Τρίτη 7 Αυγούστου 2012

Ολοκληρώθηκε ο αναδασμός του Λίθινου Δήμου Ζίτσας

Μετά από 17 – περίπου- έτη προσμονής οι κάτοικοι της Τοπικής Κοινότητας Λίθινου του Δήμου Ζίτσας, από σήμερα «επιστρέφουν» στις καλλιέργειές τους. Η Περιφέρεια Ηπείρου ολοκλήρωσε τις εργασίες και τις απαιτούμενες διαδικασίες και άρχισε την παράδοση των τίτλων ιδιοκτησίας που θα ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος της ερχόμενης εβδομάδας. Ο Αναδασμός του Λίθινου, εκτείνεται σε έκταση περίπου 800 στρεμμάτων, την οποία αποτελούν 150 αγροτεμάχια. Είναι ένα από τα αρδευτικά έργα της Ηπείρου, που είχαν ενταχθεί στο Β΄ Κοινοτικό Πλαίσιο Στήριξης, χωρίς ωστόσο να έχουν ολοκληρωθεί. Μετά από προσπάθειες της πρώην Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Ιωαννίνων, η β΄ φάση του έργου εντάχθηκε στο Γ’ Κοινοτικό Πλαίσιο Στήριξης με προϋπολογισμό 1.050.000 ευρώ, ενώ από πόρους της πρώην Ν.Α.Ι. διατέθηκαν επιπλέον 200.000 ευρώ.

Η τελική φάση του αναδασμού έγινε με μηχανήματα της νυν Περιφέρειας Ηπείρου. Η παράδοση των τίτλων γίνεται από υπαλλήλους της Τοπογραφικής Υπηρεσίας της Περιφέρειας και κατά τη σημερινή διαδικασία παρέστησαν ο Περιφερειάρχης κ. Αλέξανδρος Καχριμάνης και οι Περιφερειακοί Σύμβουλοι κ. κ. Βασίλης Παπαχρήστου και Μιχάλης Πλιάκος.
Τις ευχαριστίες τους προς τον Περιφερειάρχη εξέφρασαν οι κάτοικοι της Τ. Κ. Λίθινου, αναγνωρίζοντας τις προσπάθειες που έγιναν τα τελευταία χρόνια ώστε να ολοκληρωθεί και να παραδοθεί προς χρήση ο κάμπος.Σε δηλώσεις του ο Περιφερειάρχης κ. Αλέξανδρος Καχριμάνης, μεταξύ άλλων, δήλωσε και τα εξής:
«Αρχίσαμε σήμερα να παραδίνουμε τα αγροτοτεμάχια του αναδασμού του Λίθινου. Έχουμε ιδιαίτερη χαρά γιατί είναι ο πρώτος αναδασμός που τελειώνει κατά τη διάρκεια της λειτουργίας του θεσμού της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης (αρχικά) και της Περιφερειακής στη συνέχεια. Το σημερινό αποτέλεσμα δείχνει ένα δρόμο, τη στήριξη του πρωτογενή τομέα. Αν είχε στηριχθεί όλα αυτά τα χρόνια και είχαν γίνει αυτά που έπρεπε, σήμερα δεν θα μπορούσε κανένας να μας λοιδορεί».
Ο Περιφερειάρχης έκανε ιδιαίτερη μνεία στους συντελεστές του έργου, τονίζοντας τα εξής:
«Θέλω να ευχαριστήσω τον περιφερειακό σύμβουλο Βασίλη Παπαχρήστου, ο οποίος έδινε καθημερινά το “παρών” στο έργο, τους χειριστές, την Τοπογραφική με την Κτηματική Υπηρεσία, που εργάστηκαν επί μέρες από το πρωί μέχρι το βράδυ προκειμένου να ολοκληρώσουν τις τοπογραφικές εργασίες, και όλους τους κατοίκους της περιοχής που συνεργάστηκαν άψογα για την ολοκλήρωση των εργασιών. Αν ο καθένας, από τη θέση του, δεν είχε υπερβάλλει εαυτό, δεν θα ήμασταν σε θέση να παραδώσουμε σήμερα τα κτήματα».
Σε άλλο σημείο ο Περιφερειάρχης, αναφέρθηκε στα προβλήματα χρηματοδότησης που υπήρξαν από το γεγονός ότι σε εγγειοβελτιωτικά έργα που είχαν ενταχθεί στο πρώτο ή δεύτερο Κοινοτικό Πλαίσιο Στήριξης, δεν είχε γίνει πρόβλεψη για αναδασμούς.
«Σήμερα – συνέχισε - στο πρόγραμμα «Αλέξανδρος Μπαλτατζής» - που για εμένα κακώς χειρίζεται το Κέντρο και δεν βγάζει κανένα αποτέλεσμα - δεν υπήρχε καμία δυνατότητα να υπαχθούν αυτά».
Καταλήγοντας ο Περιφερειάρχης ανέφερε, ότι μετά το Λίθινο η Περιφέρεια Ηπείρου θα αναλάβει την ολοκλήρωση των αναδασμών και σε άλλες περιοχές, όπως Χρυσοβίτσα, Σακελλαρικό, με δικά της μηχανήματα και δικούς της υπαλλήλους.