Δευτέρα 9 Ιουλίου 2012

Αγνή Σμπόνια: «Εάν δεν αφήσουμε να έρθει στο προσκήνιο η νέα γενιά, εάν δε γίνει η γενιά της ανατροπής, εάν οι νέοι δεν ξαναγίνουν οι πρωταγωνιστές της ιστορίας,….»

ΣΕΦ 06/07/12 
Συνδιάσκεψη ΠΑΣΟΚ

Συντρόφισσες και σύντροφοι,
είμαστε όλοι εδώ, αυτή τη ξεχωριστή μέρα για μας και γιατί εμείς μπορούμε ακόμη να κοιταζόμαστε στα μάτια.
Είμαστε εδώ απ’ όλη την Ελλάδα.
Είμαστε οι άνθρωποι που οι περισσότεροι από εμάς στελεχώσαμε τα ψηφοδέλτια σε δύο πολύ δύσκολες εκλογικές αναμετρήσεις και αυτή την στιγμή καλούμαστε δυναμικά να αναλάβουμε την πορεία προς το Συνέδριο της ανασύνταξης του κινήματός μας.
Έτσι, σήμερα πρέπει να είναι όλα συγκεκριμένα, ώστε φεύγοντας από αυτή τη διαδικασία να ξέρουμε ακριβώς τι θα κάνουμε και γιατί θα το κάνουμε.


Δυστυχώς, τα εκλογικά αποτελέσματα ήταν τραγικά για το ΠΑΣΟΚ σ’ όλη τη χώρα. Ο κόσμος συνειδητά μας γύρισε την πλάτη. Ο κόσμος που για χρόνια στήριζε το ΠΑΣΟΚ, γύρισε οργισμένα την πλάτη του στο κόμμα και επειδή δεν μπορούσε να ψηφίσει Δεξιά, ψήφισε ΣΥΡΙΖΑ.
Ο ελληνικός λαός, όμως, εξέφρασε την άποψή του και εμείς πρέπει να βγάλουμε τα συμπεράσματά μας και να ξανακάνουμε το ΠΑΣΟΚ μία ισχυρή πολιτική δύναμη, που θα εκφράζει αυθεντικά το χώρο της δημοκρατικής παράταξης.

 Το ΠΑΣΟΚ  θέλει χτίσιμο από την αρχή. Πρέπει να επαναπροσδιορίσουμε τις αρχές, τις αξίες, τις στρατηγικές μας, να δούμε ποιες είναι οι κοινωνικές μας αναφορές και οι κοινωνικές μας συμμαχίες και κυρίως να περιγράψουμε με σαφήνεια τι θέλουμε να κάνουμε για τη χώρα και με ποια εργαλεία θα το κάνουμε.
Οι ψηφοφόροι και τα στελέχη του ΠΑΣΟΚ έχουν εκφράσει με πολλούς τρόπους την ανάγκη για ριζικές αλλαγές στο Κίνημα.
Η ανασύσταση του ΠΑΣΟΚ είναι υποχρέωση όλων μας. Θέλουμε ένα κόμμα ανοικτό προς τους πολίτες.
Το σημερινό ΠΑΣΟΚ, ίσως να μην εκφράζει κανέναν πια, γι’ αυτό και πρέπει ν’ αλλάξει.
Εκτός από τους χιλιάδες πολίτες που δεν το ψήφισαν σ’ αυτές τις εκλογές, και οι περισσότεροι, τουλάχιστον, νέοι, που το ψηφίσαμε,  έχουμε στο μυαλό μας κάτι διαφορετικό από αυτό που υπάρχει σήμερα.
Θέλουμε ένα κόμμα σοσιαλιστικό, με βάση τα μικρομεσαία κοινωνικά στρώματα, που στόχο θα έχει να κυβερνήσει τη χώρα με σοβαρότητα, συνέπεια, ασφάλεια και κοινωνική δικαιοσύνη.
Αυτό το κόμμα δεν έχει καμία σχέση με το σημερινό ΠΑΣΟΚ. Και επειδή θα είναι λάθος να αρχίσουμε να λέμε ότι για να αλλάξει η κατάσταση, πρέπει να φύγουν κάποιοι, έτσι γενικά και αόριστα, όπως ακούγεται τελευταία, νομίζω ότι πρέπει να ξεκινήσουμε περιγράφοντας από την αρχή, τι κόμμα είμαστε, σε ποιους απευθυνόμαστε, ποιες είναι οι αρχές και οι αξίες μας.
Σύντροφοι,
Το ΠΑΣΟΚ οφείλει να ξαναγεννηθεί.
Να λειτουργήσει ως συλλογικός χώρος στη βάση και στην κορυφή του.
Οφείλει να δει τα περιεχόμενα των πολιτικών του και όχι απλώς το περιτύλιγμά του.
Είναι η ώρα, όπως όλα τα σοβαρά σοσιαλιστικά κόμματα, όταν περνάνε κρίση, να σκύψουμε στο περιεχόμενο της πολιτικής, να δούμε τα λάθη μας και να επαναδιατυπώσουμε τις κοινωνικές συμμαχίες και στη βάση αυτή να πορευτεί στο μέλλον, γιατί, όπως είχε πει ο Ανδρέας Παπανδρέου, «το ΠΑΣΟΚ έρχεται από μακριά και οφείλει να πάει μακριά».
Και αυτό για να γίνει χρειάζεται επανασύνδεση με τις κοινωνικές δυνάμεις, να δώσει νέο περιεχόμενο στην έννοια των μεταρρυθμίσεων, που οφείλει να έχει όχι μόνο δημοσιονομικό πρόσημο, αλλά και κοινωνικό πρόσωπο.

Συντρόφισσες και Σύντροφοι
θέλω να έρθω τώρα στη Νεολαία.
Δεν άνοιξε ποτέ ιστορικός κύκλος στη χώρα που να οδηγεί τα πράγματα μπροστά, χωρίς την πρωτοπόρα και μαχητική παρουσία της Νεολαίας.
Σε όλους τους ιστορικούς κύκλους όλων των εποχών, η Νεολαία ήταν πάντοτε μάχιμη και πρωτοπόρα.
Και Δε μιλάω μόνο για το κόμμα μας, μιλάω συνολικά για την ελληνική κοινωνία.
Πρέπει εάν θέλουμε πραγματικά να ξεκινήσουμε την ανασύσταση της παράταξης μας, να βάλουμε την νεολαία στην πρώτη γραμμή.
Το αίτημα του κόσμου για ανανέωση είναι επιβεβλημένο και πρέπει να κάνουμε τους νέους να πιστέψουν πάλι σε μας.
Να δουν την οργή τους να γίνεται ελπίδα και να δημιουργήσουμε ένα  μέλλον βέβαιο για να ζήσουν και να δημιουργήσουν στην χώρα μας.
Πρέπει να ξανακερδίσουμε τη νέα γενιά και με ολοκληρωμένο σχέδιο και προτάσεις να διαλύσουμε κάθε ανασφάλεια που την κυριεύει.
Εγώ λέω και το επαναλαμβάνω, ότι για να έχει σημασία αυτή η προσπάθεια που κάνουμε σήμερα, είναι να ξαναβγεί η Νεολαία ως καταλύτης στην ανασυγκρότηση και την ανανέωση του ΠΑΣΟΚ, να είναι ξανά παρούσα και πρωτοπόρα στο βηματισμό της νέας εποχής.
Για να υπάρξει σήμερα υπέρβαση σε αυτήν εδώ την αίθουσα, πρέπει όλοι μας να συνδεθούμε με την ιστορική μνήμη και με την αγωνιστική εμπειρία.
 Και για να μιλήσουμε για το καλύτερο παρόν και το φωτεινό μέλλον, δεν πρέπει να ξεχάσουμε αυτό που υπήρξαμε και αυτό που θέλουμε και μπορούμε να γίνουμε.
 Εάν δεν αφήσουμε να έρθει στο προσκήνιο η νέα γενιά, εάν δε γίνει η γενιά της ανατροπής, εάν οι νέοι δεν ξαναγίνουν οι πρωταγωνιστές της ιστορίας, δεν θα μπορέσει ν’ ανοίξει ο δρόμος για μια νέα μεγάλη εποχή στην πορεία και την ιστορία του ΠΑΣΟΚ.
 Αυτό το δρόμο πρέπει να ανιχνεύσουμε και πάνω σε αυτό να πάρουμε όλες τις αποφάσεις.
Δεν μπορούμε να πάμε στο αύριο, με χθεσινό εισιτήριο. Πρέπει να πάρουμε σημαντικές αποφάσεις στο Συνέδριό μας και να δώσουμε, εμείς οι νέοι τη δική μας σφραγίδα στις εξελίξεις.