Πέμπτη 22 Νοεμβρίου 2012

Η τοποθέτηση του Περιφερειάρχη Αλέξανδρου Καχριμάνη στο Περιφερειακό Συμβούλιο για τη διαθεσιμότητα υπαλλήλων

Με μοναδικό θέμα συζήτησης τις σχεδιαζόμενες απολύσεις υπαλλήλων της Περιφέρειας, συνεδρίασε  το Περιφερειακό Συμβούλιο Ηπείρου.

Στην τοποθέτησή του ο Περιφερειάρχης κ. Αλέξανδρος Καχριμάνης, μεταξύ άλλων, τόνισε και τα εξής:
Τα γεγονότα και οι αποφάσεις που λαμβάνονται τα τελ...ευταία τρία χρόνια, έχουν ξεπεράσει και τις πλέον απαισιόδοξες προβλέψεις. Δεν υπάρχει Έλληνας πολίτης του οποίου η ζωή να μην έχει αλλάξει προς το χειρότερο.
Οι επιπτώσεις είναι πολύ βαρύτερες για τους εργαζόμενους, τους αυτοαπασχολούμενους, τους συνταξιούχους, που βλέπουν τα εισοδήματά τους να συρρικνώνονται, να υποβαθμίζεται το βιοτικό τους επίπεδο, και αντιμετωπίζουν τεράστιες δυσκολίες για να ανταπεξέλθουν στις καθημερινές τους υποχρεώσεις.
Η ανεργία έχει μετατραπεί σε εφιάλτη για χιλιάδες συμπολίτες μας. Η αύξησή της είναι αλματώδης και οι νεόπτωχοι πληθύνονται. Τα δίκτυα κοινωνικής αλληλεγγύης που δημιουργούνται, όπως και αυτά με πρωτοβουλία της Περιφέρειας Ηπείρου, δίνουν μερική ανακούφιση, αλλά το ζήτημα είναι να ανασχεθεί το φαινόμενο, να δημιουργηθούν θέσεις εργασίας.
Μας προβληματίζει και μας ανησυχεί το ζήτημα της ανεργίας. Είναι μια «βόμβα» στα θεμέλια της κοινωνίας μας, έτοιμη να εκραγεί. Και έχουμε χρέος όλοι μας να καταβάλλουμε κάθε δυνατή προσπάθεια για να την αντιμετωπίσουμε. Με τα εργαλεία που διαθέτουμε, το ΕΣΠΑ, τον Αναπτυξιακό Νόμο, ήρθε η ώρα, πέτρα – πέτρα να «χτίσουμε» μια νέα παραγωγική δομή, που να δημιουργεί θέσεις εργασίας.

Στο ζοφερό κλίμα των ημερών ήρθε να προστεθεί η ψήφιση του Μεσοπρόθεσμου Πλαισίου Δημοσιονομικής Προσαρμογής. Τα μέτρα που προβλέπει και επιβάλλει με συνοπτικές διαδικασίες, - πέραν των άλλων - αποδυναμώνουν τη λειτουργία των Περιφερειών, αποψιλώνουν Δημόσιες Υπηρεσίες, προσθέτουν νέους ανέργους και μάλιστα σε ηλικίες που δύσκολα θα μπορέσουν να επανενταχθούν στην αγορά εργασίας.
Όπως έχει καταγγείλει η Ένωση Περιφερειών, τα μέτρα σχεδιάστηκαν και πάρθηκαν χωρίς ενημέρωση και συζήτηση με τους Περιφερειάρχες και των θεσμικών τους οργάνων. Οι εμπνευστές τους απαξιώνουν το έργο μας, απαξιώνουν το θεσμό της Αιρετής Περιφέρειας, για τον οποίο άλλα προέβλεπε ο νομοθέτης και άλλα εφαρμόζονται στην πράξη.
Οι Περιφέρειες βρέθηκαν στο «μάτι του κυκλώνα». Εντελώς άδικα και αδικαιολόγητα. Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, οι Περιφέρειες έχουν συμβάλει τεράστια από μόνες τους στη δημοσιονομική προσαρμογή της χώρας, μειώνοντας τα λειτουργικά τους έξοδα έως και 40% και έχοντας υποστεί περικοπές των εσόδων τους από τους Κ.Α.Π. που φτάνουν το 60%.
Οι Περιφέρειες είναι εκείνες που έδωσαν ιδιαίτερα μεγάλη ώθηση στην υλοποίηση του ΕΣΠΑ και των Αναπτυξιακών νόμων. Ως μέτρο σύγκρισης οι αρμόδιοι υπουργοί ας εξετάσουν και ας δουν τις επιδόσεις των τομεακών προγραμμάτων των Υπουργείων. Όλα αυτά έγιναν με τη συνδρομή, τη συνεργασία και την προσπάθεια υπαλλήλων που σήμερα βρίσκονται αντιμέτωποι με το μέτρο της διαθεσιμότητας.
Από την Ένωση Περιφερειών έχει αναληφθεί τις τελευταίες τρεις εβδομάδες, συντονισμένη και συνεχής προσπάθεια να πεισθούν τα συναρμόδια Υπουργεία, για τη λανθασμένη τακτική που ακολούθησαν έναντι των Περιφερειών.
Σε όλους τους τόνους επισημαίνεται ότι οι οριζόντιες περικοπές, αποτελούν καίριο πλήγμα στην καθημερινή λειτουργία των Περιφερειών και υποβαθμίζουν τις παρεχόμενες υπηρεσίες προς τους πολίτες. Έχουμε υπογραμμίσει, ότι οι επιχειρούμενες απολύσεις υπαλλήλων είναι σε λάθος κατεύθυνση. Δεν εξυπηρετούν το δημόσιο συμφέρον, δεν οδηγούν πουθενά.
Γνωρίζουμε από πρώτο χέρι το έργο που προσφέρουν οι υπάλληλοι που, βάσει του Νόμου, εντάσσονται σε καθεστώς διαθεσιμότητας. Τις υπηρεσίες που παρέχουν, αλλά και τις αρνητικές επιπτώσεις που θα έχει η αποψίλωση των υπηρεσιών μας, από έμπειρο και δοκιμασμένο προσωπικό.
Από τη πρώτη στιγμή ήμασταν και είμαστε κατηγορηματικά αντίθετοι στις απολύσεις προσωπικού μας. Θέλω εδώ να επισημάνω ακόμη ότι οι αρμόδιοι υπουργοί έπρεπε, εκτός των άλλων, να είχαν λάβει υπόψη τους, ότι το πλαίσιο λειτουργίας των Περιφερειών, δεν έχει καμία σχέση με ο, τι συμβαίνει σε άλλους φορείς του Δημοσίου.
Σήμερα οι Περιφέρειες καλούνται να διαδραματίσουν πρωτεύοντα ρόλο στην αναπτυξιακή ανασυγκρότηση του κράτους. Προαπαιτούμενο είναι να ενισχυθεί ο ρόλος και η δομή τους και να μην υπάρξει κατεδάφισή τους, όπως δυστυχώς επιχειρείται με τα νέα μέτρα.
Αν η Πολιτεία επιθυμεί όντως να πετύχει μέγιστο δημοσιονομικό όφελος, υπάρχουν άλλοι τρόποι περιορισμού και εκσυγχρονισμού του Δημόσιου Τομέα. Ας καταργήσει τις Αποκεντρωμένες Διοικήσεις, μετατάσσοντας το πλεονάζον προσωπικό στις Περιφέρειες καλύπτοντας έτσι. πραγματικές τους ανάγκες. Ας κάνει το ίδιο και με τις διάσπαρτες υπηρεσίες του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης, που εκτός των άλλων προκαλούν πολυδιάσπαση αρμοδιοτήτων και επιστημονικού προσωπικού. Είμαστε στη διάθεση των αρμοδίων Υπουργών να καταθέσουμε και άλλες προτάσεις που συμβάλλουν στον ορθολογισμό της λειτουργίας του Κράτους και της επίτευξης δημοσιονομικού οφέλους.
Γεγονός είναι ότι η Πολιτεία, πρέπει να αλλάξει ρότα. Να περικόψει τις σπατάλες του κεντρικού κράτους και να μη καταφεύγει στη λύση των περικοπών στις περιφέρειες. Ο νέος θεσμός της Δευτεροβάθμιας Αυτοδιοίκησης, πρέπει να στηριχθεί τόσο σε θεσμικό, όσο και σε διοικητικό επίπεδο. Απαραίτητες προϋποθέσεις, όπως άλλωστε προβλέπεται και με τον «Καλλικράτη», είναι η επάρκεια προσωπικού και πόρων. Διαφορετικά τις δυσλειτουργίες επωμίζονται οι πολίτες.
Μπορεί σε αυτή την αίθουσα να έχουμε διαφορετικές απόψεις σε πολλά θέματα. Αυτό που συζητάμε σήμερα, δεν προσφέρεται για αντιπαραθέσεις, για συναγωνισμό ποιος ενδιαφέρεται πιο πολύ για τους εργαζόμενους.
Στο «δια ταύτα» νομίζω ότι συμφωνούμε όλοι:
Είμαστε αντίθετοι στις απολύσεις, είμαστε αντίθετοι στις οριζόντιες περικοπές που πλήττουν τη λειτουργία της Περιφέρειας.
Αυτή την ομόθυμη θέση καλείται σήμερα να επιβεβαιώσει το Περιφερειακό Συμβούλιο. Οι ενέργειες που πρέπει να γίνουν, για να είναι αποτελεσματικές, πρέπει να είναι συλλογικές, στο πλαίσιο της Ένωσης Περιφερειών».