Πέμπτη 16 Αυγούστου 2012

Κανονικά από τις 20 Αυγούστου η εξισωτική αποζημίωση

Ενίσχυση 1,1 δισ. ευρώ στους αγρότες τον Οκτώβριο

Καλά τα νέα για τους αγρότες και ιδιαίτερα των ορεινών περιοχών όπως η δική μας. Αφενός αναμένουν από τη Δευτέρα την εξισωτική αποζημίωση, αφετέρου ξεμπόκαραν οι ενισχύσεις από την ΕΕ και γίνεται προσπάθεια να δοθούν από τον Οκτώβριο.
Για την εξισωτική αποζημίωση, ύψους 160 εκατ. ευρώ, όπως είναι γνωστό υπεγράφη σχετική Κοινή Υπουργική Απόφαση (ΚΥΑ) από τα υπουργεία Αγροτικής Ανάπτυξης και Οικονομικών και η πληρωμή αφορά περίπου 70.000 δικαιούχους, ανάμεσά τους και κτηνοτρόφους και απομακρυσμένες περιοχές ορεινές και ημιορεινές.
Η καταβολή αφορά το 100% του ποσού που δικαιούνται, με βάση τα δικαιολογητικά που έχουν προσκομίσει οι ίδιοι οι δικαιούχοι Αν υπάρξουν προβλήματα δικαιολογητικών ή σφάλματα στην αίτηση, θα υπάρχει η δυνατότητα διόρθωσης μέσα στον Αύγουστο και η πληρωμή του θα τον Σεπτέμβριο.
Τη δεύτερη είδηση την έδωσε ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Αθανάσιος Τσαυτάρης μιλώντας χτες στο Mega. Mετά το πρώτο δεκαπενθήμερο του Δεκεμβρίου, δηλαδή γύρω στις 20 Δεκέμβρη όπου θα δοθούν οι κανονικές ενισχύσεις, θα δοθούν 2,2 δισεκατομμύρια ευρώ ενισχύσεις στους αγρότες. Ζητήσαμε, είπε ο υπουργός από την Ευρωπαϊκή Ένωση αυτό το ποσό αντί να δοθεί 100% όλο το Δεκέμβριο, να δοθεί το 50% μετά την 15η Οκτωβρίου ως προκαταβολή και το υπόλοιπο 50% το Δεκέμβριο. Χτες λοιπόν μας ειδοποίησε η Ευρωπαϊκή Ένωση ότι το αίτημα γίνεται δεκτό και θα δώσουμε γύρω στις 20 Οκτωβρίου 1,1 δισ. ευρώ, δηλαδή το 50% αυτού του ποσού στους αγρότες»

Διαφωνία για δάση
Με κοινή επιστολή προς τον Πρωθυπουργό, τους πολιτικούς αρχηγούς και τους αρμόδιους υπουργούς, δέκα μη κυβερνητικές περιβαλλοντικές οργανώσεις εκφράζουν την έκπληξη και απορία τους για τη μεταφορά της Ειδικής Γραμματείας Δασών από το Υπουργείο Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, όπως αυτή διαφαίνεται από σχετική ανακοίνωση της Γενικής Γραμματείας Μέσων Ενημέρωσης.
Οι περιβαλλοντικές οργανώσεις Αρκτούρος, Αρχέλων, Δίκτυο Μεσόγειος SOS, Ελληνική Εταιρεία Περιβάλλοντος και Πολιτισμού, Ελληνική Εταιρία Προστασίας της Φύσης, Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία, Καλλιστώ, MOm , Greenpeace, WWF Ελλάς θεωρούν την πολιτική και διοικητική αποκοπή των δασών από το περιβάλλον αδικαιολόγητη, λανθασμένη, ατεκμηρίωτη και ασύμβατη με την εθνική προσπάθεια για αντιμετώπιση της οικονομικής κρίσης.
Όπως αναφέρουν αυτή η αλλαγή:
• δυσχεραίνει την αντιμετώπιση της γραφειοκρατίας που συχνά χαρακτηρίζει τους περιβαλλοντικούς διοικητικούς μηχανισμούς και την κοινωνία, καθώς χωρίζει το ενιαίο περιβαλλοντικό αντικείμενο σε διαφορετικά υπουργεία,
• υποσκάπτει τη μεγάλης περιβαλλοντικής, όσο και οικονομικής σημασίας προσπάθεια, που θα έπρεπε να αποτελεί κυβερνητική προτεραιότητα, για κωδικοποίηση και απλοποίηση της περιβαλλοντικής νομοθεσίας, της οποίας αναπόσπαστο μέρος αποτελεί και η δασική νομοθεσία, ώστε αφενός να βελτιωθεί η προστασία του φυσικού περιβάλλοντος και αφετέρου να επιτευχθεί η ασφάλεια δικαίου που αποτελεί προϋπόθεση για σοβαρές και βιώσιμες επενδύσεις,
• περιπλέκει αδικαιολόγητα τη διαδικασία περιβαλλοντικής αδειοδότησης έργων και δραστηριοτήτων, η οποία αποτελεί ενιαία πολιτική με βάση το κοινοτικό δίκαιο και τώρα διαμοιράζεται σε δυο υπουργεία,
• περιπλέκει τη διαχείριση και διοίκηση του δικτύου προστατευόμενων περιοχών Natura 2000, το οποίο αποτελεί ενιαία πολιτική με βάση τις κοινοτικές οδηγίες 92/43/ΕΟΚ και 2009/147/ΕΟΚ, αλλά τώρα διασπάται εκ νέου ανάμεσα σε δυο υπουργεία,
• υποβαθμίζει τη δυνατότητα περιβαλλοντικά βιώσιμης ανάπτυξης της πρωτογενούς παραγωγής στα δάση, καθώς αγνοεί ότι η διαχείριση των δασών, όπως και η προστασία τους, έχει ως βασικό άξονα την αναγνώριση της θεσμικής, διοικητικής και βεβαίως οικολογικής συνάφειάς των δασών με τον φυσικό χώρο ως σύνολο,
• απομονώνει τη Δασική Υπηρεσία από τον κύριο κορμό της κεντρικής περιβαλλοντικής διοίκησης, αποστερώντας την από δυνατότητες συνεργιών με σημαντικές υπηρεσίες του ΥΠΕΚΑ,
• δημιουργεί σοβαρά ερωτήματα σχετικά με την τύχη του Ειδικού Φορέα Δασών που ορθάσυγχωνεύθηκε με το Πράσινο Ταμείο (ν. 3889/2010).

Θέτουν όμως και μία πρόταση: «Προτείνουμε τη βέλτιστη ενσωμάτωση της κεντρικής δασικής υπηρεσίας, ως διακριτής και ενισχυμένης δομής, στον οργανισμό του Υπουργείου Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής. Αυτή η προσέγγιση αναγνωρίζει τα δάση ως αναπόσπαστο μέρος της ελληνικής φύσης, στηρίζει τη διοικητική και επιχειρησιακή δυνατότητα του ΥΠΕΚΑ για προστασία και διαχείριση του φυσικού περιβάλλοντος, ενισχύει τη δυνατότητα της δασικής υπηρεσίας και των υπηρεσιών του ΥΠΕΚΑ να ολοκληρώσουν θεμελιώδους σημασίας εργαλεία, όπως η κύρωση των δασικών χαρτών, και αναδεικνύει την απαραίτητη σύνδεση μεταξύ προστασίας περιβάλλοντος και αειφόρου ανάπτυξης. Εξάλλου, μία βιώσιμη έξοδος από την κρίση που θα βασίζεται στον αναπροσανατολισμό της οικονομίας προς πράσινες κατευθύνσεις απαιτούν συνολικό περιβαλλοντικό σχεδιασμό και πολιτικό συντονισμό.
O υπουργός
Πάντως ο Υπουργός κ. Τσαυτάρης στην ίδια συνέντευξη στο Mega, έδειξε ότι βλέπει θετικά την επιστροφή της αρμοδιότητας των δασών. «Τελευταία είχαν κοπεί κάποια κομμάτια από το Υπουργείο, η αλιεία είχε πάει στο Υπουργείο Ανάπτυξης να φανταστείτε, τα δάση είχαν πάει με την κα Μπιρμπίλη στο ΥΠΕΚΑ, στο Υπουργείο Περιβάλλοντος, ο ΕΦΕΤ, ο Ενιαίος Φορέας Ελέγχου Τροφίμων είχε πάει στο Υπουργείο Υγείας να φανταστείτε. Όλα λοιπόν αυτά έχουν σιγά-σιγά διορθωθεί», σημείωσε χαρακτηριστικά.
Συσχέτισε τέλος και το θέμα της πυροπροστασίας με τη διάσπαση υπηρεσιών που παλιά ήταν στο ίδιο υπουργείο: «Έχει γίνει τριχοτόμηση των Υπηρεσιών του Υπουργείου Γεωργίας σε ό,τι αφορά τις τρεις βαθμίδες Διοίκησης του κράτους, δηλαδή κάποιες Υπηρεσίες του Υπουργείου Γεωργίας έμειναν στους Δήμους, στα λεγόμενα Γραφεία Γεωργικής Ανάπτυξης ή Δασικής κτλ., κάποια πέρασαν στις Περιφέρειες, κάποια έμειναν στην Κεντρική Υπηρεσία του Υπουργείου Γεωργίας. Εκεί θέλει πολύ καλύτερο συντονισμό και θέλω να πιστεύω ότι το συμμάζεμα του κράτους που επιχειρείται με τη σημερινή διοικητική μεταρρύθμιση, ένεκα και της οικονομικής συγκυρίας και των δυσκολιών που αντιμετωπίζουμε, θέλω να πιστεύω ότι θα φέρει και αποτελεσματικότερη λειτουργία στο κράτος και προς τους τομείς αυτούς».