Τρίτη 12 Ιουνίου 2012

Η Ιόνια Οδός ξεπερνά τον σκόπελο των απαλλοτριώσεων

Καθορίζονται οι αποζημιώσεις εκτάσεων στον πρώην Δήμο Αγίου Δημητρίου

Αισιοδοξία για την απεμπλοκή της Ιόνιας Οδού από τον σκόπελο των απαλλοτριώσεων που αγγίζει και όλα τα μεγάλα έργα στη χώρα μας, δημιουργεί ο προσδιορισμός προσωρινής τιμής μονάδος αποζημίωσης των ακινήτων που απαλλοτριώθηκαν αναγκαστικά από το Ελληνικό Δημόσιο, για λόγους δημόσιας ωφέλειας.
Μέσω αίτησης, του Ελληνικού Δημοσίου, την οποία δημοσιεύουν σήμερα τα «Πρωινά Νέα», ειδοποιούνται οι ιδιοκτήτες ακινήτων, των πρώην δημοτικών διαμερισμάτων Τερόβου, Σκλιβάνης, Βαρλαάμ και Αγ. Τριάδας Δήμου Αγ. Δημητρίου και νυν τοπικών διαμερισμάτων της Δημοτικής Ενότητας Αγ. Δημητρίου Δήμου Δωδώνης, συνολικού εμβαδού 600.000 τ.μ., που απαλλοτριώθηκαν αναγκαστικά με την Κοινή Υπουργική Απόφαση των Υπουργών Οικονομίας και Οικονομικών και ΥΠΕΧΩΔΕ, για λόγους δημόσιας ωφέλειας, στις 17 Οκτωβρίου, να βρεθούν ενώπιον του Μονομελούς Πρωτοδικείου Ιωαννίνων, προκειμένου να καθορισθεί προσωρινή τιμή μονάδας αποζημίωσης.
Οι συγκεκριμένες απαλλοτριώσεις αφορούν την κατασκευή του τμήματος Φιλιππιάδα - Εγνατία από τη χιλιομετρική θέση 169 + 160 έως τη χιλιομετρική θέση 176 + 200, το οποίο εντάσσεται στο ευρύτερο έργο της «Ιονίας Οδού, Βόρειο Άκρο Παράκαμψης Αγρινίου (Κουβαράς) Νότιο Άκρο Παράκαμψης Άρτας (Κομπότι) και Βόρειο Άκρο Παράκαμψης Άρτας (Φιλιππιάδα) – Ιωάννινα (Ελεούσα)», για την οποία έχουν εγκριθεί οι Περιβαλλοντικοί Όροι υλοποίησής του.
Έργο «εθνικής σημασίας»
Όπως αναφέρεται στην ειδοποίηση, το έργο της κατασκευής της «Ιονίας Οδού, τμήμα Αντίριο – Ιωάννινα - Κακαβιά», στο οποίο περιλαμβάνεται η κατασκευή του τμήματος Φιλιππιάδα - Εγνατία, χαρακτηρίστηκε ως έργο «εθνικής σημασίας» και διαπιστώθηκε η άμεση ανάγκη εκτέλεσης εργασιών επί των ακινήτων που απαλλοτριώθηκαν για την υλοποίησή του, προκειμένου να καταστεί δυνατόν να ανταποκριθεί το Δημόσιο στις συμβατικές του υποχρεώσεις για την παράδοση των χώρων που είναι αναγκαίοι για την εκτέλεση του έργου και να ολοκληρωθεί η κατασκευή του μέσα στις συμβατικά προβλεπόμενες προθεσμίες.
Για το λόγο αυτό, εκδόθηκε Ειδική Πράξη του Υπουργικού Συμβουλίου, σύμφωνα με την οποία επιτρέπεται η πραγματοποίηση εργασιών και πριν από τον καθορισμό και την καταβολή της αποζημίωσης, με τήρηση των διατάξεων του άρθρου 7Α του Κώδικα Αναγκαστικών Απαλλοτριώσεων Ακινήτων.
Το Ελληνικό Δημόσιο, ζήτησε, λοιπόν να του παρασχεθεί η άδεια να πραγματοποιήσει εργασίες με τους όρους και τις προϋποθέσεις που καθορίζονται πριν από τον προσωρινό ή οριστικό προσδιορισμό και την καταβολή της αποζημίωσης, με την υποχρέωσή του να καταθέσει στο Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων το 70% της εκτιμώμενης αξίας ακινήτων.
Η απόφαση εγκρίθηκε μερικώς από το Πρωτοδικείο Ιωαννίνων, το οποίο παρείχε την άδεια σ' αυτό να πραγματοποιήσει εργασίες, πριν από τον προσδιορισμό και την καταβολή αποζημίωσης στα ως άνω ακίνητα και πλέον απομένει ο καθορισμός προσωρινής τιμής μονάδας αποζημίωσης όλων των απαλλοτριουμένων ακινήτων, για να συνεχιστούν τα έργα.


ΠΗΓΗ: http://www.proinanea.gr