Παρασκευή, 20 Ιουλίου 2012

Εξόφληση των φόρων μέχρι και σε οκτώ δόσεις

Τη σταδιακή εξόφληση των εκκαθαριστικών της Εφορίας που αποστέλλονται στους φορολογουμένους και περιλαμβάνουν το φόρο εισοδήματος, την έκτακτη εισφορά και το τέλος επιτηδεύματος προσανατολίζεται η Κυβέρνηση. Ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ κ. Φώτης Κουβέλης μιλώντας σήμερα Πέμπτη στο Σκαϊ απεκάλυψε πως η κυβέρνηση επεξεργάζεται ρύθμιση ώστε η πληρωμή των φορολογικών υποχρεώσεων να γίνει σε 6 έως 8 δόσεις. Ωστόσο αυτό θα συνδέεται άμεσα με το εισόδημα που δηλώνει ο φορολογούμενος. «Δεν μπορεί να έχει την ίδια μεταχείριση κάποιος που δηλώνει εισόδημα 100.000 ευρώ, με κάποιον που είναι λίγο πάνω από το αφορολόγητο», δήλωσε ο κ. Κουβέλης.
Σύμφωνα με πληροφορίες η ρύθμιση που έχει προετοιμάσει το υπουργείο Οικονομικών προβλέπει ότι ο φόρος θα αποπληρωθεί μέχρι και σε 8 δόσεις η πρώτη από τις οποίες στο τέλος Αυγούστου και η τελευταία τον Μάρτιο 2013.
Συγκεκριμένα, η ρύθμιση προβλέπει ότι όσοι έχουν ετήσιο οικογενειακό εισόδημα έως 50.000 ευρώ θα έχουν τη δυνατότητα  να πληρώσουν το φόρο σε 8 ισόποσες μηνιαίες δόσεις, όσοι έχουν ετήσιο εισόδημα έως 80.000 ευρώ θα μπορούν να πληρώσουν σε 6 ισόποσες δόσεις, ενώ για ετήσιο εισόδημα άνω των 80.000 ευρώ θα παραμείνουν οι 3 διμηνιαίες δόσεις.
Αν ο φορολογούμενος δεν είναι συνεπής στη ρύθμιση, θα χάνει το πλεονέκτημα των δόσεων και η συνολική οφειλή θα είναι απαιτητή μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου 2012, υπό την απειλή ενεργοποίησης των μέτρων είσπραξης ληξιπρόθεσμων που αφορούν κατασχέσεις περιουσιακών στοιχείων.
Πάντως, σύμφωνα με ενστάσεις που έχουν διατυπώσει δικηγόροι το Σύνταγμα κάνει διάκριση στην κατανομή των φορολογικών βαρών με βάση τη φοροδοτική ικανότητα εκάστου, ωστόσο υποστηρίζουν πως ο τρόπος αποπληρωμής των φόρων πρέπει να είναι ενιαίος.

ΠΗΓΗ: www.in.gr