέρα 4 Φεβρουαρίου 2013

Μαίνεται η κόντρα βουλευτών-Στουρνάρα για τη φορολόγηση των ακινήτων

Διευρύνεται η ομάδα βουλευτών της συμπολίτευσης που βγαίνουν στο «αντάρτικο» με αφορμή την επικείμενη φορολόγηση των ακινήτων καθώς μετά τις βολές των κ.κ. Μάκη Βορίδη και Άδωνη Γεωργιάδη, ήρθαν οι κ.κ. Απόστολος Κακλαμάνης και Γιάννης Μιχελάκης να εξαπολύσουν κριτική για την φορολογική πολιτική.
Συγκεκριμένα, ο κ. Κακλαμάνης με επιστολή – ερώτηση προς τον κ. Γιάννη Σουρνάρα   υποστηρίζει ότι η επικείμενη υπερφορολόγηση των ακινήτων στερείται «πολιτικής, κοινωνικής και οικονομικής ανάλυσης» και τονίζει ότι «προοιωνίζονται αψυχολόγητα, αντικοινωνικά και αναποτελεσματικά μέτρα».
Εξηγεί ότι η υπερφορολόγηση ακινήτων δεν θα αποφέρει έσοδα στα δημόσια ταμεία παραλληλίζοντάς την με «το βλακώδες μέτρο της υπερφορολόγησης του πετρελαίου θέρμανσης που, αντί της προσδοκώμενης αύξησης μείωσε τα δημόσια έσοδα».
Σημειώνει ότι πως οι «τεχνοκράτες της τριμερούς εποπτείας των δανειστών μας και της πολιτικής ηγεσίας του ΥΠΟΙΚ θα επαναλάβουν το ίδιο λάθος εάν δεν εξαιρεθούν τα μη εκμεταλλευόμενα αγροτεμάχια και μέχρις 100 τμ. τα ακίνητα που βαρύνονται με ανεξόφλητα στεγαστικά δάνεια ή ιδιοκατοικούνται ως πρώτη κατοικία» και προσθέτει ότι «η κυβέρνηση οφείλει, προς πάσης ανακοίνωσης, να αναθεωρήσει τις αντικειμενικές αξίες ακινήτων, λαμβάνοντας υπόψη την επελθούσα μείωση κατά 30-40% της εμπορικής τους αξίας και την καθίζηση της κτηματαγοράς. Τέλος οφείλει πριν ανακοινώσει οποιαδήποτε μέτρα, να γνωστοποιήσει τη συνολική αξία ακινήτων που διέφυγαν ως τώρα, μεσω offshore εταιριών…».


Γ. Μιχελάκης:  «Κοινωνικά άδικη η φορολόγηση προσημειωμένων και υποθηκευμένων ακινήτων»

 Το γεγονός ότι ο νέος φορολογικός σχεδιασμός πρέπει να αναγνωρίσει πως πολλά ακίνητα είναι προσημειωμένα ή υποθηκευμένα τονίζει ο κ. Γ. Μιχελάκης εξηγώντας πως «αναμφίβολα θα ήταν κοινωνικά άδικο και νομικά οξύμωρο να επεκταθεί η φορολόγηση ενός ακινήτου και στο ποσό, για το οποίο έχει ήδη γίνει εγγραφή προσημείωσης ή υποθήκης, εξαιτίας της προφανούς  και αντικειμενικής οικονομικής αδυναμίας του ιδιοκτήτη του». Ο βουλευτής φέρνει ως παράδειγμα « ιδιοκτήτης ακινήτου αξίας 100.000 ευρώ που αποκτήθηκε με τραπεζικό δανεισμό 60.000 ευρώ, καταβολή μετρητών 40.000 ευρώ και είναι προσημειωμένο ή υποθηκευμένο, θα πρέπει να επωμιστεί το φορολογικό βάρος που αντιστοιχεί μόνο στο ποσό των 40.000 ευρώ και όχι στο σύνολο της αξίας του ακινήτου».
Προσθέτει πως «τυχόν επιβολή φορολογίας επί του ποσού που είναι προσημειωμένο ή υποθηκευμένο ένα ακίνητο υπερβαίνει το προσήκον μέτρο θίγοντας την αρχή της αναλογικότητας, διακυβεύει τη φορολογική δικαιοσύνη και προσβάλλει την κοινή περί δικαίου αίσθηση» καλεί τον κ. Σουρνάρα να τοποθετηθεί και να εξηγήσει «Πως θα διασφαλίστε την αποτροπή της άδικης και υπέρμετρης φορολόγησης των ιδιοκτητών προσημειωμένων και υποθηκευμένων ακινήτων;»