Παρασκευή 27 Ιουλίου 2012

Δέκα μέτρα φωτιά. «Μαχαίρι» σε συντάξεις, επιδόματα

Οδυνηρό «πακέτο» μέτρων, με νέο μεγαλύτερο «μαχαίρι» σε συντάξεις, κοινωνικά επιδόματα αλλά και αποδοχές στο Δημόσιο παρουσιάζει σήμερα στην τρόικα η κυβέρνηση. Νωρίς το πρωί ο υπουργός Οικονομικών θα κάνει τις πρώτες κρίσιμες επαφές με τους επικεφαλής της τρόικας ενώ στη συνέχεια το νέο σκληρό πακέτο των 11,5 δισ. θα τεθεί επί τάπητος σε σύσκεψη των τριών πολιτικών αρχηγών οι οποίοι καλούνται να λάβουν τις τελικές αποφάσεις. Οι κ. Κ. Μαζούχ, Π. Τόμσεν και Μ. Μορς αναμένεται να γίνουν δεκτοί από τον πρωθυπουργό αύριο. Εκτός απροόπτου αναχωρούν την Τρίτη, αφού θα έχουν συναντηθεί το πρωί της Δευτέρας με την ηγεσία του υπουργείου Εργασίας που καλείται να σηκώσει το μεγαλύτερο βάρος του «πακέτου» των 11,5 δισ. με περικοπές 5 δισ. σε συντάξεις και επιδόματα.
Διαπραγματεύσεις
Σύμφωνα με πληροφορίες στη λίστα των μέτρων που «πέφτουν» σήμερα στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων περιλαμβάνονται προτάσεις - σοκ οι οποίες εάν τελικά υιοθετηθούν αναμένεται να επιφέρουν νέο μεγάλο «κτύπημα» σε συνταξιούχους, δημοσίους υπαλλήλους και δικαιούχους κοινωνικών επιδομάτων. Αργά χθες το βράδυ παραδόθηκε στους τρεις πολιτικούς αρχηγούς κατάλογος με τις επικρατέστερες προτάσεις στις οποίες κατέληξε το οικονομικό επιτελείο, με «οδηγό» τη μελέτη που συνέταξε πρόσφατα το ΚΕΠΕ.
Μεταξύ αυτών εξετάζονται δέκα μέτρα - φωτιά που προβλέπουν τα εξής:
1. Επιβολή πλαφόν 2.000 έως 2.200 ευρώ στις συνολικές συντάξιμες αποδοχές (κύριες και επικουρικές) με στόχο την εξοικονόμηση περίπου 1 δισ. ευρώ.
2. Κλιμακωτές μειώσεις σε όλες τις κύριες συντάξεις άνω των 1.000 ευρώ. Η μείωση θα φθάνει το 5% για συντάξεις από 1.000 μέχρι 1.400 ευρώ και 10% για συντάξεις που υπερβαίνουν τα 1.400 ευρώ. Το συνολικό ποσό που εκτιμάται πως θα εξοικονομηθεί από το μέτρο αυτό φθάνει τα 880 εκατ. ευρώ.
3. Αναδρομική επιβολή του ενιαίου μισθολογίου σε όλες τις ΔΕΚΟ και τον ευρύτερο δημόσιο τομέα.
4. Περικοπές 10% αναδρομικά από την 1η Ιουλίου, στα ειδικά μισθολόγια (γιατροί ΕΣΥ, καθηγητές ΑΕΙ - ΤΕΙ, δικαστικοί). Το πιθανότερο είναι εξαιρεθούν οι Ενοπλες Δυνάμεις και οι μάχιμοι αστυνομικοί.
5. Περικοπές στα κοινωνικά και στα προνοιακά επιδόματα με τη θέσπιση εισοδηματικών και περιουσιακών κριτηρίων. Διατηρείται το ΕΚΑΣ και το επίδομα ανεργίας.
6. Νέες περικοπές ύψους 22,7% στο εφάπαξ δημόσιων υπάλληλων, αλλά και όλων των ασφαλισμένων σε ελλειμματικά ταμεία.
7. Περικοπές στις αμοιβές στελεχών της Δημόσιας Διοίκησης και των ΟΤΑ.
8. «Πάγωμα» μισθολογικών ωριμάσεων στο Δημόσιο.
9. Επιβολή ετησίου πλαφόν στη συμμετοχή των ασφαλιστικών ταμείων στο κόστος ιατρικής και νοσοκομειακής περίθαλψης ανά ασφαλισμένο. Για το θέμα αυτό το ΚΕΠΕ έχει προτείνει την εφαρμογή του θεσμού της «συνασφάλισης», δηλαδή, οι δικαιούχοι ιατρικής περίθαλψης στα νοσοκομεία καθώς και στα εξωτερικά ιατρεία της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας (δημοσίου και ιδιωτικού χαρακτήρα συμβεβλημένου με τα ασφαλιστικά ταμεία) να έχουν κάλυψη μέχρι ποσού 1.500 ευρώ ετησίως από τα ασφαλιστικά τους ταμεία για τις μηνιαίες επισκέψεις τους για συνταγογράφηση, για 2 check up το χρόνο και 1 νοσηλεία σε ιδιωτικό ή κρατικό θεραπευτήριο (δηλαδή 4 μέρες με βάση τη μέση διάρκεια νοσηλείας. Όποιος υπερβαίνει το ποσό αυτό θα καταβάλει πλέον 10 ευρώ ανά επίσκεψη και το 15% του ημερήσιου νοσηλίου. Η πρόταση αυτή θεωρείται δύσκολο να «περάσει» χωρίς όμως να μπορεί να αποκλειστεί μια πιο ήπια εφαρμογή με συγκεκριμένα, εισοδηματικά και άλλα κριτήρια.
10. Επιβολή διδάκτρων στους «αιώνιους» φοιτητές με στόχο την εξοικονόμηση περίπου 200 ? 2.000 ευρώ ανά φοιτητή και ανά έτος.


Υπουργείο εργασίας
Με μέτρα 5 δισ. το υπουργείο Εργασίας καλύπτει το 44% του πακέτου των 11,5 δισ. Χθες ο υπουργός Εργασίας Γ. Βρούτσης, ενημέρωσε τον πρωθυπουργό Αντ. Σαμαρά για τα μέτρα που προωθεί τονίζοντας πως το υπουργείο Εργασίας, μόνο, έχει αναλάβει να καλύψει το 44% του συνολικού «πακέτου» των 11,5 δισ., δηλαδή να συνεισφέρει με μέτρα ύψους 5 δισ. Πρέπει να σημειωθεί πάντως πως ο αρχικός σχεδιασμός ήταν το υπουργείο Εργασίας να συνδράμει με μέτρα 4 δισ. που αυξήθηκαν τελικά κατά 1 δισ. προκειμένου να «βγει» ο τελικός λογαριασμός.
«Στην κρίσιμη στιγμή που περνά η Ελλάδα, θα ληφθούν οι απαραίτητες αποφάσεις και ό,τι είναι να γίνει, θα γίνει με δίκαιο τρόπο, καθώς, όπως τόνισε, όταν υπάρχει δικαιοσύνη τα μέτρα είναι πιο ήπια», υποστήριξε σε δηλώσεις του ο κ. Βρούτσης ενώ εμφανίστηκε βέβαιος πως με τις κατάλληλες αποφάσεις η χώρα θα βγεί από την κρίση.
Τσ. Κόλινς: «Συν Αθηνά και χείρα κίνει»
Βοηθήστε μας να...σας βοηθήσουμε ήταν το μήνυμα που έστειλε χθες η κυβέρνηση των ΗΠΑ στην Αθήνα, ξεκαθαρίζοντας πως οι Ηνωμένες Πολιτείες θα βοηθήσουν την Ελλάδα, εφόσον υπάρχει πολιτική βούληση για την εφαρμογή του προγράμματος. Αυτό ήταν το μήνυμα του αναπληρωτή υφυπουργού Οικονομικών των ΗΠΑ, Τσ. Κόλινς στη συνάντηση που είχε χθες με τον υπουργό Οικονομικών Γ. Στουρνάρα.
Επί τάπητος στη συζήτηση βρέθηκε το «πακέτο» των 11,5 δισ. αλλά και το πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων με επίκεντρο τις καθυστερήσεις που καταγράφονται στο συγκεκριμένο θέμα. «Συν Αθηνά και χείρα κίνει» φέρεται να δήλωσε ο κ. Κόλινς, η επίσκεψη του οποίου λαμβάνει ιδιαίτερη βαρύτητα καθώς βρίσκονται σε εξέλιξη οι κρίσιμες διαβουλεύσεις με την τρόικα για το ελληνικό πρόγραμμα αλλά και ενόψει της συζήτησης που αναμένεται να ανοίξει επισήμως για το ενδεχόμενο παροχής περισσότερου χρόνου στην Ελλάδα να μειώσει το έλλειμμά της, παραμονές των εκλογών στις ΗΠΑ.
Τα 10 μέτρα - «φωτιά»
Πλαφόν 2.000 - 2.200 ευρώ στο σύνολο των συντάξιμων αποδοχών (κύριες και επικουρικές).
Μείωση 5% στις συντάξεις από 1.000 -1.400 ευρώ και 10% στις συντάξεις άνω των 1.400 ευρώ.
Αναδρομική εφαρμογή του ενιαίου μισθολογίου στις ΔΕΚΟ και στον ευρύτερο δημόσιο τομέα.
Περικοπές 10% αναδρομικά από την 1η Ιουλίου στα ειδικά μισθολόγια. Εξαιρούνται Ενοπλες Δυνάμεις και μάχιμοι αστυνομικοί.
Περικοπές στα κοινωνικά και στα προνοιακά επιδόματα με εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια. Διατηρείται ΕΚΑΣ και επίδομα ανεργίας.
Νέα περικοπή 22,7% στο εφάπαξ των δημόσιων υπάλληλων.
«Μαχαίρι» στις αμοιβές στελεχών σε Δημόσιο και ΟΤΑ.
«Πάγωμα» μισθολογικών ωριμάσεων.
Πλαφόν στο ετήσιο κόστος ιατρικής και νοσοκομειακής περίθαλψης ανά ασφαλισμένο.
Δίδακτρα στους «αιώνιους» φοιτητές.

ΠΗΓΗ: www.imerisia.gr