Παρασκευή 28 Δεκεμβρίου 2012

Η εβραϊκή κοινότητα της Πρέβεζας. Ντοκουμέντα εξ Αμερικής...

Η Πρέβεζα τη χρονιά που σε λίγες ημέρες θα μας... αφήσει, συμπλήρωσε 100 χρόνια από τη στιγμή που έγινε κομμάτι του επίσημου Ελληνικού Κράτους. Κατά τη διάρκεια των εορτασμών, δεν ήταν πολλές οι αναφορές στην πολυπολιτισμικότητα της πόλης, εν όσω βρισκόταν υπό οθωμανική ή βενετική κυριαρχία, κάτι που θα ήταν ιδιαιτέρως ενδιαφέρον για τις νέες γεννιές Πρεβεζάνων.
Ένα κομμάτι της Πρέβεζας, ήταν η εβραϊκή κοινότητα, η οποία είχε έντονη παρουσία στην πόλη της. Εν συντομία να αναφέρουμε, πως οι Εβραίοι της Πρέβεζας, συγκεντρώθηκαν στις 25 Μαρτίου 1944 από τους Γερμανούς και στάλθηκαν στο κολαστήριο του Άουσβιτς, από όπου ελάχιστοι επιβίωσαν.
Δείτε στα παρακάτω link λίστα με ονόματα Εβραίων της Πρέβεζας, καθώς και στοιχεία από τη συναγωγή «Kehila Kedosha Janina», που βρίσκεται στη Νέα Υόρκη, όπως επίσης και από το αρχείο του United States Holocaust Memorial Museum στην Ουάσιγκτον.
Στο τελευταίο link, μπορείτε να δείτε σπάνιο φωτογραφικό υλικό από οικογένειες Πρεβεζάνων Εβραίων, ενώ υπάρχουν και ιστορίες για Πρεβεζάνους που πρωταγωνίστησαν σε εξέγερση στα κρεματόρια.

http://www.atpreveza.gr/images/PREVEZA.pdf
http://www.kkjsm.org/Preveza.html
http://www.ushmm.org/shared/search/main.php?q=preveza&q__src=&q__grp=&q__typ=&q__mty=&q__sty=&q__lng=&max_page_docs=25&start_doc=1